Nacionālās gvardes artilērijas komandieris: Mūsu 30 gadu sadarbība ir paraugs citām valstīm

Viedoklis
Sargs.lv
ASV Mičiganas Nacionālās gvardes 182. lauka artilērijas pulka 1. bataljona komandieris majors Ričards Sendss
Foto: Patrick Mayabb/Mičiganas Nacionālā gvarde

ASV Mičiganas Nacionālās gvardes 182. lauka artilērijas pulka 1. bataljona komandieris majors Ričards Sendss (Richard Sands) Latvijā šogad viesojas jau 20. reizi savā dzīvē – lai piedalītos mācībās “SOLAR ECLIPSE”, sniedzot atbalstu mūsu bruņotajiem spēkiem ar netiešās uguns integrēšanu vienību uzdevumu izpildē. Majors ir pārliecināts, ka Mičiganas un Latvijas veiksmīgā sadarbība 30 gadu garumā ir paraugs citu valstu partnerības programmām, un sarunā ar “Sargs.lv” atzina, ka šo gadu laikā ir ļoti iemīlējis Latviju, tās kultūru un vēsturi, un izmanto katru iespēju izbraukt ārpus bāzes, lai labāk iepazītu mūsu zemi.

Turpinoties mūsu bruņoto spēku ciešajai sadarbībai ar Mičiganas Nacionālo gvardi, majora Ričarda Sendsa komandētā vienība Latvijā šogad piedalās mācībās “SOLAR ECLIPSE”, kas ir daļa no ASV bruņoto spēku Eiropas komandvadības organizētajām vērienīgajām mācībām “DEFENDER EUROPE 23”.

“DEFENDER EUROPE 23” norisinās no 22. aprīļa līdz 23. jūnijam, iesaistot vairāk nekā 7000 ASV un 17 000 citu valstu karavīrus no vairāk nekā 20 sabiedroto un partneru valstīm. Mācību mērķis ir pilnveidot un demonstrēt ASV Eiropas un Āfrikas armijas spēju savstarpēji sadarboties ar partnervalstīm, ātri novirzīt kaujas spējas uz Austrumeiropu nepieciešamības gadījumā un palielināt alianses letalitāti ar tālā uguns atbalsta palīdzību.

Image
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Majora Ričarda Sendsa komandētā bataljona rīcībā ir leģendārās M-142 Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas jeb HIMARS, kas pasaules slavu iekarojušas, pateicoties Ukrainas armijas spējām tās efektīvi izmantot kara laukā. Viņa vienības uzdevums ir tā dēvētā “dziļā karadarbība” – atbalsta sniegšana sauszemes spēkiem, un mācību laikā viņi pilnveido savu komandvadību, loģistiku un sadarbību – gan vienības līmenī, gan ārpus tās – ar citām ASV armijas vienībām un sabiedroto spēkiem.

Apmeklējuma laikā Ādažos arī “Sargs.lv” bija iespēja aplūkot 182. lauka artilērijas pulka 1. bataljona izvietojumu un Nacionālās gvardes artilēristu tehniku, tostarp arī pašas HIMARS sistēmas, kuru apkalpē ietilpst tikai trīs cilvēki. Tomēr katru HIMARS sistēmu – parasti tās darbojas pāros – pavada iespaidīgs atbalsta vienību skaits, kas gādā par remonta, degvielas, munīcijas un sakaru (komandvadības) nodrošinājumu kaujas laukā un bez kurām HIMARS sistēmas pašas par sevi kaujas laukā ātri kļūtu nevērtīgas.

Image
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Ričards Sendss atklāj, ka nokļūšanai līdz Ādažiem viņa vienībai kopā ar visu nepieciešamo aprīkojumu bija nepieciešamas 72 stundas. “Ārkārtas situācijā tas būtu citādi, taču šajā gadījumā mūsu izmantotās HIMARS sistēmas jau atradās Eiropā, un mums pašiem vajadzēja trīs dienas, lai pamestu Mičiganu, ierastos šeit, pievilktu visu tehniku un uzsāktu apmācības,” stāsta majors.

“Mūsu gadījumā tas ir atšķirīgi, jo esam Nacionālā gvarde – lielākā daļa mūsu karavīru pirms ierašanās šeit strādāja savos ikdienas darbos – kā ugunsdzēsēji, policisti, skolotāji, mehāniķi, elektriķi un tā tālāk,” piebilst Ričards Sendss. “Viņi devās mājās, paņēma savu ekipējumu, ieradās mūsu bāzē un izlidoja uz šejieni. Tāpēc aktīvā dienesta karavīriem šis process būtu ātrāks nekā mums.”

Ričarda Sendsa komandētais bataljons jau iepriekš ir piedalījies mācībās Latvijā, un viņš pats personīgi ir piedalījies arī Latvijas apvienotā uguns priekšējā novērotāja (JFO- Joint Fire Observer) apmācību programmas izveidē. Papildus HIMARS sistēmām Mičiganas Nacionālā gvarde Latvijā ir nogādājusi arī haubices M777A2, kas arī ir sevi lieliski pierādījušas kaujas laukā Ukrainā, ļaujot attīstīt savstarpējo sadarbību ar Latvijas bruņoto spēku rīcībā esošajām artilērijas sistēmām. Mācību “SOLAR ECLIPSE” ietvaros Ričarda Sendsa bataljons sadarbojas arī ar Igaunijas, Spānijas, Kanādas un Polijas vienībām.

