Kapelānu dienesta gadadienā atver "Kapelāna rokasgrāmatu"

D1C2FC06D53C45BAA94B2157D1994034.jpg

Kapelānu dienesta gadadienā atver "Kapelāna rokasgrāmatu"

Svinot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Kapelānu dienesta 19 darbības gadus, svinīgā ceremonijā 1.martā atvērta "Kapelāna rokasgrāmata".

Grāmata sniedz ieskatu Kapelānu dienesta darbības principos un apkopo informāciju, kas jāzina katram bruņoto spēku kapelānam. Kalpojot daudzkonfesionālā vidē, viens no kapelāna ikdienas izaicinājumiem ir spēja palūkoties ārpus savas konfesijas robežām, cienīt un izprast citādas pārliecības cilvēku sev līdzās.

   

Rokasgrāmatā ietverts vispusīgs izziņas materiāls konfesiju vadītājiem un potenciālajiem kapelāniem, kā arī teoloģijas studentiem.

   

Tajā iekļauta dažādu kristīgo konfesiju pamata lūgšanu izlase, kas noderēs gan vienību komandieriem, gan visu līmeņu virsniekiem, instruktoriem, štābu personālam un speciālistiem, sadarbojoties ar kapelānu.

Šī ir pirmā Kapelānu dienesta rokasgrāmata Latvijas vēsturē, tā rosinās arī tālāku padziļinātu izpētes darbu.

1.martā apritēja 19 gadi, kopš oficiāli noslēgts pirmais sadarbības līgums par karavīru garīgo aprūpi bruņotajos spēkos. Starp Aizsardzības ministriju un Latvijas evaņģēliski luterisko Baznīcu noslēgtais līgums ir atskaites punkts kapelānu dienesta izveides sākumam, kaut arī sadarbība notika arī pirms tam, mācītājiem piedaloties svinīgos pasākumos - zvēresta došanā, tiekoties ar karavīriem viņu dienesta vietās un organizējot iespēju viņiem apmeklēt dievnamus.

   

Patlaban NBS karavīru garīgo aprūpi vienību pastāvīgajā izvietojumā Latvijā un starptautisko operāciju rajonā veic astoņi kapelāni, seši no viņiem ir karavīri. Kapelāna uzdevums ir kalpošana bruņotajos spēkos, kuras mērķis ir attīstīt reliģiskās, garīgās, morālās un ētiskās vērtības un nodrošināt garīgo aprūpi.

Dalies ar šo ziņu