ASV Turcijai F-35 iznīcinātāju vietā piedāvā piegādāt F-16 kaujas lidmašīnas

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Turcijas iznīcinātājs F-16S
Foto: Foto: Crown Copyright 2014/SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team

ASV piedāvā kompensēt Turcijas iemaksu par piektās paaudzes iznīcinātāja F-35 iegādi, piedāvājot tai pirkt vecākas  - ceturtās paaudzes F-16 iznīcinātājus. Tā svētdien paziņojis Turcijas prezidents Redžips Tajips Erdogans, vēsta aizsardzības nozares portāls “Defense News”.

Iepriekš Turcija bija F-35 programmas dalībniece, taču pēc valsts vadības lēmuma iegādāties Krievijā ražotās S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas, tā no F-35 programmas tika izslēgta.

Tomēr pirms lēmuma par Turcijas izslēgšanu no F-35 programmas, tā bija bija paguvusi samaksāt 1,4 miljardu ASV dolāru pirmo iemaksu par pasūtītajām kaujas lidmašīnām.

 Kopumā Turcija bija plānojusi iegādāties 100 F-35S modeļa lidaparātus.

Kopš Turcijas izslēgšanas no F-35 programmas, R.T.Erdogans licis ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai izvēlēties - piegādāt vismaz divas F-35 S lidmašīnas, par ko Turcija jau ir samaksājusi, un, kas tika būvētas specifiski Turcijas Gaisa spēku prasībām, vai atmaksāt Turcijas ieguldījumus.

Šobrīd Turcijas bruņojumā ir vairāk nekā 200 F-16S lidmašīnu, kuru ekspluatāciju plānots izbeigt 2035. gadā. Šobrīd Turcijas Gaisa spēku flotē modernizācija nepieciešama teju 100 lidmašīnām.

Tāpat Turcija šobrīd pati saviem spēkiem cenšas uzbūvēt savu pirmo TF-X kaujas lidmašīnu, kas būtu pirmais Turcijas pašas izstrādātais un būvētais iznīcinātājs.

Turcija plāno pāriet uz “Stealth” tehnoloģiju kaujas lidmašīnu izmantošanu 2025. -2026. gadā.

Dalies ar šo ziņu