Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 11. novembra krastmalā īpaši godina Ukrainā kritušo brīvprātīgo karavīru no Latvijas

Latvijā
Sargs.lv
Valsts prezidents atklājot militāro parādi
Foto: Srž. Ēriks Kukutis

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs atklāja Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltīto militāro parādi ar uzrunu, kurā īpašus piemiņas vārdus veltīja Ukrainā kritušajam brīvprātīgajam karavīram no Latvijas – Kaprālim Vitālijam Smirnovam – norādot, ka viņa upuris ir ne tikai par Ukrainas neatkarību, bet arī par Latvijas un Eiropas brīvību.

"Kaprālis Vitālijs Smirnovs bija sācis dienestu Latvijas armijā no Brīvības pieminekļa godasardzes līdz Zemessardzes bataljonam dzimtajā Līvānu novadā. Turpat, kur 1945. gadā čekisti nogalināja viņa vectēvu. Vitālija taisnīguma izjūta lika doties cīņā par Ukrainas brīvību," uzsvēra E. Rinkēvičs.

Pieminot Kaprāli V. Smirnovu, E. Rinkēvičs īpaši sveica Ukrainas karoga grupu, kura Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajā militārajā parādē piedalījās jau otro reizi. Prezidents izteica pateicību katram Latvijas karavīram, kas šogad apmāca Ukrainas aizstāvjus. Viņš norādīja, ka arī mēs mācamies no Ukrainas tautas pieredzes un gribas aizstāvēt savu valsti.

"Latvija nav viena drošības izaicinājumu priekšā. Mums ir sabiedrotie un draugi. Mums ir NATO - 31 valsts ar kopējām vērtībām. Mūsu sabiedroto karavīru klātbūtne šeit, Latvijā, ir NATO solījuma praktisks un ikdienas atgādinājums. Paldies jums par atbalstu un pleca sajūtu," teica Rinkēvičs.

E. Rinkēvičs norādīja, ka šīs dienas parāde ir vēl viens apliecinājums Latvijas spējām. Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka ir jāstiprina arī pašas Latvijas tautas vienotība un ticības sajūta savai valstij.

“Taču pāri visam ir jāstiprina mūsu tautas kopība un mūsu ticība Latvijai. Tas ir mūsu lielākais spēks! Jo nav tādu lietu, ko mēs nespējam atrisināt. Nav tādu šķēršļu, ko mēs nevaram pārvarēt. Mēs esam vienoti, un stipra ir mūsu griba," uzsvēra E. Rinkēvičs.

Īpašu pateicību Valsts prezidents izteica arī pirmajiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri šogad pirmo reizi piedalījās Latvijas Republikas proklamēšanai veltītajā militārajā parādē.

“Vēlos jums teikt paldies, ka bijāt pirmie. Vēlos jums teikt paldies, ka bijāt tie, kas nebaidījās pieteikties dienēt. Jūs esat paraugs, kam līdzināties,” atzina Valsts prezidents.

Dalies ar šo ziņu