Krievijas izraisītā kara apskats – 18. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas aizstāvji
Foto: Ukrainas aizstāvji Foto: Maks Levin

Krievijas spēki 18. aprīlī sāka jaunu liela mēroga ofensīvas operāciju Ukrainas austrumos, kuras mērķis ir ieņemt visu Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju. Krievijas spēki jau vairākas nedēļas ir koncentrējuši papildspēkus - gan nesen izvietotās vienības, gan cietušās vienības, kas atvilktas no Ukrainas ziemeļaustrumu daļas. Krievijas spēki 18. aprīlī veica plaša mēroga uzbrukumus Rubižņā, Popasnā un Marinkā, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Maz ticams, ka Krievijas ofensīva austrumos būs ievērojami veiksmīgāka nekā iepriekšējās Krievijas ofensīvas, taču Krievijas spēki varētu būt spējīgi novājināt Ukrainas aizstāvjus, lai gūtu ierobežotus panākumus. Jau iepriekš ASV Kara izpētes institūts ziņoja, ka Krievijas spēki, kas atsaukti no Kijivas apkaimes un atgriezušies, lai cīnītos Donbasā, labākajā gadījumā ir papildināti ar karavīriem no citām bojātām vienībām. Krievijas armijas rīcībā ir maz saliedētu vienību, kas iepriekš nav bijušas izvietotas Ukrainā un ko varētu iesaistīt jaunajās operācijās. Biežās ziņas par katastrofāli zemo Krievijas karavīru morāli un pastāvīgajām loģistikas problēmām liecina, ka Krievijas vienību faktiskais kaujas spēks Ukrainas austrumos ir tikai daļa no to bataljonu taktisko grupu (BTG) skaitliskā pamata.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 18. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 18. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Ukrainas ģenerālštābs 18. aprīlī ziņoja, ka Krievijas spēki Rostovā un Krimā sākuši centienus izveidot papildu vienības, lai veidotu "otro ešelonu". Ukrainas Galvenā militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) 18. aprīlī ziņoja, ka pieaug to Krievijas militārpersonu skaits, kas atsakās iesaistīties karadarbībā, tostarp 60-70% karavīru no 8. apvienotās armijas 150. motessargu divīzijas. Krievijas varas iestādes draud to karavīru ģimenēm, kuri atsakās cīnīties, un izdara paliekošas atzīmes šo karavīru sodāmības reģistros.

Krievijas spārnotās raķetes trāpīja Ukrainas transportlīdzekļu remontdarbnīcai Ļvivā, un pirmo reizi kara laikā Ļvivā tika nogalināti civiliedzīvotāji. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki iznīcinājuši loģistikas centru Ļvivā, kurā tika uzglabāti ieroči, kas ievesti Ukrainā no Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienības.

Krievijas spēki turpināja uzbrukumus Ukrainas aizstāvjiem Azovstalas tērauda rūpnīcā, bet pēdējās 24 stundās nav guvuši pārbaudāmus panākumus. 36. Ukrainas jūras kājnieku brigādes (viena no Ukrainas vienībām, kas palikusi Mariupolē) komandieris aicināja ASV un ES nodrošināt Ukrainas spēkus ar papildu smago bruņojumu, paziņojot: "Mēs esam gatavi cīnīties līdz pēdējam asins pilienam, bet mums jāzina, ka pasaule ir darījusi visu iespējamo, lai to izdarītu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, Ukrainas ģenerālštābs un Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs paziņoja, ka Krievijas spēki 18. aprīlī uzsāka jaunu liela mēroga ofensīvas operāciju Ukrainas austrumos. Krievijas spēki koncentrējās Popasnas, Rubižņas un Marinkas apgabalā.

Ukrainas spēki turpināja sekmīgu pretuzbrukumu uz dienvidaustrumiem no Harkivas, 17. un 18. aprīlī ieņemot vairākas nelielas pilsētas. Šī Ukrainas ofensīva, visticamāk, piespiedīs Krievijas spēkus novirzīt daļu kaujas spēku. Ukrainas spēki jau kontrolē "M03" šosejas daļas, neļaujot Krievijai tiešā veidā pārvietoties no Harkivas priekšpilsētas uz Izjumu.

Dalies ar šo ziņu