“Shield48”sejas vairogu ražotāji: šobrīd strādājam “kara apstākļos”

Viedoklis
Sargs.lv
Sejas vairogs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Notikumi pēdējo divu nedēļu laikā liecina, ka esam diezgan vājprātīgi čaļi, kuri šajos “kara apstākļos” spējuši pārorientēt uzņēmuma darbu, lai Latvijai nāktu palīgā cīņā ar Covid-19. Tā intervijā portālam “Sargs.lv” saka uzņēmuma “Shield48” pārstāvis Didzis Dejus.

Viņa komanda ideju hakatonā, meklējot risinājumus aizsardzībai pret koronavīrusu, radīja sejas vairoga prototipu, pēc kura šobrīd tiek saražots ap 3000 sejas vairogu dienā. Mediķiem nepieciešami vēl vismaz 10 000, un pieprasījums nāk arī no citām valsts iestādēm un privātpersonām. Šī brīža lielākie izaicinājumi – izejmateriālu trūkums un lēnīgā reakcija valsts pārvaldes pusē.

Portāls “Sargs.lv” uzņēmuma “Shield48” birojā ierodas ap pulksten 11 priekšpusdienā. Vairākās nelielās telpās ir apmēram padsmit darbinieku. Viņi sadalījušies pa grupām – kāds līmē konkrētu aizsargvairoga detaļu, kāds tās sašķiro, kāds iepako, vēl kāds ik pa brīdim iziet cauri telpām ar putekļu sūcēju, gādājot par tīru darba vidi.  Arī viņi paši nēsā sejas vairogus un ik pēc brīža apstrādā rokas blakus nolikto dezinfekcijas līdzekli.

Kā stāsta “Shield48” pārstāvis Didzis Dejus, darbs sākas ap pulksten desmitiem no rīta, kad no sadarbības partneriem tiek saņemtas iepriekšējā diennaktī saražotās detaļas. Te tās tiek sapakotas un sūtītas adresātiem. Vienā stūrī novietotas kastes pilnas ar paciņām, pēc kurām drīz atbrauks “Latvijas Pasts”. Katrā no tām ir vairāki sejas vairogu komplekti, kuri paredzēti visām ģimenes ārstu praksēm Latvijā.

Shield48

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Visu, ko saražojam, uzreiz sūtam adresātiem. Sākumā tās ir Latvijas medicīnas iestādes – slimnīcas un ārstu prakses, kurām šie aizsarglīdzekļi ir vitāli svarīgi,” stāsta D. Dejus.

No idejas hakatonā līdz 3000 sejas vairogiem dienā

No 17.-19. martam Latvijas virtuālajā hakatonā “HackForce” tika meklēti risinājumi koronavīrusa krīzes radītajiem izaicinājumiem. Didzis ar savu komandu izstrādāja it kā vienkāršu, bet vajadzīgu risinājumu tieši mediķiem – sejas vairogu. Atšķirībā no sejas maskas, kas aizklāj tikai muti un degunu, šis aizsedz visu seju, ieskaitot acis. Apspriežoties ar komandai virtuāli piesaistītajiem Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem, tika izgatavoti pirmie sejas vairogu prototipi, kurus hakatona otrajā dienā komanda klātienē prezentēja vadošajiem Latvijas epidemiologiem Ugas Dumpja vadībā. Rezultātā tika radīts tieši mediķu ikdienas darbam šī vīrusa apkarošanai atbilstošs sejas vairoga modelis, ko iespējams lietot papildus sejas maskām un aizsargbrillēm, lai nodrošinātu labāku aizsardzību pret vīrusu.

Sejas vairogs Shield48

Didzis Dejus "Shield48" birojā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Jau hakatona laikā bija skaidrs – mediķiem vajadzīgie apjomi ar katru brīdi aug, cipars, par ko runājām vakar, šodien vairs neeksistē. Līdz ar to 3D printēšana vien to vairs nevarēs paveikt, printējot varam saražot ap 120 vairogiem dienā, bet mums vajag tūkstošus. Hakatons vēl nebija noslēdzies, kad jau runājām ar Latvijā pieredzējušiem uzņēmumiem, ar kuriem esam sadarbojušies iepriekš,” saka D. Dejus.

