Šodien sākas Eiropas kiberdrošības mēnesis ar moto “Domā, pirms klikšķini!”

Sabiedrība
Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra/Sargs.lv
Foto: Eiropas Kiberdrošības aģentūra
Foto: Foto: Eiropas Kiberdrošības aģentūra

Šāgada oktobris ir astotais Eiropas kiberdrošības mēnesis, kas Eiropas Savienības pilsoņu vidū popularizē drošību tiešsaistē. Ikgadējo kiberdrošības izpratnes kampaņu koordinē Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūra un Eiropas Komisija. Savukārt to atbalstan Eiropas Savienības dalībvalstis, kā arī vairāk nekā 300 visdažādāko nozaru partneri.

Visu oktobri daudzviet Eiropā norisināsies simtiem pasākumu — konferences, darbsemināri, mācību nodarbības, vispārīgi priekšlasījumi, tīmekļsemināri un tiešsaistes kampaņas ar mērķi uzlabot sapratni par kiberdrošību un sniegt jaunāko informāciju par digitālo drošību, izglītojot un daloties labā praksē. Eiropas Kibedrošības mēnesis ik gadu sasauc Eiropas Savienības pilsoņus, lai ar devīzi “Par kiberdrošību atbild ikviens” vienotos cīņā ar kiberapdraudējumu.

Kampaņas mērķis ir vērst uzmanību uz drošības jautājumiem ikdienas digitalizācijā, ko paātrina Covid-19 pandēmija. Mudinot cilvēkus “domāt pirms klikšķināšanas”, 2020. gada kampaņa akcentē atšķirīgus kiberdrošības tematus, kas palīdz lietotājiem pazīt kiberbriesmas un būt gataviem tām nepadoties.

Image
bilde
Foto: Foto: Eiropas Kiberdrošības aģentūra
Foto: Eiropas Kiberdrošības aģentūra

Pirmajā tematā “Kiberkrāpšana” būs iespējams dalīties zināšanās par pašreizējo un potenciālo kiberapdraudējumu. Pasākumi koncentrēti uz pikšķerēšanu, darba e-pasta viltošanu un krāpšanos ar pārdošanu tiešsaistē. Temata mērķis ir panākt, lai lietotāji būt labāk informēti par kiberkrāpšanu, kad viņi tiešsaistē veic veikalnieciskus vai privātus darījumus.

Savukārt otrajā tematā “Digitālās prasmes” tiks rīkoti izglītojošie pasākumi, lai informētu sabiedrību par informācijas drošību. Temats aptver tādus e-privātuma jautājumus kā persondatu aizsardzība, kiberiebiedēšana un kibervajāšana. Nodarbību mērķis ir popularizēt kiberhigiēnas nozīmi un tiešsaistes darbībās iedibināt labu praksi.

“Mūsu ikdiena un saimniecība arvien vairāk balstās uz digitāliem risinājumiem, tāpēc mums ir jāapjēdz, ka kiberdrošība skar mūs visus. Ir svarīgi izkopt mūsdienīgu drošības kultūru vitāli svarīgajās tautsaimniecības un sabiedrības nozarēs,” norāda par "Digitālajam laikmetam gatava Eiropa" atbildīgā priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere.

“Eiropas kiberdrošības mēneša mērķis ir uzlabot kiberdrošības izpratni iemācīt mums apsteigt kiberbriesmas; tas mums atgādina, ka mēs viegli varam uzlabot savu kiberdrošību, iegūstot dažas labas digitālas iemaņas. Kiberdrošība ir būtiska eiropiskajam dzīvesveidam,” pauž Komisijas priekšsēdētājas vietnieks eiropiskās dzīvesziņas jautājumos Margaritis Shins.

“Gluži tāpat kā sauszemes, jūras vai gaisa telpā arī digitālās informācijas telpā mēdz būt drošības caurumi, kas ir jāaizdara. Mums ir mērķis sagādāt ES pilsoņiem pašu drošāko informācijas telpu pasaulē. Galvenokārt tas tiks panākts izglītojot. Tam domāts 2020. gada Eiropas kiberdrošības mēnesis, ko rīt ievadām, lai uzlabotu drošības izpratni tiešsaistē un vairotu kiberdrošības prasmes, kas būs vajadzīgas nākotnē,” akcentē par iekšējo tirgu atbildīgais Komisijas loceklis Tjerī Bretons.

“Šāgada Eiropas kiberdrošības mēnesī, izplatot labāko praksi un izkopjot kiberprasmes, tiek arī pētīts, kā padarīt noturīgāku mūsu kopīgo kiberekosistēmu. Apzināties kiberkrāpšanas pastāvēšanu un “domāt pirms klikšķināšanas” — tie ir viegli ievērojami ieteikumi, kas mazina briesmas. EKDM mums dod iespēju tieši saistīties ar ES pilsoņiem, uzņēmumiem un organizācijām un uzlabot to informētību par kiberbriesmām, paplašināt iegūtās zināšanas un vienotā frontē kopīgi attīstīt kiberdrošību,” uzsver Eiropas Savienības Kiberdrošības aģentūras izpilddirektors Juhans Lepassārs.

Kampaņas oficiālā tīmekļa vietne ir cybersecuritymonth.eu. Katrai piederīgajai Eiropas Savienības dalībvalstij ir īpaša tīmekļa vietne ar atjauninātu informāciju tās valodā. Lietotāji var atrast padomus un pamācības 23 valodās, informatīvus materiālus, tiešsaistes viktorīnas, kā arīsaites ar pasākumiem. EKDM vietnē ir arī interaktīva karte, kurā var iesaistīties Eiropas Kiberdrošības mēnesis pasākumos.

Dalies ar šo ziņu