Krievija draud bloķēt “You Tube”, ja netiks atcelti ierobežojumi tās propagandas kanāliem

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes/The Washington Post
Foto: RT Deutsch
Foto: Foto: imago/Steinach/Scanpix

Krievija piedraudējusi savā teritorijā bloķēt piekļuvi ASV tehnoloģiju kompānijas “Google” video straumēšanas vietnei “You Tube” gadījumā, ja netiks atjaunoti Krievijas propagandas kanāla RT vācu valodas kanāli, kurus iepriekš “You Tube” nobloķēja un izdzēsa par dezinformācijas izplatīšanu saistībā ar Covid-19 vakcīnām.

Krievijas Informācijas ministrija un komunikācija līdzekļu pārraugs “Roskomnadzor” informēja, ka ir nosūtījuši vēstuli “Google”, kurā “pieprasījuši vietnei “You Tube” iespējami ātri atcelt visus ierobežojumus kanālam “RT DE”, kā arī “Der Fehlende Part””, ko pārvalda kremļa kontrolētais un ne vienreiz vien dezinformācijā vainotais Kremļa propagandas rupors “Russia Today”.

Saskaņā ar Krievijas aģentūras “Interfax” vēstīto, gadījumā ja ierobežojumi Kremļa propagandas Vācijas kanāliem netiks atcelti, Krievijas puse piedraudējusi ar pilnīgu vai daļēju “YouTube” piekļuves liegšanu Krievijā vai arī soda naudu kompānijai “Google”.

Iepriekš “YouTube” pārstāvji Vācijas sabiedriskajam medijam “Deutsche Welle” paziņoja, ka tā nepieļaus savā platformā dezinformācijas izplatīšanu, kura  “ir krasā pretstatā ar vietējās veselības aizsardzības nozares vai Pasaules veselības organizācijas sniegtajām ziņām par Covid-19 izplatību.”

Krievijas propagandas medija “RT” Vācijas kanālam jau sākotnēji tika izteikts brīdinājums par satura izvietošanu, kas pārkāpj “You Tube” noteikto dezinformācijas politiku. Ņemot vērā, ka vietnes prasības netika izpildītas, pušu strīds rezultējās nedēļu garā “RT” Vācijas kanāla satura publicēšanas ierobežojumā. Tomēr šajā laikā Krievijas propagandisti melīgā satura publicēšanai izmantoja otru savā rīcībā esošo “You Tube” kanālu “Der Fehlende Part”, lai pārkāptu satura publicēšanas aizliegumu.

Šis nav pirmais gadījums, kurā Krievija tiek vainota par dezinformācijas un melu izplatīšanu saistībā ar koronavīrusa pandēmiju. Augustā sociālās saziņas vietne “Facebook” likvidēja simtiem kontu, kuri tika izmantoti Krievijas valdības virzītajā dezinformācijas kampaņā. Tās laikā tika izmantoti influenceri, kur izplatīja nepatiesus apgalvojumus par Covid-19 vakcīnām, tostarp tādus, ka vakcīnu saņēmēji ar laiku kļūs par pērtiķiem.

“Facebook” izmeklētāji paziņoja, ka šīs dezinformācijas izplatīšanas pēdas ved uz kompāniju “Fazze”, kas ir Lielbritānijā reģistrēta mārketinga kompānija, kuras darbība pamatā tika veikta no Krievijas.

Krievijas propagandas kanāla “RT” galvenā redaktore Margarita Simonjana asi kritizējusi “You Tube” lēmumu, aicinot Krievijas valdību reaģēt, aizliedzot Krievijā Vācijas sabiedriskā medija darbību.

“Vērtējot konkrētā incidenta būtību, kas ir saskaņā ar pret Krieviju uzsākto informatīvo karu, nepieciešama simetriska atbilde attiecībā pret Vācijas medijiem Krievijā. Tā būtu ne tikai atbilstoša, bet arī vajadzīga reakcija,” paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Šis gan nav pirmais gadījums, kad “You Tube” piemēro aizliegumus saistībā ar dezinformācijas izplatīšanu. Šā gada augustā nepatiesas informācijas izplatīšanas dēļ satura publicēšanas aizliegums tika piemērots ASV mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošā “Sky News Australia” kanālam.

Dalies ar šo ziņu