Tramps un Erdoans apspriež ASV un Turcijas saspīlētās attiecības

Ārvalstīs
Sargs.lv/CNN/Bloomberg/Militarytimes.com
Trampa tikšanās ar Erdoanu
Foto: AP/Evan Vucci

Laikā, kad attiecības starp NATO sabiedrotajiem nonākušas zemākajā punktā pēdējo desmit gadu laikā, vakar uz sarunu tikušies ASV prezidents Donalds Tramps un Turcijas līderis Radžeps Tajips Erdoans. Abu valstu līderi pārrunāja jautājumus par situāciju Sīrijā, kā arīTurcijas tuvošanos Krievijai.

Tāpat tika apspriests temats par ASV un citu NATO sabiedroto neatbalstīto Turcijas plānu iegādāties Krievijā ražoto pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu S-400, kā arī Turcijas lēmums turpināt militāras darbības pret ASV atbalstītajiem Sīrijas kurdiem.  

Jau otrdien, pirms došanās uz ASV, Turcijas prezidents Erdoans medijiem paziņoja, ka abu valstu galvenās amatpersonas vienojušās tikšanās laikā risināt saasinātās attiecības un  mēģināt uzlabot valstu draudzības saites.

ASV prezidenta D. Trampa plānotā tikšanās ar R. T. Erdoanu jau iepriekš kritizēta ASV valdībā gan no prezidentam opozīcijā esošo demokrātu, gan arī republikāņu partijas puses. Kongresa pārstāvji vairākkārt norādījuši, ka ASV prezidentam Turcijas līderi nevajadzētu šobrīd uzņemt Baltajā namā. Pat viens no Trampa lielākajiem atbalstītājiem, Kongresa senators Lindsijs Greiems (Lindsey Graham) norādījis, ka ir mazliet dīvaini aicināt Erdoanu uz tikšanos laikā, kad Turcija tik ļoti pietuvojusies Krievijai un pat iegādājas viņu radīto militāro tehniku.

D. Tramps savu nostāju par tikšanās nepieciešamību tomēr nemainīja.

Trešdien Baltā nama Ovālajā kabinetā prezidents norādīja, ka ar Erdoanu jau sen ir labi draugi un labi zina, kā darbojas abu valstis.

Tāpat prezidents uzsvēris, ka saprot Turcijas nostāju pret Sīrijas kurdiem, kuru darbību rezultātā bojā gājuši vairāki Turcijas iedzīvotāji.

Ziņu aģentūra “CNN” norāda, ka D. Tramps pēdējā laikā izrādījis īpašu pretimnākšanu tieši Turcijas prezidentam. Medijs uzsver, ka Tramps tā arī nav atradis brīvu laiku, lai Baltajā namā uzņemtu Ukrainas prezidentu Zelenski, savukārt, Erdoanam vieta aizņemtajā prezidenta dienas kārtībā atrādusies bez liekām pūlēm. Tāpat “CNN” uzsver, ka uz prezidentu īpašo draudzību norāda arī tas, ka D. Tramps pēc iepriekšējas sarunas ar R. T. Erdoanu nolēmis no Sīrijas izvest ASV bruņotos spēkus, tādējādi, pēc Sīrijas prezidenta Bašara al Asada domām, sabiedrotos Kurdu kaujiniekus atstājot bez palīdzības cīņā pret “Islāma valsti”.

Pagājušajā nedēļā “CNN” jau ziņoja par ASV prezidenta sūtītu oficiālu vēstuli Turcijas līderim. Tajā Tramps piedāvājis vienošanos, lai atrisinātu radušos konfliktus starp Turciju un NATO sabiedrotajiem. Tramps vēstulē aicinājis Erdoanu nepārtraukt pamiera vienošanos attiecībā uz konfliktu Sīrijā, apmaiņā piedāvājot 100 miljardu dolāru vērtu tirdzniecības līgumu starp ASV un Turciju. Prezidents papildus minējis, ka dialoga ceļā būtu iespējams iztikt arī bez ASV Kongresa pieprasītajām sankcijām pret Turciju saistībā ar Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi.

Pēc oficiālās tikšanās Baltajā namā ASV prezidents D. Tramps paziņojumā medijiem paudis, ka vēlas sasniegt daudz lielāku izaugsmi abu valstu tirdzniecības sakaros, kā arī norādījis, ka Turcija “ir un paliek diža NATO valsts un ASV stratēģiskā partnere”. Tomēr ne Tramps, ne Erdoans tā arī nenosauca specifiskus soļus, kas tiks sperti abu valstu domstarpību mazināšanai.

Dalies ar šo ziņu