Pentagons un rūpniecība meklē iespējas, kā palielināt ieroču ražošanu Ukrainai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Militārā palīdzība Ukrainai
Foto: Militārā palīdzība Ukrainai Foto: Mauricio Campino/U.S. Air Force

Kamēr Pentagona amatpersonas izvērtē aizsardzības nozares spēju palielināt ieroču ražošanu, reaģējot uz notiekošo Krievijas un Ukrainas konfliktu, uzņēmumi joprojām cīnās ar pandēmijas izraisītām sekām, kas iedragājušas piegāžu ķēdes un darbaspēka pieejamību.

Saskaņā ar bijušā ASV prezidenta  Džordža Buša administrācijas aizsardzības ministra vietnieka rūpniecības politikas jautājumos Bila Grīnvalta pausto, vēsturiski ASV aizsardzības rūpniecības bāzei ir bijuši nepieciešami 18 mēneši līdz 3 gadi, lai sagatavotos konfliktiem.

"ASV saskarsies ar ražošanas līnijas palaišanas problēmām, darbaspēka problēmām, piegādes ķēdes problēmām, detaļu un ierīču nolietošanās problēmām, laika ierobežojumiem, kas saistīti ar jaunu piegādātāju un tehnisko pieeju sertificēšanu," skaidroja B. Grīnvalts.

Pagājušajā nedēļā aizsardzības ministra vietniece Ketlīna Hika sasauca sanāksmi ar astoņu lielāko aizsardzības uzņēmumu pārstāvjiem, lai apspriestu nozares priekšlikumus līdz šim lietoto ieroču sistēmu ražošanas paātrināšanai. Sanāksmē galvenā uzmanība tika pievērsta ASV, Ukrainas un citu sabiedroto vajadzību apmierināšanai, teikts oficiālajā paziņojumā.

Endrjū Hanters, kurš pildīja aizsardzības ministra vietnieka pienākumus iegādes un uzturēšanas jautājumos, sanāksmes laikā vadīja apaļā galda diskusiju, lai apspriestu veidus, kā palielināt ražošanas jaudu "ieročiem un aprīkojumam, ko var ātri eksportēt, izvietot ar minimālu apmācību," teikts paziņojumā.

Saskaņā ar sniegto informāciju sanāksmē piedalījās “Boeing”, “L3 Harris Technologies”, “Raytheon Technologies”, “BAE Systems”, “Lockheed Martin”, “HII”, “General Dynamics” un “Northrop Grumman” pārstāvji.

Kopš 24. februāra, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, ASV ir sniegušas 2,6 miljardus ASV dolāru vērtu drošības palīdzību Ukrainas spēkiem.

Līdz 14. aprīlim ASV ir nodrošinājusi vairāk nekā 1400 pretgaisa aizsardzības sistēmas "Stinger", 5500 pretgaisa aizsardzības sistēmas "Javelin", 700 taktiskās bezpilota gaisa sistēmas "Switchblade", 7000 kājnieku ieročus, 50 miljonus dažāda veida munīcijas vienību, 18 haubices ar 40 000 155mm artilērijas šāviņiem, 16 helikopterus "Mi-17", simtiem bruņumašīnu "Humvee" un 200 bruņumašīnas "M113".

Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra vecākais padomnieks Marks Kančans savā analīzē lēsa, ka, pamatojoties uz ziņojumiem, ASV bruņotie spēki Ukrainai, iespējams, ir nodevuši aptuveni trešdaļu no saviem "Javelin" prettanku raķešu krājumiem. Atbilstoši eksperta analīzei, ASV rīcībā vēl ir palikušas 20 000 līdz 25 000 raķešu.

ASV krājumu papildināšanai būtu nepieciešami 32 mēneši, ja vien prezidents neizmantos Aizsardzības ražošanas likumu, lai piešķirtu prioritāti detaļu piegādēm ražotājam, kas ir "Lockheed" un "Raytheon" kopuzņēmums.

Dalies ar šo ziņu