"Patria" militāro transportlīdzekļu ražošanas klasterim pievienojas arī pašmāju uzņēmums "Vairog EU"

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/SIA VAIROG EU
Vairog EU
Foto: Foto: vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Starp Somijas “Patria Land Business Unit” un uzņēmumu “VAIROG EU” parakstīts līgums par turpmāku sadarbību, tādējādi uzņēmums pievienojas militāro transportlīdzekļu ražošanas klasterim un sniegs inženiertehniskos pakalpojumus, tai skaitā 3D modelēšanu, pētniecības un attīstības projektu izstrādē. 2020.gada 6. novembrī sadarbības līgums jau parakstīts ar pašmāju uzņēmumu "EMJ Metāls", bet sarunas par tālāko sadarbību turpinās arī ar citiem Latvijas uzņēmumiem. 

2020. gada pavasarī un vasarā vairākās kārtās Somijas uzņēmums “Patria” tikās un atlasīja pirmos pretendentus starp Latvijas uzņēmumiem 6x6 bruņumašīnu ražošanas klasterim.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka 2020.gada 6. novembrī tika parakstīts sadarbības līgums ar pašmāju uzņēmumu "EMJ Metāls" par detaļu izgatavošanu, tagad līgums par inženiertehniskajiem pakalpojumiem Latvijas armijas ekipējuma un sistēmu integrēšanai 6x6 transportlīdzekļos noslēgts arī ar vietējo uzņēmumu “VAIROG EU”.

Jau ziņots, ka 2020. gada 29. janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma “Patria” ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes.

Savukārt 2020. gada 15.oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu sistēmas izpēti un attīstību.

Gala lēmums, vai NBS vajadzībām tiks iegādāti šie transportlīdzekļi, vēl tiks pieņemts, taču šajā procesā Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi nosacījumus ražošanas procesā iesaistīt arī Latvijas uzņēmumus, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Image
Vairog EU
Foto: Grantu pasniegšanas pasākumā 2019. gadā. SIA "Vairog EU" valdes loceklis Juris Viktors Ozols ar A. Pabriku. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Grantu pasniegšanas pasākumā 2019. gadā. SIA "Vairog EU" valdes loceklis Juris Viktors Ozols ar A. Pabriku. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

 SIA "VAIROG EU" ir Latvijas un Eiropas Savienības militārās ražošanas uzņēmums, kas projektē un ražo militārās iekārtas, mehānismus, kā arī ražo mazā un vidējā kalibra munīciju un realizē citus speciālus militārus nestandarta projektus. Uzņēmums arī strādā pie militārā industriālā parka izveides, jo ir uzvarējis Aizsardzības ministrijas grantu projektu konkursā inovatīvu militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstības atbalstam - ballistiskās laboratorijas izveidē. "VAIROG EU" darbojas kopš 2014. gada.

Dalies ar šo ziņu