Lietuva plāno palielināt bruņoto spēku skaitlisko sastāvu

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuva
Foto: Delfi.lt/Domantas Pipas

Nākamo piecu gadu laikā Lietuva savos bruņotajos spēkos plāno palielināt karavīru skaitu, kā arī izveidot jaunu kaujas nodrošinājuma bataljonu valsts rietumos. To paredz jaunais likumprojekts par bruņoto spēku struktūru un personālsastāvu 2024. gadā, ko Lietuvas valdība nodevusi apstiprināšanai Seimā, ziņo Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Jaunajā likumprojektā norādīts, ka 2024. gadā Lietuvas bruņoto spēku skaitliskajam sastāvam jābūt robežās no 21290 līdz 26850 karavīriem. No tiem profesionālā dienesta karavīru skaits varētu svārstīties no 11400 līdz 15600  Jaunākie Lietuvas aizsardzības ministrijas dati liecina, ka šobrīd, Lietuvas bruņotajos spēkos dien 10618 profesionālā dienesta karavīru.

 

Tāpat likumprojektā ierosināts palielināt ģenerāļu, vecāko virsnieku un sauszemes spēku karavīru skaitu, kā arī to rezerves karavīru skaitu, kurus ik gadu iesaistīt militārajās apmācībās.

 

Vienlaikus nav plānots palielināt zemessargu, aktīvās rezerves un obligātā dienesta karavīru un kadetu skaitu. Šādas izmaiņas personālsastāvā plānotas, lai panāktu, ka profesionālā dienesta karavīru skaits Lietuvas bruņoto spēku vienībās miera laikā nebūtu zemāks par 70 procentiem.

Jaunais Lietuvas bruņoto spēku plāns arī paredz izveidot motorizētajai kājnieku brigādei “Žemaitija” pakļautu kaujas nodrošinājuma bataljonu.

Dalies ar šo ziņu