B. Sipeniece – Gavare: sabiedrībai jānovērtē valsts sargātāji

Sabiedrība
Sargs.lv
Sipeniece
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sabiedrībai ir jāspēj novērtēt to, ka mūs aizsargā stipri Nacionālie bruņotie spēki un tik spēcīga alianse kā NATO, kuras dalībvalsts ir Latvija. Tā intervijā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” saka sabiedrībā zināmā TV un radio personība Baiba Sipeniece – Gavare. Viņa arī pauž, ka katram iedzīvotājam valsts aizsardzībā var būt sava loma, turklāt ikviens, kurš vēlas sargāt valsti var atrast vietu bruņotajos spēkos, kā arī atbalstīt tos, var pat neesot dienestā.

Baiba atzīst – uz Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem var paļauties. Viņa neslēpj, ka ikreiz, valsts svētkos redzot karavīrus, iekšienē rodas patīkama drošības sajūta. “Atceros brīdi, kad Latvija iestājās NATO. Zinot to, cik trausla ir bijusi mūsu neatkarība, ir labi, ka esam daļa no tik lielas alianses. [..] Arī mūsu armija ir daļa no lielākas armijas, no lielāka spēka,” pauž B. Sipeniece - Gavare.

Viņai pēdējo gadu laikā arī kardināli mainījies priekštati par dienestu Zemessardzē. Iemesls – viens no viņas draugiem pats iesaistījies dienestā. Lai arī no sākuma viņš domājis, ka tā ir brīvprātīga organizācija, kur apmācības notiek reti, pieaugot slodzei un mācību intensitātei, viedoklis mainījies.  “Kad viņš saprata, kur ir nokļuvis un cik nopietni tas ir, priekšstats mainījās. Protams, viņam nācās izturēt grūto sākuma posmu, kad daudz neko nezini, bet profesionālā dienesta cilvēki tevi trenē, liekot skriet pa mežu, kamēr citi piektdienas vakarā vienkārši atpūšas mājās. Tomēr tagad viņš saprot, ka patiesībā no tā visa ir ieguvējs, turklāt ir savā labākajā fiziskajā formā, kādā jebkad bijis,” stāsta Baiba.

Baiba atzīst - mūsdienās bruņotajos spēkos savu vietu var atrast jebkurš cilvēks, arī tas, kurš nav radīts skraidīšanai pa mežiem ar ieroci rokās. Šeit svarīgi katram dot savu pienesumu ne tikai ar fiziskajām, bet arī intelektuālajām spējām.

Tikmēr pārējo pilsoņu pienākums ir turpināt ieguldīt valsts aizsardzībā. To vislabāk darīt, godīgi nomaksājot nodokļus.

Baiba atzīst, ka atbalstīt bruņotos spēkus var arī ikviens cilvēks, kurš pats nav aktīvajā dienestā. Šādi viņa rīkojas arī pati. “Cik spēju, tik atbalstu, iesaistos un nekad neatsaku. Piemēram, ņemot vērā manu profesionālo darbību, Zemessardzes Studentu bataljonam vadīju Ziemassvētku balli, neprasot par to honorāru. Man atliek tikai cerēt, ka ar savu darbu atviegloju kādam armijas cilvēkam ikdienu,” saka Baiba, vienlaikus paužot pateicību visiem  karavīriem, kuri krituši neatkarīgas valsts vārdā un šobrīd sargā Latvijas neatkarību.

Dalies ar šo ziņu