Ķīna vairo dezinformāciju par Covid-19 izplatību

Pasaulē
Sargs.lv/Foreign Policy
Ķīna
Foto: Foto: Maurizio Maule/IPA/SIPA/Scanpix

Viena no lielākajām politiskajām partijām Itālijā – Pieczvaigžņu kustība, ir kļuvusi par vienu no lielākajiem Ķīnas atbalstītājiem laikā, kad Pekina pasaulē sākusi izplatīt dezinformāciju par koronavīrusa izcelsmes vietu, vienlaikus sūtot medicīnisko palīdzību tām Eiropas Savienības valstīm, kurās vēlas iegūt ietekmi, raksta “Foreign Policy”.

Pēc “Foreign Policy” vērtējuma Itālija ir ideāla vieta Ķīnas propagandas centieniem, kuras uzdevums ir mazināt pašas Ķīnas vainu par koronavīrusa epidēmijas izraisīšanu golbālā mērogā. Vienlaikus Ķīna šādi sevi pozicionē kā līdzjūtīgu valsti, kas palīdz Eiropas Savienības valstīm cīņā pret vīrusu. Kā norāda laikraksts, šajā “naratīvu globālajā cīņā”, kā to nosaucis Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārpolitikā Žozē Borrels, Ķīna agresīvi izplata vēstījumu, ka, atšķirībā no ASV, tā ir atbildīga un uzticama partnere.

Itālija pēdējo mēnešu laikā kļuvusi par to valsti, kurā Pekina vislabāk var izmēģināt savu jauno ārpolitikas stratēģiju. Tā bija pirmā Rietumu valsts, kurā liela daļa iedzīvotāju inficējās ar koronavīrusu, un tādēļ Itālijai bija steidzami nepieciešami medicīniski piederumi, jo Itālijas veselības aprūpes sistēma pandēmijas dēļ pēkšņi nonāca uz sabrukuma robežas.

Image
Ķīna
Foto: Foto: Maurizio Maule/IPA/SIPA/Scanpix

Labvēlīga Ķīnas rīcībai bija arī Itālijas valdības koalīcijā esošā Pieczvaigžņu kustības partija. Šī Eiroskeptiskā partija gadiem ilgi aicināja vairāk sadarboties ar Ķīnu, vienlaikus izsakoties negatīvi gan par NATO, gan ASV. Tā rezultātā pagājušajā gadā Itālija bija pirmā G-7 valsts, kura pievienojās Ķīnas virzītajai “Belt and Road” iniciatīvai.

Nesen Ķīnas medijos izskanēja hipotēze, ka koronavīrus sākotnēji esot radies Itālijā, nevis Ķīnas pilsētā Uhaņā. Ķīnas mediji šādu ideju pamatoja, nepareizi interpretējot itāļu ārsta Džuzepes Remuzi (Guiseppe Remuzzi) teikto. Kā norāda “Foreign Policy”, Dž. Remuzi vada Mario Negri vārdā nosaukto Milānas Farmakoloģisko pētījumu institūtu. Savā 19. marta intervijā bezpeļņas mediju organizācijai NPR Dž. Remuzi sacīja, ka daži ārsti Itālijas ziemeļos jau pagājušā gada decembrī vai novembrī teikuši, ka esot pieredzējuši dīvainas un ļoti smagas pneimonijas, īpaši veciem cilvēkiem. Šis fakts gan pēc paša ārsta teiktā tikai apliecina aizdomas, ka vīrusa izplatība Ķīnā bija daudz nopietnāka pirms par to kāds sāka runāt.

Tikmēr Ķīnas valsts kontrolētais laikraksts “Global Times” savā sociālās vietnes “Twittter” kontā steidza rakstīt: “Itālijā jau 2019. gada novembrī un decembrī varētu būt bijuši neizskaidrojami pneimonijas gadījumi ar COVID-19 simptomiem”. Šo maldinošo ziņu par, it kā, Dž. Remuzi teikto pēcāk tiražējuši citi Ķīnas plašsaziņas līdzekļi. Vēlāk nepatiesās ziņas kļuva par populāru tēmu Ķīnā plaši izmantotajā mikroblogošanas vietnē “Weibo”.

Patiesībā gan itāļu ārsts nevienu reizi nepieminēja iespēju, ka vīrus varētu būt izcēlies kādā citā vietā nevis Ķīnā. “Mēs varam būt pārliecināti, ka vīruss pirmo reizi parādījās Uhaņā, Ķīnā, kur tas, iespējams, kādu laiku izplatījās, pirms informācija par to tika publicēta Ķīnā,” Dž. Remuzi sacīja intervijā ar “Foreign Policy”, skaidrojot, ja saslimšanas gadījumi ar pneimoniju novembrī un decembrī Itālijā patiešām būtu bijuši koronavīrusa gadījumi, tas drīzāk vairotu, nevis mazinātu Ķīnas vainu, agrīno Covid-19 gadījumu slēpšanā.  “Ģenētiskie testi ir apliecinājuši, ka šis vīruss pirmo reizi ir uzrādījies Ķīnā,” teica Dž. Remuzi, no kura pēdējā laikā lērums Ķīnas žurnālistu ir vēlējušie dzirdēt apstiprinājumu Pekinas izplatītajai teorijai.

