Aizsardzības ministrs dronu testēšanā aicina uzņēmējus uz sadarbību

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas vadītajai dronu koalīcijai uzņemot apgriezienus, notikuši Latvijas ražoto bezpilota lidaparātu testi, kuros aizsardzības nozares vadība kopīgi ar ražotājiem pārliecinājās par Ukrainas kritērijiem pielāgoto dronu spējām operēt kaujas laukā. Latvijai ir ļoti nozīmīgi piegādāt kaujas laukam pielāgotus bezpilota lidaparātus Ukrainai, vienlaikus šie testi palīdz veicināt Latvijas aizsardzības industrijas tehnoloģisko kapacitāti, sarunā ar “Sargs.lv” norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Testu ietvaros Latvijā ražotam bezpilota lidaparātam, kuram piestiprināts papildu svars, kas imitēja munīcijas lādiņu, bija jānolido vairāku kilometru distance un sekmīgi jāizpilda specifiski uzdevumi. Šādi bija Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas noteiktie kritēriji Latvijā ražotajiem droniem, kas pēc vairākiem sekmīgi izpildītiem pārbaudījumiem drīzumā tiks piegādāti Ukrainas aizstāvjiem.

Šie bezpilota lidaparāti ir specifiski modificēti, lai ar tiem kaujas apstākļos varētu sekmīgi iznīcināt ienaidnieku. Kā norāda aizsardzības ministrs Andris Sprūds, līdzīgi testi jau ir notikuši un tie ir sagaidāmi arī nākotnē.

“Mans kā ministra uzstādījums ir, ka šādiem testiem ir jākļūst par regulāru aktivitāti, lai stiprinātu ražotāju tehnoloģisko kapacitāti. Sadarbībā ar bruņotajiem spēkiem šāda virzība arī notiek, un mēs attīstīsim testēšanas kapacitāti, lai plašāk spētu piedāvāt uzņēmējiem iespēju pārbaudīt sava produkta piemērotību,” uzsver aizsardzības ministrs.

Ministrs skaidro, ka regulāra dronu testēšana Latvijai ļaus ne vien piedāvāt Ukrainai kvalitatīvus un kaujas apstākļiem pielāgotus dronus, bet arī stiprināt vietējo industriju un tehnoloģiju inovācijas aizsardzības nozarē.

Image
Bezpilota lidaparātu testi / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Bezpilota lidaparātu testi / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tehnoloģiju sāncensībā, kad Krievija masveidīgi pielieto bezpilota lidaparātus pret Ukrainas tehnikas vienībām un nocietinājumu pozīcijām, sadarbība ir atslēgas vārds. Tieši tādēļ ministrs uzskata, ka aizsardzības nozarei ir aktīvi jāsadarbojas ar uzņēmējiem, vienlaikus aicinot uzņēmējus arī uz savstarpēju sadarbību.

“Mēs aicinām uzņēmējus sadarboties arī savā starpā, jo dronu koalīcijas ietvaros mums ir svarīgi, lai šeit būtu pēc iespējas vairāk gan Latvijas ražotās sastāvdaļas, gan zināšanas. Mēs aicinām uzņēmējus veidot sadarbības grupas un būt gataviem dalīties ar zināšanām, lai kopumā stiprinātu mūsu visu dronu tehnoloģiju kapacitāti,” noslēgumā aicina ministrs.

Sarunā ar “Sargs.lv” Latvijas Industrijas attīstības konfederācijas (LIAK) prezidents Normunds Bergs šādu bezpilota testu īstenošanu vērtē ļoti pozitīvi. Viņš piekrīt, ka šādiem testiem būtu jānotiek daudz biežāk un tie ir ārkārtīgi svarīgi jebkuriem valsts iekārtu iepirkumiem. 

“Mūsu [LIAK] viens no mērķiem ir aizsardzības industrijas attīstība, un ir pamats domāt, ka šīs [dronu] tehnoloģijas attīstīsies ārkārtīgi strauji visos virzienos, tostarp iepriekš neparedzētās vietās un veidos. Mēs kopā ar pārējiem uzņēmumiem esam šeit, lai piedalītos Aizsardzības ministrijas rīkotajos testos, kuri ir patiešām nozīmīgi. Šie ir īsti testi dabā, un tie ir ļoti vērtīgi,” uzsver Normunds Bergs.

Šobrīd, kad Ukraina atrodas kara apstākļos un Latvija tiecas sniegt visu iespējamo atbalstu, atbildīgo amatpersonu lēmumu pieņemšanas ātrums ir izšķirošs. Vienlīdz svarīga ir reālistiska tehnoloģiju testēšana, kurā ražotāji var demonstrēt savu produktu spējas, vērtē LIAK prezidents.

Image
Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš / Foto Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš bezpilota lidaparātu testos / Foto Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Jebkurš karš nozīmē milzīgu tehnoloģiju progresu, jo tiek mobilizēti cilvēki un samazināta birokrātija. Jebkura vilcināšanās nozīmē zaudētas cilvēku dzīvības, tādēļ šādos apstākļos mēs varam paveikt lietas, kuras varētu šķist neiespējamas. Esmu drošs, ka šie cilvēki, kuri piedalās pirmajos dronu testos, veidos jaunus, jēdzīgus un konkurētspējīgus uzņēmumus,” atzīst Normunds Bergs.

Viņš uzsver, ka jebkuru uzņēmumu jauno tehnoloģiju izstrādes ceļš no prototipa līdz ražošanai ir ārkārtīgi garš un mokošs. Tomēr šis pirmais solis, kurā uzņēmumi var veikt īstu testēšanu, ir ļoti nozīmīgs. “Latvijā viennozīmīgi ir spējas izstrādāt un ražot augstas kvalitātes tehnoloģijas, tomēr visā šajā procesā mūs visus, iespējams, gaida gana daudz negaidītu pagriezienu,” rezumē Normunds Bergs. Tieši šī iemesla dēļ viņš piekrīt ministra aicinājumam uzņēmumus vairāk sadarboties kā starptautiskā, tā arī vietējā līmenī.

Dalies ar šo ziņu