ASV pieprasa vairāk līdzekļu karavīru uzturēšanai Āzijas reģionā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Financial Times/ Reuters
Tramps
Foto: SusanWalsh-AFP-GettyImages

ASV vēlas, lai Dienvidkoreja maksātu par tur izvietotajiem ASV spēkiem piecas reizes vairāk. Abu valstu sarunas ar finansējumu izjukušas, pusēm nespējot vienoties par Vašingtonas prasībām.

ASV amatpersonas paziņojušas, ka vēlas, lai sabiedrotā Dienvidkoreja palielinātu finansējuma apmērus par 28,5 tūkstošu ASV karavīru uzturēšanu valstī no 870 miljoniem ASV dolāru līdz pieciem miljardiem ASV dolāru.

ASV un Dienvidkorejas tikšanos uzmanīgi vēroja gan tuvumā esošā Japāna, gan arī NATO dalībvalstis, kuras ASV prezidents Donalds Tramps jau iepriekš kritizējis par pārāk zemo finansiālo ieguldījumu ASV spēku uzturēšanā ārvalstīs. Turklāt D. Tramps pat pieminējis iespējumu ASV spēku atsaukšanu no Āzijas valstīm.

Sabiedrotie nolēmuši sarunas šobrīd pārtraukt, lai, kā laikrakstam “Financial Times” norādīja ASV puses sarunu vedējs Džeimss Dehārts (James DeHart), dotu Dienvidkorejai iespēju apdomāties. Dienvidkorejas pārstāvis Džeungs Eun-bo (Jeong Eun-bo) apstiprināja radušos situāciju un uzsvēra, ka sarunas noteikti tiks atsāktas.

Jau jūlijā, oficiālā vizītē Japānā ASV prezidenta Trampa tā laika padomnieks aizsardzības jautājumos Džons Boltons (John Bolton) jau norādīja, ka ASV vēlas, lai Japānas valdība četras reizes palielinātu izdevumus par ASV karavīru turpmāku atrašanos Japānā. Toreiz Japānas amatpersonas ziņu aģentūrai “Kyodo” sacīja, ka tik apjomīgs līdzekļu palielinājums ASV spēku uzturēšanai ir nereāls, piebilstot, ka Japāna jau tagad par ASV spēku uzturēšanu savā valstī maksā vairāk nekā citi sabiedrotie. Šobrīd gan starp abām valstīm vēl pastāv iepriekšējais līgums par 54 tūkstošu ASV karavīru uzturēšanos Japānā, un tā beigu termiņš ir 2021. gada marts.

Donalda Trampa rīcību, pieprasot papildu līdzekļus gan no Japānas, gan Dienvidkorejas kritizējuši aktīvisti ne tikai Dienvidkorejā, bet arī Vašingtonā. “Fiancial Times” iztaujātie kritiķi norāda, ka laikā, kad Āzijā rodas jauni draudi no Krievijas un Ķīnas, sabiedrotos reģionā vajadzētu atbalstīt, nevis veidot jaunus konfliktus.

Kamēr D. Tramps rosina Āzijas sabiedrotos palielināt samaksu par ASV karavīru uzturēšanos reģionā, Ziemeļjkorejas amatpersonas paziņojušas, ka neturpinās sarunas ar ASV, jo ASV prezidents pēc tām lielās ar saviem sasniegumiem, realitātē neveicot nekādus uzlabojumus.

Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam (Kim Yong Un) tuvu stāvoša amatpersona, Kims Kjegvans (Kim Kye Gwan) Ziemeļkorejas ziņu aģentūrai “KCNA” paziņojis, ka D. Trampa “tvītu” sociālajā tīklā “Twitter”, par kārtējās tikšanās rīkošanu valstu starpā, redzējis, taču uzsver, ka Ziemeļkorejas interesēs nav tukšas runas. Ziemeļkorejas amatpersona Kims Jončols (Kim Yong Chol) sarunā ar “KCNA” piebildis – kamēr ASV neizbeigs militārās mācības Dienvidkorejā, netiks panākta nekāda vienošanās par denuklearizāciju.

Ziņu aģentūra “Rauters” informē, ka Ziemeļkorejas amatpersonas vēlas tiešu dialogu ar ASV, bet ne kopā ar kādu starpniekvalsti, kā tas bija oktobrī Zviedrijā. Ziemeļkoreja amatpersonas uzskata, ka ASV vairs nevajadzētu izlikties, ka tām interesē dialogs ar Ziemeļkoreju un pozitīvs iznākums denuklearizācijas sarunām.

ASV prezidenta Trampa “tvīts” Ziemeļkorejas līderim Čenunam publicēts vien pāris stundas pēc tam, kad oficiāli atceltas ASV un Dienvidkorejas bruņoto spēku mācības Dienvidkorejas ziemeļos. Ziemeļkorejas pārstāvji jau iepriekš bažījušies, ka šāda veida mācības valsts tuvumā drīzāk izskatās pēc sagatavošanās valsts ieņemšanai.

ASV Aizsardzības sekretārs Marks Espers situāciju ar Ziemeļkoreju pārrunājis arī ar Ķīnas aizsardzības ministru Veju Fengu (Wei Fenghe) tikšanās laikā Bangkokā. M. Espers lūdzis Pekinas amatpersonas iedrošināt Phenjanu atgriezties pie sarunu galda ar ASV un atrisināt konfliktsituāciju, nodrošinot saspīlējuma mazināšanos Āzijas valstu starpā.

Dalies ar šo ziņu