Pabriks iepazīšanās vizītē uzņems Kanādas un Turcijas vēstniekus Latvijā

Nozares politika
Sargs.lv
Kanāda
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pirmdien, 3. oktobrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks iepazīšanās vizītē uzņems Kanādas vēstnieku Braienu Svorku (Brian Szwarcun Turcijas vēstnieci Šuli Euztunču  (Şule Öztunç), lai pārrunātu reģionālās drošības un divpusējās sadarbības jautājumus.

Latvijai un Kanādai ir cieša militārā sadarbība, kuru abas valstis turpinās attīstīt, veidojot NATO daudznacionālo kaujas grupu par brigādes līmeņa vienību.

Kanāda ir vadošā valsts Latvijā izvietotajai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai, ko veido vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm – Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas.

Atbilstoši NATO samitā Madridē pieņemtajiem lēmumiem šī gada 29. jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda (Anita Anand) parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību, palielinot to līdz brigādes līmenim.

Saskaņā ar deklarāciju Kanāda apņemas turpināt vadīt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu, kā arī sadarboties, lai nodrošinātu alianses atturēšanas un aizsardzības spēju tālāku stiprināšanu.

Turcija sniedz ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, piedaloties NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanā.

Latvijas un Turcijas divpusējā sadarbība aizsardzības jomā notiek militārās izglītības un apmācības jomā. Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji ir piedalījušies NATO programmas “Partnerattiecības mieram” organizētajos kursos Ankarā, kā arī citos Turcijas militāros un civilos mācību centros notiekošos semināros un kursos.

28. jūlijā Latviju arī apmeklēja Turcijas nacionālās aizsardzības ministrs Hulusi Akars (Hulusi Akar), apspriežot sadarbību reģionālās drošības stiprināšanā.

Kanādas vēstnieku B. Svorku un Turcijas vēstnieci Š. Euztunču Valsts prezidents Egils Levits akreditēja 7. septembrī.

Dalies ar šo ziņu