Kanāda plāno izvietot Latvijā helikopterus, stiprināt pretgaisa aizsardzību un attīstīt militāro infrastruktūru

Nozares politika
Sargs.lv
Latvijas un Kanādas aizsardzības ministri
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

2024. gadā Kanāda plāno izvietot Latvijā arī helikopterus, iepirkt savam kontingentam mobilās prettanku aizsardzības sistēmas, kā arī tuvā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, šodien, 15. decembrī, paziņoja Kanādas nacionālās aizsardzības ministrs Bils Blērs tikšanās laikā ar Latvijas aizsardzības ministru Andri Sprūdu.

“Kanāda ir ļoti nozīmīga Latvijas sabiedrotā, to īpaši novērtējam šādos ģeopolitiski sarežģītos laikos. Mēs augstu vērtējam Kanādas darbu NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadībā. Mēs strādāsim cieši kopā NATO atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanā,” preses konferencē uzsvēra A. Sprūds.

Viņš piebilda, ka Latvija dara savus mājasdarbus – ir palielināts aizsardzības nozares budžets, turpinās Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšana un infrastruktūras projektu attīstība, lai padarītu EFP kaujas grupas karavīriem uzturēšanos Latvijā iespējami ērtu un atbilstošu noteiktajām prasībām.

“Mums bija ļoti produktīva tikšanās, kuras laikā pārrunājām ciešāku sadarbību spēcīgas NATO alianses ietvaros. Šajā strauji mainīgajā pasaulē, kurā tādi diktatori kā Vladimirs Putins vēlas nolīdzināt ar zemi pilsētas un iznīcināt ģimenes, mūsu nācijām ir svarīgi turēties kopā. Krievijas invāzija Ukrainā ir apdraudējums demokrātijai Eiropā un visā pasaulē, un mēs kā sabiedrotie esam apņēmušies nodrošināt kolektīvo aizsardzību. Esam lepni, ka varam palīdzēt atturēt Krievijas agresiju, atrodoties tik tuvu tās robežai. Operācija “Reassurance” ir Kanādas līdz šim lielākā militārā kampaņa ārpus valsts robežām,” pauda Kanādas nacionālās aizsardzības ministrs Bils Blērs.

Ministrs informēja, ka no 2024. gada vasaras Latvijā tiks izvietoti četri daudzfunkcionālie “Bell CH-146 Griffon” helikopteri, kā arī periodiski tiks izvietoti arī “Boeing CH-47 Chinook” helikopteri, palielinot Kanādas militārās spējas NATO Austrumu flangā.

Par 32 miljoniem ASV dolāru tiks iepirktas portatīvās prettanku aizsardzības sistēmas Kanādas spēkiem Latvijā, lai uzlabotu spējas cīņai ar tankiem un uzlabotu Kanādas karavīru drošību. Šis iepirkums notiek steidzamības kārtā, un pirmās sistēmas tiks piegādātas jau 2024. gadā vidū.

Tāpat Kanādas kontingentam Latvijā tiks piegādātas arī tuvās distances pretgaisa aizsardzības sistēmas, kā arī pirmo reizi tiks izvietotas vidēja darbības diapazona novērošanas un pretdronu sistēmas. Latvijā tiks izvietoti arī Kanādas militārie un civilie kiberspeciālisti, lai palīdzētu aizsargāt mūsu kritisko valsts infrastruktūru.

Kanādas nacionālās aizsardzības ministrs B. Blērs preses konferencē atkārtoti apliecināja Kanādas apņemšanos būtiski stiprināt militāro klātbūtni Latvijā. Līdz 2026. gadam Latvijā pastāvīgi varētu būt izvietoti 2200 karavīri. Bez tam Kanāda plāno ieguldīt 15 miljonus dolāru arī militārās infrastruktūras attīstībā Ādažu militārajā bāzē, izbūvējot tanku novietnes.

Jau ziņots, ka šī gada jūlijā Latvija un Kanāda Ādažu bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam.

Tāpat Kanāda šī gada 10. novembrī Latvijai piegādāja 15 “Leopard 2” tankus, stiprinot sabiedroto klātbūtni Baltijas reģionā un papildinot militārās spējas, lai attīstītu NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu līdz brigādes līmenim.

Dalies ar šo ziņu