Noslēgušās ASV un Indijas kopīgās militārās mācības

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
Indijas un ASV mācības
Foto: Foto: Tori Sharpe/U.S. Marine Corps

Aptuveni 2000 ASV un Indijas karavīru pagājušajā nedēļā noslēguši kopīgās militārās mācības Bengālijas līcī. Tās nodēvētas par īpašu pagrieziena punktu abu valstu sadarbībā, informē aizsardzības nozares ziņu portāls “Military.com”.

Mācībās “Exercise Tiger Triumph” piedalījās ap 1200 Indijas bruņoto spēku karavīri un 500 ASV jūras kājnieki un jūrnieki. Šīs bija pirmās militārās mācības, kurās ar ASV karavīriem kopā piedalījās pārstāvji no visām Indijas bruņoto spēku daļām – sauszemes, jūras un gaisa spēkiem.

ASV amatpersonas jau 2016. gadā paziņoja, ka Indija ir viens no lielākajiem ASV sabiedrotajiem aizsardzības jomā. Taču aizsardzības sadarbības līgums starp abām lielvalstīm tika noslēgts tikai pagājušajā gadā. Tā laika ASV Aizsardzības sekretārs Džims Matiss paziņoja, ka ASV un Indija strādās kopā, lai nodrošinātu “brīvu un plaukstošu Indijas un Klusā okeāna reģionu”, informē “Military.com”.

Augstas militārās amatpersonas un aizsardzības jomas eksperti uzsver, ka ASV un Indijas sadarbība ir īpaši nozīmīga laikā, kad Āzijas un Klusā okeāna reģionā savu ietekmi arvien vairāk palielina Ķīna.

Kā norāda “Military.com”, “Tiger Triumph” mācību laikā ASV un Indijas karavīri pārbaudīja savas un partneru spējas uzdevumos jūrā.Indijas bruņoto spēku helikopters “UH-3H” mācību laikā nosēdās uz “USS Germantown” klāja, kur tika izmēģināts arī tiešais uzbrukums uz kuģa. Tāpat sabiedrotie izmēģināja arī pārvietošanos gar krasta līniju, lai spētu reaģēt uz iespējamu humāno krīzi.

Kaut arī ASV un Indijas sadarbība atzinīgi novērtēta kā īpaši svarīga attiecībā pret Ķīnu, kopš Indijas lēmuma iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu “S-400” attiecības kļuvušas sarežģītākas.

Kopīgās ASV un Indijas militārās apmācības, kas bijušas lielākās abu valstu sadarbības vēsturē, noslēdzās 21. novembrī.

Dalies ar šo ziņu