Ķīna aizliedz ASV bruņoto spēku kuģiem un lidmašīnām tuvoties Honkongai

Ārvalstīs
Sargs.lv/Reuters
Honkongas preotests
Foto: Foto: REUTERS/Thomas Peter

Ķīnas amatpersonas paziņojušas, ka aizliedz ASV militārajiem spēkiem ierasties autonomajā Honkongā, un turpmāk noteiks sankcijas ASV bezpeļņas organizācijām, kuras “iesaistās ekstrēmistu vardarbīgajās un noziedzīgajās darbībās”, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

Ķīnas Ārlietu ministrija šādu lēmumu pieņēmusi pēc tam, kad ASV pagājušajā nedēļā pieņēma jaunu likumu, kas paredz atbalstu pret valdību noskaņotajiem Honkongas protestētājiem.Uz nenoteiktu laiku apturēti jebkādi apmeklējumu pieprasījumi no ASV bruņoto spēku puses. Ķīnas amatpersonas izteikušās, ka drīzumā sekos arī papildus aizliegumi, norāda “Reuters”.

“Mēs aicinām ASV labot kļūdas un turpmāk neiesaistīties mūsu iekšējās lietās. Ja nepieciešams, Ķīna spers vajadzīgos soļus, lai atbalstītu Honkongas stabilitāti un labklājību, un Ķīnas suverenitāti,” medijiem paziņojusi Ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čunjinga.

Ķīnas valdība sankcijas vērsusi pret ASV bezpeļņas organizācijām “National Endowment for Democracy”, “National Democratic Institute of International Affairs”, “International Republican Institute”, “Human Rights Watch” un “Freedom House”. Ministrijas pārstāve H. Čunjinga paziņojumā medijiem uzsvēra, ka tieši šīm organizācijām jāuzņemas daļa atbildības par haosu Honkongā, un tām būs par to jāatbild.

“Reuters” norāda, ka “miera laikos” ASV jūras spēku kuģi Honkongu apmeklējuši ik gadu, kas bijusi sadarbības un atpūtas tradīcija ar Lielbritāniju, kura valdīja pār Honkongu līdz 1997. gadam. Taču jau iepriekš, laiku pa laikam saasinoties ASV un Ķīnas attiecībām, jūras spēku kuģiem bijis aizliegts pietauvoties Honkongas krastos.

Pēc tam, kad ASV tika pieņemts “Honkongas Cilvēktiesību un Demokrātijas akts”, Ķīnas valdība paziņoja, ka uzsāks nepieciešamos pretpasākumus, lai novērstu ASV iejaukšanos konfliktā. Ziņu aģentūra “Reuters” uzsver, ka šādas abu valstu darbības varētu ietekmēt Pekinas un Vašingtonas centienus panākt abu valstu tirdzniecības kara izbeigšanu.

Dalies ar šo ziņu