Itālija bija pirmā ieguvēja no Ķīnas tā sauktās “masku diplomātijas”. 12. martā Romā nolaidās Ķīnas lidmašīna, kura uz Itāliju nogādāja deviņus ārstus, sejas maskas, respiratorus, kā arī citu medicīniskos aprīkojumu. Uz ārkārtas situācijā nonākušajai valstij piegādātās kravas iepakojumiem bija redzams uzraksts “Draudzības ceļš nezina robežas”, tomēr, kā norāda “Foreign Policy”, par dāvanu šo sūtījumu sakut īsti nevar.

Kā laikrakstā “Il Foglio” paskaidroja itāļu reportiere Džūlija Pompili (Giulia Pompili), tā bija daļa no komerciāla darījuma, kas pirms dažām dienām tika oficiāli apstiprināts telefona sarunā starp Ķīnas un Itālijas ārlietu ministriem Luidži di Maio un Vangu Jī. Patiesībā Itālija pirka medicīnisko aprīkojumu no Ķīnas, bet Ķīnas valdība izmantoja Ķīnas Sarkanā Krusta veikto ziedojumu Itālijai, lai pilnīgi visas piegādātās preces izskatītos pēc Ķīnas dāsnuma apliecinājuma. Dažas dienas vēlāk Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte pa tālruni pavēstīja Ķīnas līderim Sji Dzjiņpinam, ka viņš vēlas sadarboties tā sauktajā “Veselības zīda ceļā”, lai uzveiktu pandēmiju.

Di Maio, kurš nesen atkāpās no Piecu zvaigžņu kustības vadītāja amata, līdz šim bijis liels Ķīnas iniciatīvu atbalstītājs. “Tiem, kas brīdināja par mūsu dalību “Belt and Road” iniciatīvā, tagad ir jāatzīst, ka ieguldījums šajā draudzībā ļāva mums glābt dzīvības Itālijā,” tā kādā intervijā lepni paziņoja Di Maio. Viņa viedoklis gan nebija populārs Itālijas Demokrātiskās partijas politiķu aprindās, kuriem bija apnicis klausīties, kā koalīcijas partneris selektīvi slavē Ķīnu, vienlaikus izturoties nicinoši pret atbalstu, kas valstij nācis no Eiropas Savienības valstīm.

“Daudzi Eiroskeptisku partiju līderi ir draudzīgi pret Ķīnu,” “Foreighn Policy” sacīja Ķīnas pētniecības institūta “Mercator” analītiķe Lukrecija Pogeti (Lucrezia Poggetti). Piemēram, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans personīgi sagaidīja lidmašīnu no Ķīnas, kas atveda gandrīz 70 tonnas medicīnisko piederumu. Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs skūpstīja Ķīnas karogu, kad Āzijas lielvalsts ārstu grupa ieradās Belgradā. “Ķīna ir vienīgais draugs, kurš mums var palīdzēt,” sacīja A. Vučičs, sūdzoties par trūkstošo atbalstu no Eiropas Savienības puses.

“Itālijas gadījumā mēs varam runāt par “noderīgiem idiotiem”, kuri veicina Ķīnas propagandu,” apgalvo L. Pogeti, uzsverot, ka termins precīzi raksturo Di Maio attieksmi pret Ķīnu. "Daļēji viņš neapzinās, ko dara, daļēji viņš vienkārši cenšas izpatikt Pieczvaigžņu kustības elektorātam," intervijā “Foreign Policy” skaidroja L. Pogetti.

Image
Ķīna
Foto: Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Tikmēr galēji labējās partijas “Lega Nord”, jeb “Ziemeļu līgas” līderis Mateo Salvīni nepalaida garām iespēju nosodīt Pekinu. “Ja Ķīnas valdība zināja par vīrusu, bet nepubliskoja par to informāciju, tad tā ir izdarījusi noziegumu pret cilvēci,” teica M. Salvīni parlamenta debašu laikā, cenšoties ieriebt bijušajiem koalīcijas partneriem.

Žurnālists un autors Antonio Talia, kurš raksta par Ķīnas un Itālijas attiecībām, nav pārsteigts par to, ka Ķīna Itāliju uzskata par vieglu mērķi savas agresīvās propagandas kampaņā. “Pieczvaigžņu kustība desmit gadu laikā Itālijā plaši izplatīja ideju, ka transatlantiskā alianse ir sava veida pakļaušanās ASV impērijai. Šādu ideju izplatīšana arī veicina neuzticēšanos tādām organizācijām kā NATO. Pieczvaigžņu kustība panāca to, ka viņu vēlētāji Itālijā sāk ticēt alternatīvām patiesībām. Vienlaikus sabiedrībā tiek veicināts priekšstats, ka ārpus rietumu liberāli demokrātiskā ietvara pastāv labi funkcionējošas politiskas sistēmas,” sacīja A. Talia.