Image
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
“Mēs esam ļoti priecīgi par sadarbību ar Latviju. Šis ir jau 30. gads, kopš esam uzsākuši sadarbību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem, un katru reizi, kad esmu bijis šeit, mums ir bijusi iespēja mācīties vienam no otra. Mēs saprotam Latvijas aizsardzības uzdevumus un mērķus un vēlamies palīdzēt attīstīt jūsu spējas,” skaidro majors. “Tādējādi, ja mums ir jācīnās kopā, mēs zinām, kā darbojas mūsu partneru bruņotie spēki un kā mēs varam sadarboties, lai aizsargātu valsti un gūtu panākumus kaujā.”

Viņš atzīmē, ka katras kopīgās mācības ir liels ieguvums arī Nacionālās gvardes karavīriem, jo tā ir izdevība iepazīt taktiku, metodes un procedūras, ko Latvijas armija ir pielāgojusi vietējiem apstākļiem un videi, un tās integrēt arī savas vienības darbībā. “Tikmēr mēs sniedzam mācības, ko esam guvuši no misijām ārpus ASV. Daudziem mūsu karavīriem ir pieredze no Irākas, Afganistānas un Sīrijas, un esam priecīgi, ka varam tajā dalīties ar latviešiem.”

Image
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viņš novērtē arī Latvijas plānus iegādāties HIMARS sistēmas un piebilst, ka pirms desmit gadiem Latvijai praktiski nebija savas artilērijas, izņemot dažus mīnmetējus, taču šodien, pateicoties partnerībai ar Mičiganu, Latvijas bruņotajiem spēkiem ir haubices un lielgabali, un tie vēlas palielināt savas spējas līdzās uguns priekšējā novērotāja (JFO- Joint Fire Observer) un tuvā gaisa atbalsta kontroliera (JTAC - Joint terminal attack controller) apmācību programmu paplašināšanai.

“Latvijas karavīri katru gadu kopā ar mums piedalās mācībās “Northern Strike” Mičiganā, lai varētu mācīties no mūsu speciālistiem, un mēs varētu turpināt attīstīt mūsu partnerību. Tāpēc mēs vēlamies atzīmēt šo sadarbību 30 gadu garumā, un esam paraugs citu valstu partnerības programmām,” uzskata majors. “ASV Aizsardzības ministrija allaž izmanto Mičiganas un Latvijas sadarbību kā veiksmīgas partnerības piemēru. Mēs ļoti augstu vērtējām mūsu kopīgās mācības.”

Mičiganas Nacionālā gvarde ir sniegusi lielu atbalstu Latvijas karavīru apmācībā darbam ar artilēriju un tikko iegādātajiem “Blackhawk” helikopteriem, un Ričards Sendss pauž, ka Nacionālā gvarde būs gatava palīdzēt ar savām zināšanām un pieredzi arī brīdī, kad Latvija iegādāsies HIMARS sistēmas. “Mēs turpināsim attīstīt mūsu sadarbību un koncentrēsimies uz Latvijas nacionālajām interesēm, lai mūsu mācību uzdevumi palīdzētu sasniegt gan Latvijas, gan ASV izvirzītos mērķus,” piebilst Nacionālās gvardes artilērijas bataljona komandieris.

“10 gadu laikā, kopš sadarbojos ar Latvijas bruņotajiem spēkiem un Zemessardzi, esmu pieredzējis lielu izaugsmi – jūsu karavīri izprot, kā darbojas artilērija, kā to plānot un iekļaut kopējos manevru plānos, lai artilērijas atbalsts būtu precīzs un laicīgs,” mūsu karavīru sniegumu atzinīgi vērtē Ričards Sendss. “Protams, nav iespējams uzreiz būt profesionālam darbā ar jaunu ekipējumu, taču mums tas ir sniedzis lielu gandarījumu – sadarboties ar partnervalsti, kas patiesi vēlas mācīties un trenēties un ir gatava smagi strādāt, lai gūtu panākumus.”

Image
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Sarunas noslēgumā majors Ričards Sendss neslēpj arī personisko piesaisti Latvijai, īpaši tuva viņam ir mūsu valsts vēsture. “Tas patiesi palīdz labāk saprast latviešu lepnumu par savu neatkarību, ja zini par okupācijām, ko latvieši pārcietuši, ja esi savām acīm skatījis Pirmā un Otrā pasaules kara kauju vietas. Es izmantoju iespēju apskatīt jaunas vietas, uzzināt vairāk par jūsu virtuvi un kultūru. Tas palīdz mums labāk saprast vienam otru. Es redzu daudz kopīgu vērtību starp mūsu nācijām, un šīs vērtības nav iespējams uzzināt, kamēr tu neizej ārpus bāzes Ādažos vai neizbrauc ārpus Rīgas,” ar saviļņojumu stāsta Mičiganas Nacionālās gvardes artilērijas bataljona komandieris.

Dalies ar šo ziņu