Krievijas militārās flotes zemūdenes Barenca jūrā piedalās lielākajās mācībās kopš Aukstā kara

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Barents Observer
krievu zemūdene
Foto: Foto: Thomas Nilsen/Thebarentsobserver.com

Aptuveni desmit Krievijas Jūras kara flotes kodolzemūdenes oktobra beigās pametušas savas bāzes Kolas pussalā, lai Norvēģijas robežas tuvumā Barenca jūrā veiktu vērienīgākās mācības kopš Aukstā kara laikiem. Tā, atsaucoties uz norvēģu sabiedrisko mediju “NRK”,  ziņo portāls Thebarentsobserver.com.

Kā ziņo portāls Thebarentsobserver.com, 26. oktobrī tika saņemtas ziņas par divām Norvēģu jūrā pamanītām Sierra klases titāna korpusa zemūdenēm “Pskov” un “Nizhny Novgorod”, kas izgājušas jūrā, lai veiktu zemūdens niršanas un ieroču testus. Kā informē Norvēģijas izlūkdienests, astoņas no desmit zemūdenēm ir kodolzemūdenes, bet izlūkdienests ir pārliecināts par savām spējām zemūdeņu atrašanās vietu noteikšanā. Pēc sniegtajām ziņām divas no zemūdenēm atrodas tālākajā Norvēģijas ziemeļu galā, Lāču salā starp Svalbāru un Finmarku, divas zemūdenes atrodas uz dienvidiem un austrumiem no Lāču salas, apsargājot ieeju Barenca jūrā, savukārt vēl divas Sierra klases atomzemūdenes atrodas Norvēģu jūras ziemeļdaļā, raksta Thebarentsobserver.com. 

Kā informē Norvēģijas izlūkdienests, mācību operācijas mērķis ir izkļūt pēc iespējas tālāk Atlantijas okeāna ziemeļos, izmantojot jūras šaurumus starp Grenlandi, Islandi un Lielbritāniju, pirms to pamana NATO spēki.

zemūdene

Foto: Thomas Nilsen/Thebarentsobserver.com

Tāpat Krievijas Jūras kara flote vēlas pierādīt Amerikas Savienotajām Valstīm, ka Krievija ir spējīga apdraudēt ASV austrumus, izšaujot kodolraķetes no zemūdenēm. Viens no militāro mācību uzdevumiem ir arī noskaidrot zemūdeņu spēju aizsargāt Krievijas stratēģiskās teritorijas Barenca jūrā, zemūdenēm kursējot zem polārā ledus kārtas. Mācības plānotas 60 dienu garumā un tās iecerēts noslēgt pirms Jaunā gada.

Savukārt portāls “Thedrive.com” ziņo, ka 29. oktobrī Lielbritānijas flote saņēma pirmo no deviņiem pasūtītajiem kompānijas “Boeing” ražotajiem P-8A “Poseidon” lidaparātiem, kas paredzēts zemūdeņu novērošanai jūras šaurumos starp Lielbritāniju, Islandi un Grenlandi, tādā veidā samazinot Krievijas zemūdeņu iespējas iekļūt Atlantijas okeānā nepamanītām.

Dalies ar šo ziņu