Latvijā “WhatsApp” mobilajā aplikācijā cirkulē viltus ziņa par sistēmas ievainojamību

Sabiedrība
Sargs.lv
WhatsApp
Foto: Foto: Pixabay.com

Latvijas “WhatsApp” lietotājiem šodien tiek masveidā izplatīta viltus ziņa par it kā kritisku drošības problēmu, kuru var izraisīt,  atverot pielikumā esošo video failu. Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas iestāde CERT.LV uzsver – šobrīd nav saņemta oficiāla informācija par “WhatsApp” ievainojamību, tāpēc izsūtītā ziņa uzskatāma par dezinformāciju.

CERT.LV atgādina, ka šī pati maldinošā informācija pagājušajā nedēļā tika izplatīta spāņu un angļu valodās runājošās valstīs. Pēc iestādes vērtējuma šī ir klasiska viltus ziņa tāpēc “WhatsApp” lietotāji aicināti to ignorēt.

Viltus ziņas autors aplikācijas lietotājiem mēģina iegalvot, ka kāds viņa kolēģis esot teicis, ka “WhatsApp” aplikācijā parādīšoties videoklips ar nosaukumu “Martinelli”. Šāda nosaukuma video nekādā gadījumā nedrīkstot atvērt, jo tādējādi tiks uzlauzts lietotāja tālrunis un šo problēmu novērst vairs nebūs iespējams. Vienlaikus viltus ziņas autors tās saņēmējus aicina maksimāli izplatīt šo informāciju.

Citā melīgā ziņojumā tās autors aicina neatjaunināt aplikāciju “WhatsApp” uz “WhatsApp Gold”. Tāpat šīs viltus ziņas saņēmējiem izteikts aicinājums informēt visas savas kontaktpersonas neatvērt video ar nosaukumu “Pāvesta deja”. “Tas ir vīruss, kas formatē jūsu mobilo. Uzmanieties, tas ir ļoti bīstami. Viņi to paziņoja šodien BBC radio,” raksta dezinformācijas autors, vienlaikus aicinot maksimāli izplatīt arī šo ziņu.

“Sargs.lv” atgādina, ka Covid-19 krīzes laikā arvien biežāk novērojamas viltus ziņu izplatīšanas kampaņas, tāpēc aicinām izmantot tikai uzticamus informācijas avotus.

Visu informāciju par kiberdrošības jautājumiem iespējams gūt CERT.LV mājaslapā https://cert.lv, savukārt aktuālo informāciju par vīrusa Covid-19 izplatību Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā https://spkc.gov.lv/lv/  vai https://arkartassituacija.gov.lv. Savukārt visi  valdības lēmumi ārkartas situācijas laikā pieejami Ministru kabineta  interneta mājas lapā - https://mk.gov.lv.

Citas sev interesējošās informācijas ieguvei aicinām izmantot Latvijas sabiedriskos medijus un uzticamus Latvijas komercmedijus.

Dalies ar šo ziņu