ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris aicina izveidot rotējošu "F-22" bāzi Eiropā

Ārvalstīs
BNS
F-22
Foto: Foto: Lockheed Martin

Saistībā ar Krievijas agresīvo uzvedību Eiropā ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālis Frenks Gorencs aicinājis Eiropā izveidot moderno iznīcinātāju "F-22 Raptor" bāzi, kas mainītu uzņemošo valsti rotācijas kārtībā, vēstīja aizsardzības ziņu portāls "Defencenews.com".

ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris aicina izveidot rotējošu "F-22" bāzi Eiropā

ASV Gaisa spēki pagājušajā mēnesī pirmo reizi Eiropā izvietoja četrus "F-22", īstenojot ASV Aizsardzības ministrijas iniciatīvu apliecināt partneriem Eiropā drošības atbalstu laikā, kad pieaug bažas par Krievijas agresiju, vēstīja portāls.

"F-22" pagaidu izvietošana varētu būt pirmais solis uz rotācijas kārtībā maināmas bāzes izveidi piektās paaudzes iznīcinātājiem, Gaisa spēku asociācijas ikgadējā konferencē teicis ģenerālis Gorencs.

Viņš norādīja, ka nesen veiktā "F-22" izvietošana pierādīja šī iznīcinātāja spējas Eiropas vidē, kā arī sniedza apliecinājumu sabiedrotajiem, kas bažījas par Krievijas agresiju Ukrainā un Sīrijā.

"Lēmums sākt iepazīstināt "F-22" Eiropas vidē tika pieņemts jau sen, mums mēģinot un nosūtot signālu, apliecinājumu sabiedrotajiem," sacīja ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā un Āfrikā. "Nezinu, cik labi tas savaldīs [Krievijas] prezidentu [Vladimiru] Putinu, tomēr tas ir sniedzis lielu apstiprinājumu mūsu partneriem," piebilda ASV ģenerālis.

ASV Gaisa spēki spēja ātri izvietot "F-22" Špangdālemas aviācijas bāzē Vācijā, no turienes tie tika pārvietoti uz Poliju un tad uz Igauniju, sacīja ģenerālis Gorencs un uzsvēra, ka izvietošana pierādīja, ka reģionā pastāv infrastruktūra, kas atbalsta šāda veida iznīcinātāju izvietošanu.

Izvietošanas laikā četri "F-22" un 60 gaisa desantnieku no 95.iznīcinātāju eskadriļas trenējās kopā ar ASV un sabiedroto spēkiem, lidmašīnām sniedzot iespēju veikt kaujas mācības gaisā ar dažādām ASV un Eiropas valstu kaujas lidmašīnām. Mācības tika veidotas, lai pierādītu, ka piektās paaudzes iznīcinātājus veiksmīgi var izvietot Eiropas bāzēs un citos NATO infrastruktūras objektos, kā arī iepazīstināt pilotus ar vidi reģionā.

"Varat derēt, ka es prasīšu tādas spējas," ģenerālis Gorencs teica, atbildot uz jautājumu, vai ASV Gaisa spēki apsver pastāvīgu "F-22" bāzi Eiropā. "Es apzinos, ka ir prioritātes, kas jāsasniedz, un es ceru, ka mēs laiku pa laikam pacelsim latiņu augstāk. Tomēr domāju, ka esam gatavi, esam daudz pierādījuši," viņš uzteica ASV Gaisa spēku spējas.

Dalies ar šo ziņu