ASV lidmašīnas „KC-135” gaisā veic degvielas uzpildi tuvā gaisa atbalsta lidmašīnām

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
ASV lidmašīnas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien starptautiskajā lidostā „Rīga” notika ASV Mičiganas pavalsts un Latvijas partnerības gadadienai veltīts pasākums, kura laikā varēja vērot ASV lidmašīnas „KC-135” gaisā veikto degvielas uzpildi tuvā gaisa atbalsta lidmašīnām „A-10 Warthog”.

Mičiganas un Latvijas partnerības gadadienai veltītā pasākumā ASV lidmašīnas „KC-135” demonstrē degvielas uzpildi gaisā

Degvielas uzpildi no Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes lidmašīnas „KC-135” vēroja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Mičiganas Nacionālās Gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, kā arī ASV vēstniecības vadītāja Šārona Hadsona Dīna un citas augstas Latvijas un ārvalstu amatpersonas.

„Mācības „Saber Strike” ir lieliska iespēja veicināt sadarbību un savietojamību ar sabiedrotajiem un partnervalstīm,” uzsver ģenerālis Franks Gorencs, ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris. „Kopīgas mācības ar sabiedrotajiem un partneriem demonstrē, ka mums ir kopīgs mērķis – vienota, brīva un droša Eiropa.”

Pašreiz mācību „Saber Strike” atbalstam Latvijā ir izvietotas divas degvielas uzpildes lidmašīnas „KC-135”, kā arī divas transporta lidmašīnas „C-130”, kas nodrošinās desanta operācijas. Savukārt tuvā gaisa atbalstam astoņas lidmašīnas „A-10” ir izvietotas Emari bāzē Igaunijā.

„KC-135” jau vairāk nekā 55 gadus nodrošina degvielas uzpildi gaisā ASV Gaisa spēku lidmašīnām.

Ģenerālmajors Gregorijs Vadnais, uzturoties vairāku dienu vizītē Latvijā, tikās ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi un Zemessardzes komandieri brigādes ģenerāli Leonīdu Kalniņu.

Ģenerālleitnants Raimonds Graube ar Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieri pārrunāja divpusējas sadarbības plānus. Bruņoto spēku komandieris izteica priekšlikumu iepazīties ar normatīvo regulējumu, karavīru apmācības sistēmu un apbruņojumu, kā arī uzkrāto pieredzi gvardes operācijām, kurās tā sniedz atbalstu civilajām institūcijām krīzes situāciju risināšanā.

Ģenerālleitnants Raimonds Graube norādīja, ka, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un mūsdienu konfliktu raksturu, kur starp miermīlīgiem demonstrantiem var būt iefiltrēti bruņoti „zaļie vīriņi”, šāda veida informācija būtu ļoti noderīga gan Latvijas bruņotajiem spēkiem, gan arī iekšlietu sistēmai, kurai bruņotie spēki varētu sniegt atbalstu, kad, piemēram, policijas spējas novērst konfliktu būtu ierobežotas.

Jau kopš 1992. gada Nacionālie bruņotie spēki cieši sadarbojas ar Mičiganas pavalsts Nacionālo gvardi, organizējot militāro apmācību procesu karavīriem, kopīgas militārās mācības un īstenojot citus sadarbības projektus.

Viens no labākajiem sadarbības piemēriem ir ASV atbalsts Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju apmācība, kuri ir apmācīti un sertificēti saskaņā ar ASV prasībām.

Dalies ar šo ziņu