NATO un ES vienības Kosovā nostiprina kontroli Serbijas pierobežā

Sargs.lv

NATO un ES vienības Kosovā nostiprina kontroli Serbijas pierobežā

NATO miera uzturētāji (KFOR) un Eiropas Savienības policija (EULEX) trešdien sāka operāciju kontroles paplašināšanai saspringtajā Serbijas pierobežas apgabalā.

Kā teikts KFOR izplatītajā paziņojumā, KFOR sāka operāciju, atsaucoties EULEX lūgumam, lai palīdzētu novērst nelegālu robežas šķērsošanu līdzās oficiālajam robežpunktam un apturētu kontrabandu.

Kosovas albāņu valdība jūlijā deva rīkojumu saviem drošības spēkiem pārņemt kontroli robežpunktos uz robežas ar Serbiju, lai panāktu, ka tiek ievērots Serbijas preču importa aizliegums. Priština skaidroja, ka serbu tautības Kosovas robežpolicisti aizliegumu ignorē. Ziemeļkosovas serbus šis Prištinas lēmums saniknoja, un sekojušajās sadursmēs viens albāņu policists tika nogalināts, bet četri - ievainoti.
NATO karavīri iejaucās notikumos, kad Jarinjes robežpunkts tika nodedzināts un pēc tam ar buldozeru nošķūrēts. Tālākās sadursmēs ievainoti deviņi NATO karavīri un vairāk nekā desmit serbu. Vietējie serbi vairākas nedēļas uzturas līdzās 16 barikādēm, kas nobloķējušas ceļu uz galveno kontrolpunktu.

„KFOR patur sev tiesības aizvākt barikādes, kad tas būs piemēroti, un neizturēsies pret tām iecietīgi mūžīgi,” sacīja KFOR komandieris ģenerālis Erhards Drevss. „Cilvēkiem jāturas pa gabalu no ceļu nožogojumiem un barikādēm un nav jāpiedalās nelegālos protestos un aktivitātēs,” sacīja ģenerālis.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu