Ziemeļvalstis sāks testēt jaunos kaujas formas tērpus

Ārvalstīs
Sargs.lv/NORDEFCO.org
Formas
Foto: Finnish Defence Forces Logistics Command

Jau nākammēnes sāksies testēšana 2016. gadā uzsāktajam, četru valstu virzītajam vienotā “Ziemeļu kaujas formas tērpa” (Nordic Combat Uniform) projektam. Četru finālistu radītos tērpu modeļus testēs aptuveni 480 karavīru no Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Norvēģijas, noskaidrojot konkursa uzvarētāju, kuram tiks uzticēta tērpu ražošana.

Tērpu testēšanu plānots noslēgt 2020. gada maijā. Jāpiemin, ka konkursā uzvarējusī kompānija iegūs piegādes līgumu aptuveni 425 miljonu eiro vērtībā.

Ziemeļu kaujas formas tērpu (NCU) projekts ir daļa no Ziemeļvalstu aizsardzības sadarbības jeb NORDEFCO, un tā mērķis ir radīt vienotu, modernai karadarbībai piemērotu formas tērpu. Organizācija norāda, ka NCU plānā ietverti formas tērpu virsdrēbju un apakšveļas varianti Eiropas, stipra sala, džungļu un tuksneša apstākļiem. Kaut arī visiem formas tērpiem šuvums būs vienāds, katra valsts saviem bruņotajiem varēs izvēlēties savu kamuflāžas toni.

NORDEFCO uzsver, ka formas tērpu izmaksas ir svarīgs aspekts, bet labākā šādas ziemeļvalstu sadarbības priekšrocība ir specializētie tērpu izmēģinājumu testi, kuros piedalīsies ap 480 karavīru no visām četrām dalībvalstīm. Īpaši organizētie testi spēs novērtēt formas tērpu funkcionalitāti dažādos kaujas apstākļos, tāpat kvalitatīvāka vērtējuma sasniegšanai tiks veikta arī karavīru aptauja.

Foma

Foto: Danish Ministry of Defence Acquisition and Logistics Organisation 

“Mūsu sadarbība ir izdevusies tik veiksmīga tieši dažādās pieredzes rezultātā,” paziņojumā medijiem sacījusi viena no NCU projekta vadītājām Trūde J. Leirvika (Thrude J. Leirvik), piebilstot, ka viss projektā iesaistītais personāls ir orientēts uz panākumiem un veiksmīgu projekta izstrādi, lai bruņoto spēku karavīriem nodrošinātu kvalitatīvus un valstu aizsardzības budžetam atbilstošus formas tērpus.

forma

Foto: Danish Ministry of Defence Acquisition and Logistics Organisation 

Projekta galvenais vadītājs, Norvēģijas bruņoto spēku majors Ivars B. Selvigs (Ivar B. Selvig) jau iepriekš medijiem paudis, ka šāda sadarbība ir izdevīga visām ziemeļvalstīm tāpēc, ka tās vairāk vai mazāk darbojas vienādos klimatiskajos apstākļos. Majors Selvigs norāda, kaut arī formas ir līdzīgas gandrīz visā pasaulē, jauno tērpu materiālam jāatbilst ziemeļvalstu specifiskajam arktiskajam klimatam.

Plānots, ka apģērbu testi Eiropas apstākļiem tiks veikti Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Dānijā, kur tos lietos katras valsts bruņoto spēku pārstāvji. Džungļu apstākļiem paredzētos apģērbus pārbaudīs Dānijas bruņotie spēki, tostarp īpašo uzdevumu vienība, bet Somijā tiks pārbaudītas arktiskajiem apstākļiem paredzētās formas.

Forma

Foto: Danish Ministry of Defence Acquisition and Logistics Organisation 

Dānijas Aizsardzības iepirkumu un loģistikas organizācijas direktora vietnieks, brigādes ģenerālis Peters Kolbijs Pedersens (Peter Kølby Pedersen) uzsver, ka šādai sadarbībai ir vairākas priekšrocības, bet, galvenokārt, projekts ar veiksmīgu iznākumu palīdzēs sasniegt labāku formas tērpu kvalitāti par to pašu vai, vēl labāk, zemāku cenu nekā līdz šim.

Pēc testu veikšanas Zviedrijas Aizsardzības Pētījumu aģentūra (Totalförsvarets forskningsinstitut, FO) apkopos to rezultātus un karavīru novērtējumu, lai noslēgumā pieņemtu lēmumu par formas tērpu funkcionālo vērtējumu. Pētījumu aģentūras vērtējums, savukārt, palīdzēs pieņemt gala lēmumu ražotāja izvēlē. NORDEFCO pārstāvji informē, ka jauno formas tērpu izveides projektā uzvarēs ražotājs, kas būs saņēmis augstāko novērtējumu veikto testu rezultātā, kā arī tas, kurš ziemeļvalstu sadarbības partneriem piedāvās labāko cenu.

forma

Foto: Danish Ministry of Defence Acquisition and Logistics Organisation

NORDEFCO informē, ka lēmumu par projekta uzvarētāju Ziemeļvalstu aizsardzības sadarbības pārstāvji lems 2020. gada beigās, bet pirmie formas tērpi ziemeļvalstīm tiks piegādāti jau 2021. gadā. 

Dalies ar šo ziņu