Prokremliskais neonacistu grupējums “Rusič” sācis vākt izlūkdatus par militāro infrastruktūru

Latvijā
Sargs.lv
Kremļa režīmu atbalstošais neonacistu grupējums "DŠRG "Rusič""
Foto: RFE/RL

Agresorvalsts Krievijas režīmu atbalstošais neonacistu kaujinieku grupējums “Izlūkošanas un diversiiju trieciengrupa (DŠRG) “Rusič””, kas šobrīd karo Krievijas militārajā agresijā pret Ukrainu, sociālās saziņas vietnē “Telegram” izplatījis paziņojumu, vēršoties pie tā atbalstītājiem Baltijas valstīs, kurā lūdz sniegt detalizētu izlūkinformāciju par militārās infrastruktūras objektiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, liecina “Sargs.lv” rīcībā esošā informācija.

Uzsaukumā saviem “Telegram” kanāla sekotājiem grupējums lūdz sniegt anonīmas ziņas par katras valsts bruņoto spēku bāzēm ar to numuriem, konkrētās vienības specializāciju, personālsastāva lielumu, tur bāzēto tehniku un ieročiem.

Tāpat grupējums saviem atbalstītājiem prasa sniegt detalizētu izlūkinformāciju par katras vienības personālu – karavīriem, kuri ieņem amatus attiecīgajā vienībā, viņu personas datiem, tostarp informāciju par dzimšanas datumu un izmantoto privāto transportu (transportlīdzekļa marku, modeli, krāsu un numuru). Papildus Kremli atbalstošais neonacistu kaujinieku grupējums pieprasījis saviem atbalstītājiem sniegt tik pat detalizētus datus par karavīru ģimenes locekļiem.

Vienlaikus paziņojumā pieprasīta izlūkinformācija par Baltijas valstu robežsardzes dienestu infrastruktūras objektiem, to atrašanās vietām, apsardzes veidu, novērošanas kameru izvietojumu, patruļu pārvietošanās maršrutiem, kā arī robežapsardzībā iesaistītajiem transportlīdzekļiem – kā dienesta, tā arī robežsargu privātajām automašīnām.

Prasīta arī informācija par pierobežā izvietotajiem sakaru torņiem, to apsardzes sistēmu, kā arī dažādu stratēģisko preču noliktavām Baltijas valstu pierobežā ar agresorvalstīm Krieviju un Baltkrieviju.

Image
Kremli atbalstošā neonacistu grupējuma "Rusič" paziņojums saziņas vietnē "Telegram"
Foto: Kremli atbalstošā neonacistu grupējuma "Rusič" paziņojums saziņas vietnē "Telegram"/ ekrānšāviņš

Grupējums “Rusič” aizvien aktīvi piedalās Krievijas sāktajā karā pret Ukrainu. 2014. gadā tā kaujinieki karoja Kremļa režīma atbalstīto Austrumukrainas separātistu bruņoto grupējumu sastāvā, savukārt kopš pilna mēroga Krievijas agresijas sākšanas pret Ukrainu, tas ir iesaistījies kaujās ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Saskaņā ar medija “Current Time” un “Radio Free Europe/Radio Liberty” sniegto informāciju, grupējums “Rusič” ir daļa no tā sauktās neonacistiski noskaņotās “Krievu impēriskās kustības”, kura iekļauta ASV Valsts departamenta teroristisko organizāciju sarakstā.

Šobrīd Ukrainā “DŠRG “Rusič”” vada Aleksejs Miļčakovs, kurš karojis gan pašpasludināto Austrumukrainas separātistu republiku rindās, gan vēlāk arī Sīrijā. Saskaņā ar “Current Time” vēstīto, A. Miļčakova vārds tiek saistīts ar Kremlim pietuvinātā oligarha Jevgeņija Prigožina vadīto privāto militāro kompāniju “Vagner”, kura pastrādājusi neskaitāmas zvērības un kara noziegumus ne tikai Ukrainā, bet arī Sīrijā, Centrālāfrikas republikā un citviet.

Image
Kremli atbalstošā neonacistu grupējuma "Rusič" komandieris Aleksejs Miļčakovs
Foto: Kremli atbalstošā neonacistu grupējuma "Rusič" komandieris Aleksejs Miļčakovs/RFE/RL

“Radio Free Europe/ Radio Liberty” norāda, ka kādā no intervijā A. Miļcakovs atklāti atzinis, ka pēc savas pārliecības ir nacists. Savukārt cilvēku nogalināšanu viņš aprakstījis kā baudpilnu pasākumu. “Jums jāsaprot, ka nogalinot cilvēku, jūs izjūtat satraukumu – tādu pašu kā medībās. Jums tas būtu jāpamēģina. Tas ir interesanti,” A. Miļčakova teikto kādā intervijā citē “Radio Free Europe/Radio Liberty”.

 

Šis jau nav pirmais gadījums, kad caur “Telegram” tiek vākta izlūkinformācija par Latviju.

Novembra nogalē Valsts drošības dienests uzsāka kriminālprocesu saistībā ar pretvalstiskām aktivitātēm saziņas lietotnē "Telegram" izveidotos kanālos, kuras izvērsušas par "Baltijas antifašistiem" sevi dēvējošas personas.

Šajos "Telegram" kanālos tiek apkopota informācija par Latvijas amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām, kuru darbība ir vērsta pret Krievijas interesēm. Kanālos tiek publicēta arī sensitīva rakstura informācija, piemēram, par šo personu iespējamo dzīvesvietu un ģimenes locekļiem. Tā dēvētie "antifašisti" norāda, ka informāciju paredzēts nodot Krievijas specdienestiem un citām agresorvalsts institūcijām, lai vērstos pret šīm personām.

Kriminālprocess uzsākts, pamatojoties uz Krimināllikuma 81.1 pantā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm, t.i., par  palīdzību ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā.

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka pretvalstiskajās aktivitātēs ir iesaistīti Latvijas valstspiederīgie, kuri pašlaik dzīvo Krievijā. VDD vērtējumā Krievija šīs personas izmanto propagandas un ietekmes pasākumu īstenošanai pret Latvijas Republiku. Šo aktivitāšu galvenais mērķis ir ietekmēt sabiedrisko domu un lēmumu pieņemšanas procesu Latvijā, izdarot psiholoģisku spiedienu pret Latvijas amatpersonām, kā arī citām sabiedrībā zināmām personām, kuras savā politiskajā un sabiedriskajā darbībā aktīvi vēršas pret Krievijas izvērsto agresīvo karu Ukrainā.  

VDD toreiz paziņoja, ka ir noskaidrojis pretvalstiskajās aktivitātēs iesaistīto Latvijas valstspiederīgo identitātes. Šīm personām ierodoties Latvijā, pret tām tiks veiktas procesuālās darbības.   

Dalies ar šo ziņu