NATO: Situācija Kosovas ziemeļos joprojām saspringta

Sargs.lv

NATO: Situācija Kosovas ziemeļos joprojām saspringta

Situācija Kosovas ziemeļos joprojām saglabājas saspringta, tādēļ NATO turpinās uzraudzīt Kosovas un Serbijas robežu, kur pagājušajā mēnesī izcēlās vardarbīgas sadursmes.

Kā informēja NATO spēku Kosovā komandieris ģenerālmajors Erhards Bīlers, NATO turpinās uzraudzīt Kosovas un Serbijas robežu vēl vismaz līdz septembra beigām.

Krīze Kosovas ziemeļos sākās jūlija beigās, kad Priština uzdeva savām policijas vienībām pārņemt kontroli pār diviem robežkontroles punktiem uz robežas ar Serbiju. Sadursmēs ar vietējiem serbiem tika nogalināts viens policists, bet četri guva ievainojumus. Nākamajā dienā vietējie serbu jaunieši vienu no kontrolpunktiem nodedzināja.

Prištinas veiktās operācijas mērķis bija nomainīt vietējos serbu policistus, kas formāli ir Kosovas policijas sastāvā, taču tiek vainoti nesen noteiktā Serbijas preču importa embargo sabotēšanā.

Pēc kontrolpunkta nodedzināšanas Kosovas ziemeļu daļā tika ievesti NATO miera uzturētāji. Atbildot uz to, Kosovas serbi ar barikādēm bloķēja uz robežkontroles punktiem vedošos ceļus, tomēr vēlāk NATO vadītajās sarunās starp Prištinu un Belgradu piekrita blokādi pārtraukt.

2.septembrī atsāksies Eiropas Savienības vadītās Belgradas un Prištinas sarunas, kuru mērķis ir risināt praktiskas problēmas, kas radušās, jo Serbija atsakās atzīt vienpusējā kārtā pasludinājušās provinces neatkarību.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu