Daily Mail: Krievija veiksmīgi izmēģina satelītu pārtvērēju un hiperskaņas spārnotās raķetes

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ Dailymail.co.uk
raķetes
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Krievija veiksmīgi izmēģinājusi jaunu raķeti, kas ir spējīga iznīcināt Rietumvalstu satelītus. Drīz pēc šīs raķetes izmēģinājuma sekojis hiperskaņas spārnotās raķetes izmēģinājums. Šādu ieroci Krievija visticamāk izmantotu uzbrukumam ASV kodolkara gadījumā, vēsta britu laikraksts “Daily Mail”.

ASV brīdinājusi, ka pirmā izmēģinātā raķete spēj iznīcināt Rietumvalstu satelītus, kuri riņķo zemajā zemes orbītā.

Tikmēr Krievija apgalvo, ka tā sekmīgi izmēģinājusi vēl vienu jaunākās paaudzes hiperskaņas raķeti “Zircon”, kuras lidojuma ātrums spējot astoņas reizes pārsniegt skaņas ātrumu (Mach 8). Tā spēj lidot ar ātrumu, kas ir lielāks nekā  9500 kilometri stundā.

Kā ziņo “Daily Mail”, Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi video, kurā demonstrēta potenciālās satelītu iznīcinātāja raķetes palaišana. Šiem ieročiem jākalpo, lai aizsargātos no uzbrukumiem, kuri nāktu no gaisa un kosmosa. Šī ieroča izmēģinājums noticis Kazahstānā Sari-Šagan izmēģinājumu poligonā.

“Jaunā raķete pierādījusi savu atbilstību izvirzītajiem kritērijiem vairāku testu sērijā,” apgalvojis Krievijas 1. Gaisa un raķešu aizsardzības armijas komandieris Andrejs Djomins.

Tai pat laikā “Daily Mail” norāda, ka Krievijas Aizsardzības ministrija tā arī nav sniegusi precīzākus datus par raķetes sniegumu izmēģinājumu laikā, vai arī par mērķi, ko tā iznīcinājusi.

Tiesa jau šā gada aprīlī ASV Kosmosa spēku komandieris ģenerālis Džons Reimonds atzina, ka Krievijas satelītu pārtvērējraķetes var radīt draudus ASV interesēm Zemes zemajā orbītā.

“Draudi ASV un sabiedroto kosmosa sistēmām ir reāli un pieaug visnotaļ nopietnā līmenī,” viņš atzina.

Zināms, ka Krievija attīsta arī tālās darbības mobilo ārpuszemes atmosfēras pārtvērējraķeti, ar nosaukumu 14Ts033 “Nudol”. Šī divpakāpju raķete varētu tikt izmantota jaunajā A-235 pretraķešu aizsardzības sistēmā, kura tiek attīstīta Maskavas gaisa telpas aizsardzības nodrošināšanai. Šai raķetei jāspēj iznīcināt kaujas galviņas un starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kā arī kosmosa kuģi zemajā Zemes orbītā.

Runājot par “Nudol” sistēmu, ģenerālis Reimonds sacīja: “ASV ir gatavas un apņēmības pilnas savaldīt šādu agresiju, kā arī aizsargāt sevi un savus sabiedrotos no draudīgām darbībām kosmosā.”

Saskaņā ar Krievijas aizsardzības ministrijas ziņoto,  Baltajā jūrā tikusi sekmīgi palaista arī starpkontinentālā raķete “Zircon”, kura pēc  aptuveni 450 kilometru lidojuma iznīcinājusi mērķi Barenca jūrā. Šī raķete palaista no Krievijas jaunās paaudzes fregates “Admiral Gorškov”.

“Daily Mail” gan apgalvo, ka pērn šīs raķetes neveiksmīgā izmēģinājumā Njonksas pilsētā, netālu no Severodvinskas notika bīstama radiācijas noplūde. Tās laikā gāja bojā divi cilvēki, bet ievainoti tika vēl seši. Radiācijas līmenis Severodvinskā bija 20 reizes augstāks nekā normālos apstākļos.

Hiperskaņas spārnotā raķete “Zircon” radīta, lai to izmantotu pret kuģiem un sauszemes objektiem. Gaidāms, ka tās sērijveida ražošana tiks sākta nākamgad, bet bruņojumā tiks uzņemta vēl gadu vēlāk.

Dalies ar šo ziņu