Lielbritānijas Bruņotie spēki ar Airbus noslēdz līgumu par SKYNET 6a sistēmas izstrādi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/DefenseNews
Skynet5
Foto: Foto:©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Lielbritānijas bruņotie spēki noslēguši līgumu ar koncernu “Airbus Defence and Space” par Lielbritānijas satelītkomunikācijas sistēmas pirmās fāzes izstrādi, ziņo portāls “DefenseNews”.

Lielbritānijas bruņoto spēku satelītkomunikāciju attīstības projekta “Skynet 6a” pirmās fāzes izstrādes līguma summa pārsniedz 630 miljonus dolāru, savukārt projekta kopējā summa sasniegs 7,5 miljardus dolāru.

Pirmajā fāzē Airbus izstrādās jaunu telekomunikāciju satelītu, kas kalpos kā pārejas posms līdz tiks izstrādāti jaunas paaudzes orbitālie kuģi, kuru izstrāde noslēgsies šīs dekādes beigās.  

Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Volless (Ben Wallace) preses konferencē norādīja: “Kosmoss ir jaunākā telpa, par ko norisinās cīņa; mums ir nepieciešams nodrošināt labākas atturēšanas un komunikācijas spējas. “Skynet 6a” ir viens no daudziem risinājumiem, kuros mums ir jāiegulda nākamajās dekādēs. Lielbritānijai ir jāturpina attīstīt inovācijas un attīstību, it īpaši kibertelpā un kosmosā.”

Satelīts būs balstīts uz “Airbus” izstrādātā “Eurostar Neo” gaisa kuģa, kura pirmais izmēģinājuma lidojums plānots 2025. gadā. Paziņojumā medijiem Airbus ziņoja, ka līgums ar Lielbritānijas Aizsardzības ministriju iekļauj jaunas drošās telemetrijas, novērošanas un sekošanas sistēmas, kā arī testus orbītā un uzlabojumus esošajā “Skynet 5” sistēmā. “Airbus” 2003. gadā noslēdza ar Lielbritānijas Aizsardzības ministriju publiskās partnerības līgumu par “Skynet 5” uzturēšanu, kas noslēgsies 2022. gadā.

Pašlaik norisinās konkurss par Lielbritānijas bruņoto spēku satelītkomunikāciju attīstības projekta otrās un trešās fāzes izstrādi, kas iekļaus gan turpmāku “Skynet 5” sistēmas uzturēšanu, gan jauna tipa sistēmas izstrādi, kas, sākot ar 2028. gadu, nomainīs “Skynet 5” Sistēmas izstrādi ir pasteidzinājis Eiropas Savienības lēmums pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES slēgt Lielbritānijai pieeju militārajai pozicionēšanas sistēmai, ko nodrošina satelīti “Galileo”.

Dalies ar šo ziņu