Boltons: Atbildot uz Ziemeļkorejas draudiem ASV jāatsāk militārās mācības pussalā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stripes.com
Džons Boltons
Foto: Foto: Associated Press

ASV būtu jāatsāk regulāras militārās mācības un treniņi Dienvidkorejā, lai atbildētu uz Ziemeļkorejas līdera izteiktajiem draudiem, vietnē “Twitter” izteicies kādreizējais ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons (John Bolton).

Dž. Boltons, kurš amatu ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā pameta pēc viedokļu nesakritības tieši jautājumos par Ziemeļkoreju, arī izteicies, ka ir nobažījies par ASV karavīru sagatavotību kopš laika, kad Dienvidkorejā izvietotajiemkaravīriem vairs nav jāveic dažādas apmācības Ziemeļkorejas robežu tuvumā, vēsta ASV militāro ziņu portāls “Stars And Stripes”.

Izrādot savu neapmierinātību par kodolieroču sarunu aizkavēšanos ar ASV, Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns (Kim Jon Un) nesen izteicies, ka viņa valsti vairs nesaista bez īpaša termiņa noteikts aizliegums vai kādi citi ierobežojumi, kas liegtu ražot un izmantot tālās darbības raķetes un atomieročus.

Tikšanās laikā ar Ziemeļkorejā vadošo Strādnieku partiju, 31. decembrī K. Čenuns arī paziņojis, “ja ASV turpinās savu naidīgo politiku attiecībā uz Korejas Tautas Demokrātisko republiku, Korejas pussalā nekad nenotiks denuklearizācija, un Korejas Tautas Demokrātiskā republika vienmērīgi izstrādās nepieciešamos priekšnoteikumus stratēģiskajiem ieročiem valsts drošībai.” Tāpat viņš pieminējis arī jaunu un “šokējošu” stratēģisko ieroču izstrādi, vēsta portāls.

“Kā atbildēt uz Kima Čenuna draudīgajām Jaunā gada piezīmēm? ASV beidzot jāatsāk visas atceltās vai samazinātās militārās apmācības Dienvidkorejā,” vietnē “Twitter” raksta Dž. Boltons, piebilstot – “Sasauciet Kongresu un izvērtējiet, vai ASV karavīri tiešām būtu gatavi “karot šodien.”

2018. gadā pēc ASV un Ziemeļkorejas līderu samita Singapūrā D. Tramps paziņoja, ka “pārtrauc kara spēles” ar Ziemeļkoreju. Seula un Vašingtona oficiāli atcēla reizi pusgadā regulāri veiktās militārās apmācības un samazināja arī citas apvienoto spēku aktivitātes, norāda “Stars And Stripes”.

Bažas par Ziemeļkorejas līdera izteicieniem paudis arī Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Antonio Gutjerešs (Antonio Guterres). 

Dalies ar šo ziņu