NEPLP tuvākajā laikā grasās pieņemt lēmumus Latvijas informatīvās telpas aizsardzībai

Sabiedrība
Sargs.lv/LETA
TV
Foto: Pixabay.com

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) drīzumā plāno pieņemt lēmumus, kas pasargātu Latvijas informatīvo telpu un stingri reaģētu uz notiekošo ar Krieviju saistītos televīzijas kanālos, ierakstā sociālajā vietnē “Twittre” norādījis NEPL priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Viņš pauž, ka šobrīd NEPLP ir aktīvā darba procesā un Latvija savu informatīvo telpu sargā, lai drošības apdraudējumi, ko var radīt šādas programmas, tiktu pārtraukti pēc iespējas ātrāk uz maksimāli ilgu laiku.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 22. februārī aicināja pārtraukt Latvijā translēt Krievijas propagandas kanālus norādot –  ņemot vērā etniskā naida veicināšanu un nozieguma pret mieru un kara attaisnošanu, kas katru dienu redzama minētajos kanālos, Latvijas atbildīgajām iestādēm būtu pamats izvērtēt to darbību Latvijā un pārtraukt to retranslāciju.

Uz šo NEPLP viņam atbildēja, ka padome jau informējusi Ārlietu ministriju par savām plānotajām darbībām šajā jautājumā.

"Visas pārbaudes šobrīd jau ir sāktas, un tuvākajā laikā sabiedrība tiks informēta par pieņemtajiem lēmumiem," sacīja Āboliņš.

Piemēram, Igaunijas televīzijas pakalpojumu operators "Elisa", kā arī kompānijas "Telia" Igaunijā un Lietuvā otrdien paziņoja, ka pārtrauks vairāk nekā 20 ar "Baltijas mediju aliansi" saistītu Krievijas televīzijas kanālu retranslāciju savā piedāvājumā.

Tikmēr tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" pārstāve Laura Jansone norādīja, ka "Tet" piedāvājumā kanāli, ko vairs nepārraidīs "Telia", nav jau kopš pagājušā gada 1.februāra. Pašlaik uzņēmuma piedāvājumā tiek retranslēts tikai NEPLP apraides atļauju saņēmušais "Pirmais Baltijas kanāls Igaunija" jeb PBK+.

Āboliņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra, ka Lietuvas un Igaunijas regulatori nav pieņēmuši nekādus lēmumus attiecībā uz kanālu ierobežošanu. "Vietējie kabeļoperatori pavasarī pārtrauks retranslēt Krievijas kanālus, kuri pēc NEPLP lēmumiem Latvijā jau nav pieejami ilgu laiku," skaidro NEPLP priekšsēdētājs.

Savukārt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš "Twitter", reaģējot uz Rinkēviča ierakstu, piekrita, ka šie kanāli Latvijas teritorijā ir jāaizliedz.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām. Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Dalies ar šo ziņu