ASV Speciālo operāciju spēki Zviedrijā aizvadījuši kaujas šaušanu ar raķešu sistēmu HIMARS

Pasaulē
Sargs.lv/Forsvarsmakten.se
ASV augstas precizitātes raķešu sistēma "HIMARS"
Foto: Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Aizvadītajā nedēļā ASV speciālo operāciju spēki aizvadījuši kaujas šaušanas mācības Zviedrijā, ar augstas precizitātes artilērijas raķešu sistēmas “HIMARS”, ziņo Zviedrijas bruņotie spēki.

ASV Speciālo operāciju spēku mācību operācija notikusi 23.oktobrī. Šī bija pirmā reize, kad ASV Zviedrijas teritorijā izvērsusi raķešu sistēmu "HIMARS" un pēcāk veikusi kaujas šaušanas vingrinājumu.

Mācības notika divās fāzēs. Sākotnēji ASV Speciālo operāciju spēku lidmašīna ar raķešu iekārtu nolaidās Gotlandē. ASV lidmašīna netika nosēdināta salas centrālajā lidostā, bet gan pagaidu bāzē, kas bija ierīkota uz autoceļa. Dažu minūšu laikā no lidmašīnas tika izkrauta un izvērsta "HIMARS" sistēma. Kolīdz uzdevums bija izpildīts, "HIMARS" sistēma tika iekrauta atpakaļ transporta lidmašīnā, lai dotos uz Zviedrijas ziemeļiem, kur jau veica praktiskos raķešu šaušanas uzdevumus.

“Viss noritēja ļoti labi. Aizvadītās nedēļas nogalē notikušās mācības apliecina to, cik tālu ir attīstījusies mūsu savstarpējā sadarbība ar ASV bruņotajiem spēkiem,” saka apvienotās operācijas priekšnieks Mihaels Klīsons (Michel Claesson).

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka līdzīga operācija dažas dienas vēlāk – 25. oktobrī tika aizvadīta Rīgā Spilves lidostā, kur ieradās ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā militārā lidmašīna “MC-130J Commando II” ar raķešu sistēmu “HIMARS”. Tūdaļ pēc lidmašīnas piezemēšanās no tās tika izkrauta raķešu iekārta un izvērsta tālākajai darbībai. Atšķirībā no ASV Speciālo operāciju spēku aizvadītajām mācībām Zviedrijā, Rīgā kaujas šaušana mācīb netika aizvadīta. Tā vietā tika veikta šaušanas simulācija.

“HIMARS” ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēma, kurā ietilpst sešas raķetes. To darbības rādiuss, atkarībā no raķešu tipa svārstās no 70 līdz pat 500 kilometriem. Viena šāda raķešu sistēma sver aptuveni 6 tonnas. “HIMARS” raķetes var vērst pret mērķiem gan jūrā, gan uz sauszemes. Šo ieroču sistēmu var izmantot gan pa kustīgiem, gan nekustīgiem mērķiem.

Šobrīd sistēmas “HIMARS” iegādes iespējas kopā ar pārējām Baltijas valstīm izskata arī Latvija.

Dalies ar šo ziņu