Viens no tiem ir drukas darbnīca “inCopy”  Liepājā, otrs – uzņēmums “Kvikworks” Rīgā. Svarīgi bijis izveidot tādu dizainu, ko iespējams saražot pēc iespējas īsākā laikā un to ir iespējams ražot ar dažādām ražošanas tehnoloģijām. Tagad ražošanas procesā iesaistītas piecas līdz septiņas CNC frēzes, kuras darbu var veikt daudz ātrāk, 3D printeriem nodrošinot atbalsta funkciju.

Didzis stāsta, ka pašlaik tiek saražots ap 3 000 vairogiem dienā. “Ņemot vērā, ka vēl pirms desmit dienām Latvijā vispār nebija tieši šāda produkta, progress ir ievērojams. Ik dienu nāk klāt kāda pakošanas iekārta, lai varam piesaistīt vairāk cilvēku gatavā komplekta iepakošanai,” saka D. Dejus. Viņš neslēpj, ka sabiedrības interese par sejas vairogiem ir milzīga, tāpēc šobrīd gandrīz 30 darbinieki dažādos Latvijas uzņēmumos ražo komponentes, bet vēl papildus 10 – 15 darbinieki ikdienā nodrošina pasūtījumu apstrādi, organizē materiālu iegādi, gatavo komponenšu piegādes un nodrošina pakošanu.

Pirmie vairogi –  mediķiem

Birojā izveidotas vairākas darba stacijas. Pirmajā no piegādātāja atvestajiem vairogiem tiek noplēsta aizsargplēve, pārbaudīts, vai nav kāda atskabarga, kas jānoņem.

Shield48 sejas vairogs

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Otrajā stacijā detaļai, kas ikdienā pieskarsies pierei, tiek manuāli pielīmēta mīksta aizsargbarjera, lai nespiež. “Šis šobrīd ir vislaikietilpīgais posms, ja dienā jāsaražo 3 000 vairogu, tad manuāli ir jāpielīmē 3 000 šīs mīkstās detaļas. To mēs tagad darām mediķu pasūtījumam, kad tas būs pabeigts, tad vairs nelīmēsim. Pašlaik svarīgi, ka mediķis saņem vairogu un maksimāli ātri var salikt kopā un lietot. Privātajam sektoram ir mazliet vairāk laika, viņi paši var atvēlēt tās apmēram desmit sekundes, pielīmējot detaļu. Katrā iepakojumā ir instrukcija, gan tiks galā. Sejas vairoga dizains veidots tā, lai katrs to var salikt dažu minūšu laikā, pielāgojot to savas galvas apkārtmēram,” stāsta D. Dejus, piebilstot, ka šobrīd prioritāte ir 10 000 sejas vairogu piegāde mediķiem, kā to paredz ar Nacionālo veselības dienestu noslēgtais līgums.

“Shield48” sejas vairogu saņēmējus ir iedalījis prioritārās grupās. Pirmkārt, tās ir medicīnas iestādes, slimnīcas, ārstu prakses, aptiekas – pirmie punkti, uz kurieni var atnākt saslimis cilvēks, kā arī operatīvie dienesti. Tad seko uzņēmumi – dažādu pakalpojumu nodrošinātāji sabiedrībai, piemēram, degvielas uzpildes stacijas, veikali, pārtikas un citu produktu ražotāji. Trešā grupa – visi pārējie.

“Ir simtiem privātpersonu, kuras grib vienu vai divus sejas vairogus. Viņu vēlmes varēsim apmierināt, kad būsim apgādājuši pirmās divas saņēmēju grupas. Šobrīd bez medicīnas darbiniekiem “Shield48” sejas vairogus izmanto arī vairāku lielveikalu tīkli, piemēram, “Rimi”, aptieku tīkls “Apotheka”, medicīnas centrs “ARS” un dažādas ārstu privātprakses. Tāpat pirmo pasūtījumu saņēmuši arī Nacionālie bruņotie spēki, Iekšlietu ministrijas iestādes. Vēl virkne valsts iestāžu gaida pasūtījumu,” stāsta D. Dejus.

Shield sejas vairogs

"Shield48" radītais sejas vairogs. Publicitātes foto

Trūkst izejmateriāla

Kā norāda Didzis – šobrīd galvenā problēma ir nevis darba rokas, bet gan izejmateriāls. Šīs caurspīdīgās plastmasas, ko izmanto kā vairoga ekrānu, cena nedēļas laikā Baltijā pieaugusi divas reizes – no 3,3 līdz 5,8 eiro kvadrātmetrā. Otra problēma – tā daudzviet vairs nemaz nav pieejama. Pasūtījums no Polijas tika atcelts un nauda atgriezta, jo Polijas valdība vairs neļauj izvest materiālus, kuri pašiem var noderēt.

