Ekskluzīvi: “Stratfor” dibinātājs Džordžs Frīdmens – 10 paredzējumi, kas ietekmēs pasaules nākotni

Viedoklis
Sargs.lv
Džordžs Frīdmens
Foto: Džordžs Frīdmens/ AFP/ Scanpix

Džordžs Frīdmens tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem mūsdienu ģeopolitikas ekspertiem, kas savā laikā konsultējis gan NATO Sabiedroto spēku augstākajā virspavēlniecībā Eiropā (SHAPE), gan ASV Militāro koledžu, kas sagatavo ASV ausgtākos virsniekus. Šī gada sākumā arī portālam Sargs.lv bija iespēja tikties sarunā ar ASV privātā analītiskā dienesta “Stratfor” dibinātāju un ilggadīgo vadītāju. Piedāvājam desmit paredzējumus, ko Dž. Frīdmens izteicis par pasauli nākotnē, kuru padziļinātu analīzi Sargs.lv publicēs tuvākajā laikā.

1) Pagājušajā desmitgadē ASV ir kļuvusi par pasaules politikas galveno asi. ASV kontrolē gan Atlantijas, gan Kluso okeānu, un tās ir ieguvušas tik milzīgu varu, kādu Eiropai nekad neizdevās iegūt savstarpējo karu dēļ. Neskatoties uz to, ASV pašlaik nav izpratnes, ko ar šo varu darīt – tās adaptācija būs nākotni noteicošs faktors.

2) Covid-19 pandēmija, līdzīgi kā pasauli šokējošie nemieri Vašingtonā gada sākumā, ir tikai šodienas ziņas – vēsture tiek veidota ilgā laika periodā. Tas, ko citi sauc par ASV norietu, patiesībā ir ASV pielāgošanās šai situācijai – ASV demokrātijas modelis kardināli atšķiras no Rietumeiropas izpratnes – tas ir daudz dinamiskāks un eksperimentējošāks -  un tas ļaus tam dominēt nākotnē.

3)Digitālo tehnoloģiju ievainojamība liks daļai informācijas atgriezties papīra formātā. Tā kā nav iespējams digitālās tehnoloģijas padarīt pilnīgi drošas, lēnā garā pasaule nonāks stāvoklī, kur liels daudzums informācijas atradīsies kibertelpā, taču svarīgākā informācija atradīsies ārpus tās.

4)Krievijas noriets ir neizbēgams, taču tas var radīt problēmas Austrumeiropā. Krievijas sakropļotā ekonomika nespēj atbalstīt plašu militāro konfliktu, tāpēc tā ir spiesta izmantot “cietu politiku” ar mīkstiem līdzekļiem. Krievijas noriets var palielināt konflikta iespējamību Austrumeiropā.

5) Krievija var izmantos sociālās, nacionālās un politiskās plaisas, lai veiktu agresiju pret savām kaimiņvalstīm. Krievijas mērķis ir palielināt savu stratēģisko telpu, savukārt tās kaimiņvalstīm ir jāpanāk, ka jebkura Krievijas agresija būs saistīta ar lielu politisko, militāro un ekonomisko risku.

6) Ķīnas lielākais murgs ir ASV īstenota Ķīnas ostu bloķēšana vai ASV ienākšana Ķīnas tirgū. Ķīnas ražošana ievērojami pārspēj tās pašpatēriņu, tāpēc Ķīnas ekonomiskās aktivitātes ierobežošana varētu atdzīvināt vecās Ķīnas sociālās problēmas.  

7) Jebkurš reģionāls spēks, kas radīsies Austrumeiropā, vēlēsies nostiprināt savu flangu Baltijā. Baltijas valstu izdzīvošana nākotnē primāri būs atkarīga no pašu Baltijas valstu vēlmes un spējas reģionālo konfliktu laikā necensties no tiem gūt kādu labu. Pēterburgai labāk ir palikt Krievijā.

8) Eiropa ir nogurusi, tāpēc ietekmi gūs reģionālas valstis. Nākotnē aizvien lielāka nozīme būs Polijai, kas jau tagad rada bažas gan Vācijai, gan Krievijai. Ja Eiropas Savienībai neizdosies radīt Eiropas identitāti, nākotnē ES loma būs aizvien mazāka.

9) Modernās tehnoloģijas ir radījušas apstākļus, kuros mazas valstis var kļūt par reģionāliem līderiem. Tādas valstis kā Izraēla, Taivāna un Apvienotie Arābu Emirāti izmanto tehnoloģiju sniegto militāro drošību un izlūkošanas spējas, lai varētu ne tikai neuztraukties par savu neatkarību, bet arī būt līdzvērtīgi partneri reģionā.

10) Baltijas valstu vienotība ir vienīgā to izdzīvošanas iespēja. Laikā, kad pasaulē, Eiropā un Austrumeiropā norisinās pārmaiņas, Baltijas valstis izdzīvos tikai tad, ja tās apvienos savus politiskos, militāros un ekonomiskos spēkus, kā arī radīs spēcīgu un vienotu sabiedrību, kuru Krievija nespēj šķelt.

Dalies ar šo ziņu