Japāna neapdzīvotas salas iegādei tērēs 146 miljonus ASV dolāru

Ārvalstīs
Sargs.lv/TheDefensePost.com
Ivakuni lidlauks
Foto: Foto: Dvidshub.net/Lance Cpl. Donato Maffin

ASV militāro mācību vajadzībām Japānas valdība par 146 miljoniem ASV dolāru nolēmusi iegādāties neapdzīvotu salu valsts dienvidrietumu piekrastē, informē aizsardzības nozares ziņu portāls “TheDefensePost.com”.

Portāls norāda, ka Tokija un Vašingtona jau 2011. gadā vienojās ASV iznīcinātāju treniņu vietu pārcelt uz Magešimas salu, 30 kilometru attālumā no Japānas dienvidrietumu piekrastes.

Japānas valdības pārstāvis Jošihide Suga medijiem paziņojis, ka vienošanās starp Japānas valdību un salas īpašnieku par Magešimas salas iegādi panākta 29. novembrī. Viņš arī piebilda, ka tuvākajā laikā tiks uzsākta salas izbūve militārajām vajadzībām.

ASV iznīcinātāju mācības līdz šim notikušas Japānai piederošajā Ivodzimas salā, aptuveni 1200 kilometru attālumā no Tokijas, norāda “TheDefensePost.com”. ASV valdība jau iepriekš norādījusi, ka vēlas mācības rīkot tuvāk Ivakuni pilsētai Japānas rietumos, kur atrodas ASV bruņoto spēku bāze.

Pēc 1947. gadā Japānas konstitūcijā noteiktā 9. panta izstrādes Japānai aizliegts veidot bruņotos spēkus un tās militārie spēki paredzēti tikai aizsardzības vajadzībām. Tieši tāpēc Japāna militārajā jomā paļaujas ASV bruņoto spēku darbībām, norāda portāls. 

ASV prezidents Donalds Tramps pēdējā laikā vairākkārt uzsvēris, ka Japānai, tāpat kā citām sabiedrotajām valstīm, savā aizsardzībā jāiegulda vairāk līdzekļu.

Dalies ar šo ziņu