“Pagājušajā nedēļā pasūtījām pa taisno no Beļģijas rūpnīcas, pasūtījumu atcēla, jo rūpnīcas jaudu nākamajam mēnesim nopirkusi Vācijas valdība. Šī vairs nav spēle, kurā mēs kā mazs Latvijas uzņēmums varam tikt pie, gribu teikt, nu jau stratēģiski svarīga materiāla. Jo resursu ziņā šobrīd nekonkurē mazāks uzņēmums ar lielāku, bet konkurē valstis. Regulāri komunicējam ar Aizsardzības un Ārlietu ministrijām, konsultējoties, kā varam iegūt šo sejas vairogu ražošanai nepieciešamo materiālu. Iespējams, tuvākajā laikā tas uz Latviju būs jāved ar lidmašīnu, jo, ņemot vērā pašreizējo situāciju uz robežām, pa sauszemi tas var nekad neatnākt, bet mums to vajag jau šodien,” saka D. Dejus.

Pagājušajā nedēļā, saprotot, ka izejmateriāla cena pieaug, sejas vairogu izstrādātāji pēc aizņēmuma vērsās arī pie attīstības finanšu institūcijas “Altum”, kas Starta programmas ietvaros uzņēmumam piešķīra 100 tūkstošus eiro. “Tos izmantosim, lai iepirktu nepieciešamās izejvielas 15 000 sejas vairogu saražošanai un nosegtu citas izmaksas – darbinieku algas, iekārtu darba laiku, transportēšanu un piegādes,” stāsta D. Dejus. Paralēli viņš sazinās ar vairākiem lielajiem uzņēmumiem Latvijā, kuriem ir milzīgas un uzticamas piegāžu ķēdes, varbūt viņi var palīdzēt sagādāt izejmateriālus.

Sparings pirms galvenā boksa mača

Šobrīd vienas sejas vairoga maskas cena ir 20 eiro. D. Dejus novērojis, ka Latvijā ir uzradušies vairāki desmiti uzņēmumu, kuri šo vairoga dizainu kopē, daži pat paņēmuši viens pret vienu.

Shield48 sejas vairogi

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Ja mēs runājam boksa terminoloģijā, tad šis ir vienkārši fantastisks sparings pirms galvenās cīņas. Tajā ir jāpārbauda visu iesaistīto pušu lojalitāte. Jau pašā sākumā  nācām klajā ar iniciatīvu, ka ražošanas procesu gribam maksimāli decentralizēt, bijām gatavi sadarboties ar uzņēmumiem, kurus nekad nebijām satikuši dzīvē un iepazināmies tikai e-pastā. Diemžēl esam vīlušies, jo, tiklīdz es “Twiterī” ierakstīju, kādu materiālu meklēju, tā materiālam jau uzreiz cita cena.

Saprotu, ka katrs grib nopelnīt, taču šajā ārkārtas stāvoklī, kurš pašlaik ir Latvijā, mēs runājam par daudz lielāku vērtību nekā tikai konkrētā uzņēmuma peļņa. Jo uzņēmumam ir jāsaprot – var pienākt mirklis, kad resursi ir jāmobilizē un jāstrādā kopā, tā rezultātu var sasniegt daudz efektīvāk un nopelnīt visi.

Bet ir arī labie piemēri, šobrīd sadarbības partneri sejas vairogu ražošanā ir arī reģionos, piemēram, Ventspils tehnikums un Madonas pilsētas 1. vidusskola, Kurzemes Biznesa inkubators Liepājā, Liepājas Raiņa 6. vidusskola un Rīgas valsts tehnikums, kur ir pieejami 3D printeri.

Vajadzīgs ārkārtas nacionālais standarts

Didzis atzīst, ka no šīs krīzes mācīsies visi, tai skaitā uzņēmumi un valsts pārvalde, un viņš vēlas pēc tam visiem stāstīt par pieredzi un grūtībām, ar kurām šajā laikā saskāries. Kā pats saka - nekad iepriekš nav tik bieži aizmidzis drēbēs vai, sēžot pie galda, kā tas gadoties pēdējo nedēļu laikā.

