Igauņu eksperti: Krievijas helikopteru bāze Hoglandē ir spēka demonstrēšana

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee/Warsaw Institute/Newsnowfinland.fi
Krievijas helikopteri
Foto: mil.ru

Šī gada vasarā pasaulei tapa zināms, ka Krievijas bruņotie spēki Somu jūras līča Hoglandes salā uzbūvējuši jaunu helikopteru bāzi. Kā norāda Igaunijas ziņu portāls “ERR.ee”, šobrīd vairāki Igaunijas un Somijas eksperti apstiprinājuši, ka nesen būvētā bāze ir veids, kā Krievija cenšas izrādīt spēku un iebiedēt kaimiņvalstis.

Somijas ziņu portāls “Newsnowfinland.fi” izceļ faktu, ka Hoglandes helikopteru bāze, visticamāk, uzbūvēta nepilna mēneša laikā. Portāls šādu viedokli pamato ar novērojumiem satelītuzņēmumos: 2. jūlijā satelītu uzņemtās fotogrāfijās Hoglandē nekāda militāra aktivitāte nenotiek, bet jau 26. jūlijā aviācijas bāze ir gatava lietošanai. Zīmīgi, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins šo bāzi apmeklēja tieši vienu dienu vēlāk – 27. jūlijā. “Newsnowfinland.fi”, atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūru “TASS”, norāda, ka šāda bāzes būvniecība sākotnēji paredzēta kā taktiskās apmācības. Tas liecina, ka Krievijas armija tiek apmācīta vajadzības gadījumos arī izveidot bāzes vietas bruņoto spēku vienībām.

Jaunajā helikopteru bāzē, kas atrodas vien 55 kilometru attālumā no Igaunijas ziemeļu piekrastes un 40 kilometru attālumā no Somijas dienvidu piekrastes, izbūvēti pieci helikopteru nolaišanās laukumi, kas aprīkoti ar visu nepieciešamo, lai tajos varētu nosēdināt gan transporta, gan kaujas helikopterus. Jaunizveidotajā bāzē izbūvēts gan komandcentrs, gan arī laikapstākļu stacija, kā arī degvielas uzpildes centrs un vieta, kur tehniku vajadzības gadījumā arī labot. Taču portāls “newsnowfinland.fi” uzsver, ka šāda veida militārā bāze nepavisam neizskatās pēc tādas, kas salā varētu darboties pastāvīgi. Hoglandē nosēdinātajiem helikopteriem ir tikai laukums, bet nav ne īpašu lidlauka piebraucamo ceļu, ne helikopteriem piemērotas novietnes, kas pasargātu no laikapstākļiem vai militāra konflikta gadījumā – iespējamiem šrapneļu izraisītiem bojājumiem.

“Aizsardzības ministrijas eksperti nepārtraukti novēro valsts tuvumā notiekošo militāro vienību kustību, ieskaitot arī aktivitātes Hoglandē,” portālam “ERR.ee” sacīja Igaunijas aizsardzības ministrijas pārstāvis Andress Sāgs (Andres Saag).

Vaicāti, vai ir pamats bažīties par Igaunijas drošību saistībā ar Hoglandes bāzes darbību, Baltijas Krievijas politikas izpētes centra direktors Vladimirs Juškins (Vladimir Juškin) un Igaunijas parlamenta Nacionālās aizsardzības komitejas loceklis atvaļināts ģenerālis Antss Lāneotss (Ants Laaneots) spekulācijas par draudiem valsts drošībai tomēr noraidīja. V. Juškins gan vēl piebildis, ka visticamāk tā ir Krievijas vēlme izrādīt spēku un likt kaimiņvalstīm saprast, ka Krievija savā Baltijas jūras daļā var darīt, ko vēlas. Viņš uzsvēra, ka Hoglandes jaunā bāze Somu jūras līcī drīzāk paredzēta, lai aizsargātu Sanktpēterburgu un Kronštati, kur atrodas Krievijas flotes daļas.

Ģenerālis A. Lāneotss turklāt norādījis, ka dažādas savstarpēji konkurējošas valstis regulāri nodarbojas ar spiegošanu viena otras tuvumā, un šāda Krievijas aktivitāte vienkārši norāda uz valsts izlūkdienestu vēlmi būt informētai par kaimiņvalstīs notiekošo.

A. Lāneotss gan nenoliedza, ka zaudēt modrību šādos gadījumos nevajadzētu, jo armijas bāze atrodas 20 minūšu lidojuma attālumā no Helsinkiem un Tallinas, un reāla militāra konflikta gadījumā noteikti var būt bīstama.

“Tāpat kā Krievija atteikusies atdot Japānai Kuriļu salas, baidoties no tā, ka tādējādi varētu tikt bloķēta visa Krievijas Klusā okeāna flote, arī Hoglandes gadījumā šī helikopteru bāze ļauj Krievijai būt pārliecinātai, ka NATO zemūdenes un gaisa kuģi nespēs nepamanīti sasniegt Sanktpēterburgu,” Igaunijas ziņu portālam “ERR” norādījis ģenerālis Antss Lāneotss.

Varšavas Institūts Baltijas monitoringā jau šī gada vasarā norādīja uz ekspertu paustajām bažām par šādas bāzes iespējamiem draudiem Igaunijas Tapas (Tapa) un Emari (Ämari) aviācijas bāzēm. Institūta eksperti gan piebilduši, ka jaunā Krievijas aviācijas bāze vairāk darbojas kā propagandas aparāts, nevis ietekmes līdzsvarotājs Somu jūras līcī un Baltijas jūrā kopumā. Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji jau ziņojuši, ka Hoglandes bāzes uzbūvēšana un darbība šobrīd nav mainījusi vispārējo drošības līmeni valstī, un tiešu apdraudējumu no tās nav.

Dalies ar šo ziņu