Bijušais Taliban nemiernieks: esmu noguris no kaujas

Sargs.lv

Bijušais Taliban nemiernieks: esmu noguris no kaujas

„Es esmu noguris no kaujas”, par iemesliem, kāpēc nolēmis nolikt ieročus stāsta bijušais Taliban kaujinieks.

Bijušais nemiernieks, kurš, baidoties par savu drošību, vēlējas saglabāt anonimitāti, 28.maijā īpašā ceremonijā oficiāli pievienojās Afganistānas Miera un reintegrācijas programmai Čangčaranas rajonā, Goras provincē.

Viens no iemesliem, kāpēc gandrīz 4600 bijušie kaujinieki līdz šim ir pievienojušies programmai, ir nogurums no kaujas pastāvīga ISAF un Afganistānas drošības spēku militārā spiediena dēļ, uzskata ISAF Reintegrācijas nodaļas direktors britu ģenerālmajors Deivids Hūks.

Miera un reintegrācijas programmu ir izstrādājusi un īsteno Afganistānas valdība, ar mērķi nemierniekiem, kuri to vēlas, dot iespēju pārtraukt cīņu un ar cieņu atgriezties savās kopienās.

Četri Taliban komandieri Mawlawi Ahmad Shah, Mawlawi Abdul Karim, Habillah un Mawlawi Ahmad un gandrīz 120 tiem pakļautie vīri ir nolēmuši pārtraukt vardarbību, pārraut visas saites ar nemierniekiem un ievērot Afganistānas konstitūciju.

Mawlawi Ahmad Shah, runājot bijušo nemiernieku vārdā, ceremonijas laikā atzina, visiem, kas vēl joprojām cīnās vajadzētu pārtraukt vardarbību un pievienoties miera procesam.

„Es aicinu Jūs nolikt ieročus un dzīvot mierīgu un normālu dzīvi”, sacīja bijušais nemiernieku komandieris.

Shah ceremonijā pateicās Augstajai Miera padomei un Afganistānas Nacionālajai armijai par atbalstu, ko tie snieguši, lai palīdzētu atgriezties savās kopienās no kaujas lauka.

Bijušie nemiernieki nodeva bruņojumu, ieskaitot raķešu palaišanas iekārtas, ložmetējus un dažāda veida nesprāgušu munīciju, kas parasti tiek izmantotas improvizētu sprādzienbīstamu ierīču uzstādīšanā.

Kāds cits bijušais kaujinieks atzina, ka lai gan viņš vēl joprojām neatbalsta starptautisko spēku klātbūtni savā valstī, lēmumu atgriezties civilajā dzīvē ir veicinājuši NATO plāni līdz 2014.gadam samazināt klātbūtni.

Miera programma palīdz bijušajiem kaujiniekiem atgriezties civilajā dzīvē – nolikt ieročus un integrēties sabiedrībā, dodot iespēju iegūt profesiju vai sākt uzņēmējdarbību. Tās ietvaros bijušie kaujinieki trīs mēnešus var saņemt pabalstu līdz 240 ASV dolāriem mēnesī. Savukārt pirms iekļaušanas programmā tiek pārbaudīta katra pretendenta atbilstība un gatavība sadarboties.

Miera programmas izpildi nodrošina 12 valstu ziedojumi. Tajā piedalās Dānija, Vācija, Itālija, Spānija, Nīderlande, Lielbritānija, Austrālija, Somija, Igaunija, Dienvidkoreja, ASV, taču vislielāko ieguldījumu sniedz Japāna, kas 2012.gadā vien atvēlējusi 52 miljonus ASV dolāru.

Pēc ISAF materiāliem.

Dalies ar šo ziņu