"Mēs savā ziņā esam celmlauži. Tas ir stresains, bet ļoti interesants laiks, kas iezīmē arī nepilnības valsts pārvaldē. Laikā, kad katastrofāli trūkst individuālo aizsarglīdzekļu, un tos ātri nevar piegādāt no ārvalstīm, mēs varam šādus sejas vairogus ražot tepat, Latvijā, bet ir daudz izaicinājumu, un ne visus mēs varam pārvarēt bez valsts institūciju iesaistes,” pauž Didzis.

Viņš norāda, ka šie sejas vairogi nav vēl arī testēti laboratorijās. Šobrīd testēšana ir tāda, ka Stradiņa slimnīcas mediķi tos ikdienā lieto un saka: der! Bet būtu vajadzīga testēšana Latvijas universitāšu laboratorijās, piemēram, skatīties, kā vairogu ietekmē vairākkārtīga mazgāšana, vai pasliktinās caurredzamība un citi faktori. Atbilstoši šiem rezultātātiem varētu tikt izsniegti nacionālie sertifikāti produktu ražošanai un izmantošanai šādos ārkārtas apstākļos, kamēr atgriežas iespēja iegādāties produktus līdzšinējās produktu piegādes ķēdēs.

Shield48 sejas vairogs

"Shield48" sejas vairogu izmanto Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas darbinieki. Publicitātes foto.

“Šo es šobrīd nevaru uzņemties  uz sevi, jo tam vienkārši nav laika. Tāpēc vajadzīga sadarbība ar valsts iestādēm, kuras atbild par drošu produktu apriti, no viņu puses gribētu proaktīvu  komunikācija ar mums. Nevis mēs, kuri šobrīd strādā ārkārtas režīmā, vēl paralēli darām šo, tad mediķi tos vairogus tik drīz vien nesaņems. Šajā situācija neder, ka valsts iestāde atbild – paldies, izskatīsim mēneša laikā, vajag kopēju plānu – kā dažādus procesus padarīt vienkāršākus un ātrākus,” saka D. Dejus, piebilstot, ka dažādas krīzes situācijas, kad no jauna jābūvē kāda konkrēta produkta ražošana, var būt arī nākotnē, tāpēc labi, ja no kļūdām var mācīties un daudz ko nostiprināt normatīvajos aktos.

“Piemēram, fasēti burkāni valsts vajadzībām. Fasētāji burkānus pirks no lauksaimniekiem, un nedrīkst būt situācija, ka burkānu audzētājs nepārtraukti ceļ burkānu cenu. Līdz ar to valstij jau sākumā jāpasaka, ka šo lauku mēs pērkam par konkrētu cenu, šī ir tava peļņas norma, lai ārkārtas situācijās nav vietas spekulācijai,” salīdzina D. Dejus.

Viņš norāda –  pieļaujot, ka pēc diviem mēnešiem būs sliktāk, jau šodien vajag rīkoties pēc sliktākā scenārija, negaidīt, kad tas pienāks, jo tad var nebūt pieejami vajadzīgie resursi. “Tās ir manas līdz šim gūtās atziņas, jo mēs šobrīd strādājam pēc sliktākā scenārija, faktiski “kara apstākļos”, tieši tāpēc mums vēl pagaidām ir materiāli, varam kontrolēt cenu, jo esam nopirkuši visu, ko šobrīd varējām nopirkt,” rezumē Didzis.

Shield48 sejas vairogs

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka “Shield48” sejas vairogu dizaini tika izstrādāti kopā ar mediķiem no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, un tos jau ir izmēģinājuši un par labiem atzinuši arī citi ārsti, farmaceiti, pārdevēji un citi pakalpojumu sniedzēji, kuriem jāturpina strādāt ciešā kontaktā ar cilvēkiem, tādējādi riskējot inficēties pašiem un nejauši pārnēsāt koronavīrusu citiem.

Pirmais virtuālais hakatons "HackForce" norisinājās no 17. līdz 19. martam ar mērķi meklēt ātrus un efektīvus risinājumus Covid-19 krīzes izraisītajiem izaicinājumiem. Kopumā hakatonā piedalījās vairāk nekā 800 brīvprātīgo, bet finālā savas idejas krīzes radītajiem izaicinājumiem prezentēja 28 komandas, uzvarot komandas "Shield48" idejai "Face Shied" par sejas vairogu drukāšanu, izmantojot 3D printerus.

Dalies ar šo ziņu