Pabriks: Krievijas spēku savilkšana varētu būt domāta kā gatavošanās Baltkrievijas aneksijai

Viedoklis
Sargs.lv/LBC Radio
Aizsradzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pašreizējā Baltkrievijas izraisītā migrantu krīze ir tendēta uz Rietumvalstu politisko šķelšanu, savukārt Krievijas spēku savilkšana pie Ukrainas robežām, iespējams, varētu būt saistīta ne tikai ar Krievijas gatavošanos iebrukumam Ukrainā, bet ar vēlmi anektēt Baltkrieviju Krievijas sastāvā, šādu viedokli sestdien intervijā Lielbritānijas radiostacijai “LBC” pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš atzina, lai gan pēdējā laikā Rietumu valstu vidū bijuši vairāki strīdi, tas nenozīmē, ka Rietumu valstīs un to veidotajās organizācijās nebūtu vienotības.

Vienlaicīgi A. Pabriks pauda viedokli, ka apstākļos, kad Krievija savelk spēkus pie Ukrainas robežām, Rietumvalstīm būtu nepieciešams daudz aktīvāk atbalstīt Ukrainu, lai tā pēc iespējas labāk sevi spētu aizstāvēt. Kā pozitīvo piemēru Ukrainai sniegtajā atbalstā, tostarp, pārdodot ieročus aizsardzības ministrs minēja Turciju, vienlaikus kritizējot citas Rietumu valstis, kas vilcinās sniegt praktisku atbalstu apstākļos, kad Ukraina ir spiesta cīnīties ar Krievijas agresiju.

“Ir apkaunojoši, ka ļoti liela daļa NATO dalībvalstu kautrējas piegādāt militāro aprīkojumu un ieročus Ukrainai, kas pēc būtības karo mūsu karu, aizstāvot ne tikai sevi, bet aizstāvot visu Eiropu,” atzina ministrs, piebilstot, ka atbalsts Ukrainai būs viens no darba kārtības punktiem, ko plānots pārrunāt gaidāmajā NATO ārlietu ministru tikšanās laikā Rīgā.

Vaicāts, vai Krievija uzbruks Ukrainai,  A. Pabriks sacīja, ka nevar to apgalvot, tomēr fakts, ka Krievija ap robežām pulcē krietni ievērojamākus spēkus, ir acīmredzams.

“Tā būtu liela Rietumvalstu kļūda, ja, līdzīgi kā tas bija 2014. gadā, vienīgā Rietumu atbilde uz šādu agresiju, būtu diplomātisks atbalsts, kas pēc būtības ir tikai un vienīgi vārdi,” viņš atzina.

Vienlaikus A. Pabriks akcentēja, ka Krievijas nodomi, savelkot karaspēku pie Ukrainas robežām, nav skaidri. Tik pat labi, šādi varētu tikt gatavota Baltkrievijas aneksija Krievijas sastāvā.  

“Mēs nevaram izslēgt situāciju, kad vienu rīto pamodīsimies un secināsim, ka Baltkrievija būs pilnībā integrēta Krievijā. Mēs nevaram izslēgt iespēju, ka patiesībā Krievijas spēku savilkšana varētu būt ne tikai gatavošanās jaunam karam pret Ukrainu, bet gan Baltkrievijas aneksijai – līdzīgi tādai, kā pirms Otrā pasaules kara Nacistiskās Vācijas diktators Ādolfs Hitlers anektēja Austriju,” sacīja ministrs.

Savukārt, runājot par jaunnedēļ gaidāmo NATO ārlietu ministru tikšanos, A. Pabriks pastāstīja, ka tikšanās uzmanības centrā būs jautājumi par NATO iekšējo integrāciju, cīņu ar jaunajām hibrīdās karadarbības formām, kā arī situāciju uz Baltkrievijas robežas un Krievijas radītajiem draudiem.

“Nav noslēpums, ka mēs Baltijas valstīs no pārējām NATO valstīm gaidām lielāku praktisko atbalstu reģiona aizsardzībai. Baltijas valstis tomēr ir mazas valstis. Par spīti tam, ka mēs jau savai aizsardzībai atvēlām pat vairāk nekā 2% no iekšzemes kopproduktiem, mēs nevaram ar šiem līdzekļiem nosegt visas tās vajadzības, kādas ir nepieciešamas, lai mēs varētu nodrošināt mūsu suverenitāti,” atzina A. Pabriks.

NATO ārlietu ministru tikšanās Rīgā notiks 30.novembrī un 1. decembrī.

Dalies ar šo ziņu