Aizsardzības ministrijā apbalvo Pasaules karavīru sporta spēļu laureātus

Sports
Sargs.lv
sportisti
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ar īpašu aizsardzības nozares vadības Goda rakstu un piemiņas medaļu tika apbalvoti tie Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, kuri oktobrī notiekošajās Pasaules karavīru sporta spēlēs Ķīnā ieguva augstas godalgas, tostarp arī zelta medaļu. Kopā šī gada sporta spēlēs piedalījās 33 bruņoto spēku pārstāvji desmit dažādos sporta veidos.

Kā apbalvojot sportistus – zemessargus un bruņoto spēku karavīrus – sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, – jūs esat pārstāvējuši valsti godam, visi esat bijuši lieliski diplomāti un sportisti.

Arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš karavīru sporta spēļu dalībniekiem izteica pateicību un atzinību. “Man ir milzīgs gandarījums, ka tādā lielā valstī kā Ķīnas Tautas Republika plīvoja Latvijas karogs, un uz pjedestāla 1. pakāpiena stāvēja latvieši ar zelta medaļu, dziedot Latvijas valsts himnu,” sacīja ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

 

medaļa

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

21. oktobrī Ķīnas Tautas Republikā notiekošajās Pasaules karavīru sporta spēlēs Latvijas šosejas riteņbraucējs zemessargs Andris Vosekalns izcīnīja otro vietu individuālajā braucienā, savukārt komandu vērtējumā šosejas riteņbraukšanā Latvijas sportisti ieguva zelta godalgu.

Grupas brauciena sacensībās 127,6 kilometru distancē sacentās 102 riteņbraucēji no 23 valstīm. A. Vosekalns spraigā cīņā finišēja vien divas sekundes aiz Vācijas riteņbraucēja Patrika Hallera. Savukārt komandu vērtējumā Latvijas komanda Vācijas sportistus atstāja otrajā vietā, bet Francijas sportistus – trešajā.

Leonīds Kalniņš

Zemessargs Andris Vosekalns, saņemot medaļu par nopelniem armijas sportā. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta zemessargs A. Vosekalns – šīs sporta spēles viņš atcerēsies visu mūžu. “Kā jebkurās sacensībās – visi jau grib uzvarēt. Tajā dienā paveicās ar to, ka tehnika nepievīla, ka mums visiem bija laba pašsajūta un liels gribasspēks pierādīt, ka Latvija var iegūt augstu godalgu. [..] Konkurence bija milzīga – lielākā daļa bija pasaules mērogā labi zināmi profesionāli sportisti, tāpēc šī uzvara ir vēl jo nozīmīgāka,” stāsta A. Vosekalns, kurš ar riteņbraukšanu nodarbojas 16 gadus, savukārt Zemessardzē dien jau trešo gadu.

Šosejas riteņbraukšanas treneris Vilnis Buls atzina, ka treniņu process notiek visa gada garumā un sportisti trenējas savu klubu ietvaros un arī dažādās sacensībās. Galvenais uz šīm spēlēm Ķīnā bijis pareizi nokomplektēt komandu, ņemot vērā trases reljefu. “Veiksmes faktors ir svarīgs jebkurās sacensībās. Lai cik stiprs būtu sportists – ja nebūs veiksmes, nebūs uzvaras. Par spīti vairākiem kritieniem grupas braucienā, veiksme tomēr bija mūsu pusē. Pagājušajā gadā pasaules čempionātā Nīderlandē pievīla tehnika, salūza velosipēds, un komanda palika 4. vietā, bet par šī gada sniegumu esmu lepns,” sacīja V. Buls.

Artis Pabriks

Šosejas riteņbraukšanas treneris Vilnis Buls, saņemot Goda rakstu. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Arī Nacionālo bruņoto spēku izlases delegācijas vadītājs majors Vents Graudiņš atzina, ka izcīnītā medaļa Latvijai ir liels sasniegums. “Starptautiskās Militārās sporta padomes organizētajās Pasaules karavīru sporta spēlēs piedalās daudzu valstu bruņoto spēku labākie sportisti. Faktiski šī cīņa bija pasaules čempionu līmenī, tāpēc šīs izcīnītās medaļas ir dubultvērtīgas. Varu teikt, ka pelnīti,” sacīja majors V. Graudiņš.

Arī citi Latvijas bruņoto spēku izlases dalībnieki  Pasaules karavīru sporta spēlēs Ķīnā uzrādīja labus rezultātus – 5. vieta komandu vērtējumā orientēšanās sportā, 7. vieta džudo, 8. vieta šaušanā individuāli (10. un 11. vieta komandu vērtējumā), 17. vieta brīvajā cīņā, 22. vieta militārajā pieccīņā, 32. vieta stenda šaušanā un  67. vieta izpletņlēkšanā kopvērtējumā.

 medaļa

 Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Starptautiskās Militārās sporta padomes organizētās Pasaules karavīru sporta spēles Ķīnā tika atklātas18. oktobrī. No Latvijas uz Ķīnu kopā ar atbalsta sastāvu devās 33 sportisti, kuri sacentās par godalgām riteņbraukšanā, džudo, militārajā pieccīņā, modernajā pieccīņā, orientēšanās sportā, izpletņlēkšanā, šaušanā, vieglatlētikā, pludmales volejbolā un brīvajā cīņā.

Pasaules karavīru sporta spēles ir lielākais un nozīmīgākais pasākums militārajā sportā, kas notiek reizi četros gados. Tās vērienīgi atspoguļo Starptautiskās Militārās sporta padomes ideālus, mērķus un moto: „Miers un draudzība caur sportu”.

Pasaules karavīru sporta spēļu atklāšanas video (Latvijas sportisti 53:52)

 

Dalies ar šo ziņu