Krievija Ukrainai nodevusi Kerčas šaurumā sagrābtos karakuģus

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/DW.com
kerča
Foto: Reuters- ADmirieva

Krievija Ukrainai atdevusi trīs sagūstītos Ukrainas Jūras spēku karakuģus, kurus pirms gada Krievija sagrāba okupētās Krimas piekrastē, pavēstījušas Maskavas un Kijevas varasiestādes.

"18. novembrī Ukrainas pusei tika nodoti trīs Ukrainas flotes kuģi, kuri 2018. gada novembrī nelegāli šķērsoja Krievijas robežu," oficiālā paziņojumā informē Krievijas Ārlietu ministrija. Jau 25. maijā Starptautiskais jūras tiesību tribunāls atzina, ka Krievijai jāatdod aizturētie kuģi un jāatbrīvo sagūstītie Ukrainas jūrnieki. Sagūstītos jūrniekus Krievija atbrīvoja 7. septembrī gūstekņu apmaiņas procesā ar Ukrainu.

Karakuģu nodošana notikusi tikai pāris nedēļas pirms 9. decembrī plānotā Normandijas formāta samita, kurā tiksies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Plānots, ka viņiem pievienosies arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele, lai atrisinātu konfliktu Ukrainas austrumos, norādīts Elizejas pils paziņojumā.

Ziņu aģentūra LETA informē, ka Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss pirmdien ieradies Kijevā, lai palīdzētu sagatavot samitu. Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs sacījis, ka šī ir pirmā reize, kad saistībā ar Ukrainas un Krievijas piecus gadus ilgušo konfliktu jaušama "sakustēšanās".

Parīzes sarunās galveno uzmanību plānots pievērst plānam par īpaša statusa piešķiršanu Ukrainas austrumu reģioniem, kas šobrīd atrodas Krievijas atbalstīto militāro grupējumu kontrolē, ar noteikumu, ka tajos notiks brīvas un godīgas vēlēšanas atbilstoši Ukrainas konstitūcijai.

Dalies ar šo ziņu