Itāļu karavīri bērniem centrā “POGA” māca cept īstas itāļu picas

Sabiedrība
Sargs.lv
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Picu mīklas kalni, daudz rīvēta siera un tomātu mērces – tā šonedēļ izskatījās bērnu rehabilitācijas centrā “POGA”, kur Latvijā izvietotie NATO Itālijas kontingenta karavīri bija ieradušies, lai iepriecinātu bērnus. Karavīri bērniem ir īsti varoņi un centrā viesojas ne pirmo reizi, šoreiz kopā ar bērniem mācoties cept īstas itāļu picas.

Kā norāda centra “POGA” vadītāja Madara Mežviete, šodien itāļu karavīri ir sarīkojuši svētkus bērniem ar kustību traucējumiem, mācot viņiem cept īstas itāļu picas. “Bērni ļoti cītīgi mācās, mīca mīklu un ar nepacietību gaida pirmās izceptās picas,” viņa saka.

Tikmēr Itālijas kontingenta NATO paplašinātajā kaujas grupas Latvijā karavīris kapteinis Pjērs Čampi (Pierre Ciampi) atzīst – šo pasākumu sarīkojuši pēc savas iniciatīvas. “Darām to, lai palīdzētu, sniegtu savu atbalstu sabiedrībai šeit, Latvijā, un arī lai dalītos zināšanās par picu cepšanu un sagādātu prieku, liekot bērniem pasmaidīt,” viņš piebilst.

Esošā itāļu karavīru rotācija Latvijā ieradusies šīs vasaras sākumā, un picu cepšana bijis pirmais pasākums, kurā viņiem bijusi iespēja izrauties no darbīgās ikdienas Ādažu militārajā bāzē.

“Mēs plānojam arī nākotnē organizēt līdzīgus pasākumus, lai palīdzētu bērniem. Mums tas ir ļoti svarīgi,” uzsver kapteinis Čampi.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija. Kapteinis Pjērs Čampi.
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija. Kapteinis Pjērs Čampi.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija. Kapteinis Pjērs Čampi.
Uz jautājumu, vai tiesa, ka itāļi ēd tikai pastas un picas, viņš smiedamies atbildēja, ka vispār tas neesot tālu no patiesības. Viņš pats ēdot pastu gandrīz katru dienu un cenšoties arī vismaz reizi nedēļā ēst picu. Tāpat kapteinis Čampi stāsta, ka rotācijas pirmais posms bijis ļoti darbīgs un līdz šim vēl nav izdevies paceļot apskatīt Latviju. Taču viņš ir pārsteigts, ka šovasar šeit bijis pat karstāks nekā pašā Itālijā.

Picas cepšanas pasākumā izveidojās visai īpaša atmosfēra – saule mijās ar dažām lāsēm lietus, kas nebūt neizbojāja ne picas, ne bērnu noskaņojumu, kā arī visa tuvējā apkārtne ietinās siltā picu smaržas plīvurā.

Karavīri kopā ar bērniem mīcīja mīklu un sacentās, kuram picas forma būs visapaļākā. Centra “POGA” vadītāja stāsta, ka bērnu acīs karavīri ir īsti varoņi, vienmēr ar nepacietību gaidot nākamo reizi, kad izdosies viņus satikt.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.
“Katru reizi, kad karavīri ierodas ciemos, bērni ļoti cītīgi strādā, lai parādītu, ko viņi ir sasnieguši, karavīri viņiem tiešām ir kā tādi supervaroņi,” norāda M. Mežviete.

Ārstniecības un rehabilitācijas centrs “POGA” ir bezpeļņas fonds, kas sniedz palīdzību bērniem ar dažādiem kustību traucējumiem, izmantojot dažādas inovatīvas rehabilitācijas tehnoloģijas. Tāpat pēdējo mēnešu laikā NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā karavīri jau vairākas ziedojuši dažādām labdarības organizācijām, tostarp arī centram “POGA”.

Image
NATO kaujas grupa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Liela daļa no terapijas veidiem, ko piedāvājam, nav pieejami nekur citur Latvijā,” stāsta Madara Mežviete. Viens no terapijas veidiem, ko bērni centrā “POGA” saņem, ir ergoterapija, kuras ietvaros viņi arī apgūst ikdienā noderīgas prasmes, tostarp ēst gatavošanu, tādēļ arī picu cepšana bērniem īpaši gāja pie sirds. Uz pasākumu bija ieradies arī Itālijas vēstnieks Latvijā Stefāno Taliani de Markio (Stefano Taliani de Marchio), kurš īpaši slavēja centru “POGA”, norādot, ka tas nav darbs, bet gan misija palīdzēt bērniem.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.
“Šāds pasākums ir ļoti svarīgs mūsu valsts karavīriem. Tā ir sava veida tradīcija Itālijas bruņotajos spēkos – trenēties un piedalīties mācībās, bet tajā pašā laikā censties darīt labu sabiedrībai,” sacīja Itālijas vēstnieks Latvijā. “Mums ir svarīgi būt šeit [Latvijā], lai demonstrētu, ka NATO ir bloks, vienmēr gatavībā aizstāvēties no visām četrām debespusēm. Mūsu karavīriem svarīgi koordinēties ar citu valstu karavīriem, lai vieglāk saprastos, trenētos un strādātu plecu pie pleca.”
Image
NATO kaujas grupa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tāpat vēstnieks sacīja, ka mēneša beigās plānots vēl viens līdzīgs labdarības pasākums. Katram nākamajam kontingentam ir jaunas idejas, kā būt sabiedriski aktīviem un palīdzēt cilvēkiem, piemēram, iepriekšējās rotācijas Itālijas kontingents ļoti aktīvi piedalījās ziedošanas kampaņās, savācot ievērojamus līdzekļus, ko vēlāk ziedoja gan centram “POGA”, gan sieviešu tiesību aizstāvības organizācijai – centram “Marta” un vēl citām organizācijām.

Dalies ar šo ziņu