NATO karavīriem uzbrukušais viltus ziņu portāls ietekmējis arī Francijas prezidenta vēlēšanas

Latvijā
Sargs.lv
Kanādiešu apmelošana
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viltus ziņas par Latvijā izvietoto NATO paplašinātās kaujas grupas karavīru masveida saslimšanu ar Covid-19 izplatījušais portāls “TheDuran.com” izrādās kārtējais Krievijas melu informācijas avots, kas 2017. gadā ticis saistīts ar Krievijas centieniem ietekmēt Francijas prezidenta vēlēšanu iznākumu par labu prokremliski noskaņotajai Marinai LePenai, liecina “Sargs.lv” apkopotā informācija.

Saskaņā ar portāla “Domaintools.com” publiskoto informāciju, “TheDuran.com”, kurā iepriekš tika izplatīts melīgais un nepatiesais NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā komandiera Kanādas bruņoto spēku pulkvežleitnanta Ērika Eindžela citāts, ir reģistrēts 2016.gadā Kiprā. Tā īpašnieks ir ofšors “DRN MEDIA PLC”. Savukārt, saskaņā ar korporatīvās informācijas datu bāzes “Opencorporates.com” datiem, tā vadītāji ir  Aleksandrs Stamatis Merkuris (Alexander Stamatis Mercuris), Alekss Kristoforu (Alex Christoforou) un Pīters Džons Lavells (Peter John Lavelle).

Zīmīgi, ka 2018.gada februārī domnīcas “Atlantic Council” dezinformācijas izpētes centrs “Digital Forensic Research Lab” portāla “The Duran” īpašnieka titulu piedēvēja Maskavā dzīvojošajam Vladimiram Rodzijanko (Vladimir Rodzianko). Šo informāciju viņš nav slēpis arī savā sociālās vietnes “LinkedIn” profilā, atzīmējot, ka ir “TheDuran.com” līdzdibinātājs. Izmeklējošās žurnālistikas portāls “Bellingcat” 2017.gada aprīlī saistīja V.Rodzijanko un “TheDuran.com” ar Krievijas centieniem iejaukties Francijas prezidenta vēlēšanās.

Jāatzīmē, ka vēl  šā gada 30.martā Krievijas darba meklētāju portālā “Employment-Services.ru” tika ievietots sludinājums, kurā  “DRN MEDIA PLC” piedāvāja vakanci biroja administratora amatam. Kā darba vieta tika norādīta Maskava, bet alga  - no 40 000 līdz 50 000 rubļiem (496 līdz 620 eiro) “uz rokas”.

Lai gan šis dezinformācijas portāls, salīdzinot ar citiem Krievijas propagandas ruporiem nav plaši pazīstams, saskaņā ar interneta vietņu apmeklējuma analīzes portāla “Similarweb.com” datiem, šogad martā “TheDuran.com” kopējo klikšķu skaits sasniedzis 225 570. Neskatoties uz zemo apmeklētāju skaitu, portāla “Facebook” lapai ir 59 432 sekotāji.

Politologs un nacionālajai drošībai veltītā bloga “Latvijas Drošība” veidotājs Andis Kudors portālam “Sargs.lv” atzīst - kopš NATO paplašinātās kaujas grupas izvietošanas Baltijas valstīs, lielāki un mazāki Krievijas dezinformatori gandrīz regulāri mēģina diskreditēt NATO karavīru tēlu. Tiek izmantoti gan viltus stāsti par karavīru dzeršanu, gan par vardarbību pret vietējiem iedzīvotājiem, gan karavīru morālo degradāciju.

“Mērķis ir mazināt Baltijas valstu uzticēšanos NATO sabiedrotajiem un cieņpilnu Latvijas sabiedrības izturēšanos pret karavīriem, kuri šeit pilda ļoti svarīgu misiju – palīdz atturēt Krieviju no iespējama uzbrukuma,” piebilst A. Kudors.

Pēc eksperta vērtējuma, konkrētais gadījums, kurā “TheDuran.com” autors Edgars Palladis izplatījis viltus ziņas par it kā vairāk nekā 20 ar Covid-19 sasirgušajiem Kanādas karavīriem, neiezīmē principiālas izmaiņas. “Mainās tikai saturs. Saslimšana ar Covid-19 ir tikai kārtējais iegansts, kāpēc Kremlis sabiedrībai mēģināt iestāstīt, kālab NATO karavīru izvietošana Latvijā ir slikta. Kopējais naratīvs nemainās,” viņš uzsvēra.

Savukārt, komenetējot portāla “TheDuran.com” iesaisti dezinformācijā, A.Kudors skaidro, ka šī ir visai klasiska Kremļa dezinformācijas izplatīšanas ķēde, kuru mērķis ir izplatīt klajus melus, nevis dezinformāciju, kuras vēstījumu sagatavošana prasa krietni rūpīgāku darbu.

“ Viena no metodēm, ko izmanto šādi mazie viltus ziņu portāli ir maksimāla melu multiplicēšana. Tiek paņemts vēstījums no kāda anonīma sociālo tīklu konta, publiskots, bet tālāk jau to pārņem “Sputnik”, “BB.lv”, “Baltnews” vai kāds cits resurss, kas to izplata tālāk. Sākotnēji šī informācija ceļo pa mazajām lapām, tomēr lasītāju kopsumma ir gana liela un ir grūti atrast sākotnējo autoru. [..] Tādējādi šis nedarbs ir paveikts.”
Kudors
Nacionālajai drošībai veltītā bloga “Latvijas Drošība” veidotājs
politologs Andis Kudors

Kā liecina Latvijas sabiedrisko mediju portāla “LSM.lv” angļu valodas versijas žurnālista Mika Koljera (Mike Collier) publicētais viedokļa raksts “Opinion: The Fake News Catch-22”, E.Palladis 23.aprīlī, stādoties priekšā kā blogeris, sazinājies ar žurnālistu, mēģinot piedāvāt izplatīt paša tiražētos melus par vairāk nekā 20 saslimušajiem Kanādas karavīriem. Vēstulē M.Koljeram E.Palladis uzsvēris, ka sociālie mediji esot pilni ar Kanādas karavīru palīdzības saucieniem, tomēr nekas netiekot darīts. Savu vēstuli M.Koljeram E.Palladis noslēdza, paužot cerību, ka viņa piegādātā informācija tiks publicēta.

“Bija vajadzīga tikai viena līdz divas sekundes, lai saprastu, ka tās ir pilnīgas muļķības. Pirmkārt jau cilvēka vārds nešķita īsts, jo parasti latviešu valodas vārdos nav divi “L” burti. Tāpat nekad neesmu dzirdējis uzvārdu “Palladis”. Drīzāk tā izklausījās kā neizdevusies anagramma no vārda “paldies””, raksta M. Koljers.

Ielūkojoties E.Palladis “daiļradē”, redzams, ka viņš portālā “TheDuran.com” izplatījis prokremliskiem naratīviem atbilstošu dezinformāciju, gan zākādams NATO, gan rakstījis par iespējamo organizācijas sabrukumu. Savukārt Covid-19 ierobežotās ASV spēku mācības Eiropā savā “YouTube.com” kontā viņš salīdzinājis ar nacistu veikto Eiropas okupāciju.

Dalies ar šo ziņu