No Vestpalmbīčas uz Tikkakoski: Somijas dubultpilsoņi militārās apmācībās izzina savas saknes

Ārvalstīs
Sargs.lv/YLE.fi
somi
Foto: Foto: Karri Huhtanen (flickr)

Katru gadu dučiem ārzemēs dzīvojošo Somijas pilsoņu pilda militārā dienesta pienākumus Somijas bruņoto spēku sastāvā, vēsta Somijas sabiedriskais medijs YLE.fi.

Portāls informē, ka pagājušā gada laikā 65 Somijas dubultpilsoņi ieradās valstī, lai veiktu dienesta pienākumus. Lielākā daļa ieradās no Zviedrijas, ASV un Lielbritānijas un medijam apstiprināja, ka uz apmācībām ierodas, lai stiprinātu savas saites ar Somiju un spētu paturēt Somijas pilsonību.

Somijas pilsoņi – vīrieši, kuri atrodas ārpus valsts, tāpat kā tie, kuri dzīvo Somijā, pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas tiek pakļauti iesaukšanai obligātajā militārajā dienestā, norāda YLE.fi. Tie pilsoņi, kuri atrodas ārpus valsts no militārā dienesta konkrētos gadījumos tomēr var tikt atbrīvoti, nezaudējot pilsonību.

Deviņpadsmitgadīgā Somijas amerikāniete Ida Hakarainena (Iida Hakkarainen), kuras ģimene uz ASV Floridas štatu pārcēlās, kad viņa vēl bija zīdainis, šobrīd apgūst deviņu mēnešu ilgo kursu Tikkakoski gaisa spēku vienībā, vēsta YLE.fi.

I. Hakarainena ir pabeigusi jau pusi no paredzētā militārās policijas apmācību kursa. “Nebiju droša, ko vēlos studēt pēc vidusskolas pabeigšanas. Mans vecākais brālis pabeidza obligāto dienestu Somijas bruņotajos spēkos un ieteica pamēģināt arī man,” stāstīja I. Hakarainena.

Viņa piebilst, ka, citreiz dežurējot, esot miega badā, domā, vai nav pieļāvusi kļūdu. “Tas noteikti ir bijis ievērojams garīgais izaicinājums,” sacīja I. Hakarainena. “Citreiz nodomāju – “Kāpēc vispār esmu šeit?”, bet cenšos sev atgādināt, ka tā vienkārši ir jauna mācību pieredze.”

Ida vienībā ir vienīgā sieviete, un viņas guļvieta ir atsevišķi no pārējiem iesauktajiem. “Fiziskās sagatavotības jomā esmu pietiekami spējīga, tomēr nevar noliegt, ka ir bijis smagi, “ portālam norāda Ida, piebilstot, ka viens no grūtākajiem pārbaudījumiem bijis tieši 20 km garais maršs pilnā aprīkojumā, turklāt lietus laikā.

Viņa saka, ka visvairāk viņai patikušas tieši militārās tehnikas apmācības, norādot, ka kadeti, kas apmācībās bijuši kopā ar viņu, gan sievietes, gan vīrieši, īsti neizprot, kāpēc viņa militārajam dienestam pieteikusies brīvprātīgi. “Piederība Somijai un tās tautai man vienmēr ir bijusi īpaši svarīga, tāpēc arī izlēmu pievienoties,” uzsver Ida.

“Kopumā šī pieredze mani padarījusi fiziski un garīgi stiprāku. Tāpat esmu kļuvusi neatkarīgāka un spēju vairāk izprast savu piederību Somijai.”

Dalies ar šo ziņu