Image
Ķīna
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

“Foreign Policy” norāda, ka Pieczvaigžņu kustība jau sen ir atbalstījusi dažādas sazvērestības teorijas un viltus ziņas. Piemēram, Gunters Pauli (Gunter Pauli), neordinārs ekonomists un Itālijas premjerministra Dž. Kontes jaunais padomdevējs nesen izteicās, ka varētu pastāvēt korelācija starp 5G un COVID-19 vīrusu.

Pēc nedēļām ilgas bezdarbības un atbalsta trūkuma Eiropas Savienības valstu starpā, Eiropas Komisija aktīvi iesaistījusies cīņā pret Ķīnas izplatītajām viltus ziņām, uzsverot solidaritāti dalībvalstu vidū. Vācija un Francija kopā ziedojušas vairāk masku Itālijai nekā Ķīna. Arī Austrija Itālijai uzdāvinājusi vairāk nekā 1,6 miljonus masku. Vācijas slimnīcas rūpējas par pacientiem no Itālijas, kamēr Francija valstij ziedoja 200 000 aizsargtērpus.
Image
Ķīna
Foto: Foto: AP/Scanpix

Bez dāvanām no Ķīnas arī Kuba ir nosūtījusi ārstus uz Itāliju, bet Krievija uz Itāliju nosūtījusi militāro mediķu komandu, kura šobrīd strādā valsts ziemeļos. Šobrīd tas ir lielākais Krievijas armijas kontingents, kas jebkad atradies kādā NATO valstī.

“Foreign Policy” norāda, ka iekšējas domstarpības Eiropas Savienības valstu vidū koronavīrusa krīzes laikā nevienam nav palīdzējušas. Itālijas un Spānijas ideja par kopīgiem koronavīrusa krīzes parādiem izpelnījušies plašu kritiku no Nīderlandes un Vācijas puses. Tas liecina, ka Eiropas solidaritāte pašlaik vairāk bijusi sabiedrisko attiecību stratēģija, nevis politiskā realitāte.

Endrjū Smāls (Andrew Small) kurš strādā ASV Māršala fondā Vācijā un savā darbībā fokusējās uz Āziju, pamanījis, ka pēdējo dienu laikā vairākas valstis ir mēģinājušas ierobežot Ķīnas medicīnisko piederumu palīdzības piedāvājumus, kas tādējādi diskreditētu Eiropas Savienību un tās solidaritāti. “Cik veiksmīgs būs šis mēģinājums ir lielā mērā atkarīgs no tā, vai amatpersonas Ķīnā nolems turpināt masīvo dezinformācijas kampaņu, vai tās nolems to mazliet samazināt,” intervijā ar “Foreign Policy” sacīja pētnieks.

Daži analītiķi Pekinas arvien intensīvākos centienus gūt plašāku ietekmi pasaules politikā apraksta kā valsts mēģinājumu sevi pozicionēt kā globālu līderi, izmantojot salīdzinoši mazo ASV klātbūtni globālajā pandēmijas risināšanā. Tam iemesls ir pašas ASV aizņemtība cīņā pret vīrusu. Šobrīd inficēto cilvēku skaits Amerikas Savienotajās Valstīs pat pārsniedz slimnieku skaitu Itālijā un Ķīnā.

“Manuprāt Ķīnas rīcības ir reakcija uz spiedienu, ar kuru saskarās Sji Dzjiņpins, par to, ka komunistiskā partija ir vainojama vīrusa slēpšanā, epidēmijas pirmsākumos,” sacīja E. Smāls. Viņaprāt, patiesā mērķauditorija Ķīnas dezinformācijai par vīrusa izcelsmi drīzāk domāta Ķīnas iedzīvotājiem. Citiem vārdiem sakot, Ķīnas pašreizējie centieni, iespējams, ir rezultāts pašas Ķīnas valdības kļūdainajai politikai slēpt vīrusa izplatīšanos savā valstī, nevis mēģinājums, apliecināt tās globālo spēku pasaulē, kura palikusi bez līderiem.

“Foreign Policy” raksta, neskatoties uz dažādajām iespējām, viens ir skaidrs – Ķīnas valdība apvieno starptautisko palīdzību ar informācijas karu. No vienas puses Ķīna sevi prezentē kā lielu palīgu cīņā ar koronavīrusu, kuru tā tagad it kā ir pieveikusi, lai gan aizvien pieaug šaubas par patieso Covid-19  nāves gadījumu skaitu Uhaņā, bet no otras puses Ķīnas propagandas mašīna ātri mācās no Krievijas dezinformācijas kampaņām. Rezultātā informācijas telpā plaši cirkulē mīklainas un pretrunīgās teorijas par koronavīrusa patieso izcelsmi, vairojot domu, ka tādējādi nav iespējams noteikt vīrusa patieso izcelsmes vietu.  Savukārt Itālija, ņemot vērā tās problēmas iekšpolitikā un veselības aprūpes sistēmā, Ķīnai ir kļuvusi par lielisku viedu, kur pārbaudīt reālos apstākļos savas stratēģijas.

Dalies ar šo ziņu