Karavīri testē jaunas sausās pārtikas uzturdevas ar astoņu gadu derīguma termiņu

NBS
Evija Blumberga/Sargs.lv
Karavīri pagatavo ēdienu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šodien Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā norisinājās degustācija, kas var mainīt veidu, kā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) nodrošina savus karavīrus krīzes apstākļos – ar vieglām, ilgi uzglabājamām un uzturvērtīgām liofilizētām maltītēm. Šie jaunie pārtikas prototipi tapuši sadarbībā starp AS “Roga Agro” un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas institūtu Aizsardzības ministrijas atbalstītā granta ietvaros.

“Dzīvojam laikmetā, kad tepat blakus notiek karš. Krievija kā agresors katru dienu iznīcina Ukrainas iedzīvotājus, infrastruktūru un mūsu kolēģus karavīrus,” pasākuma atklāšanā uzsvēra NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos brigādes ģenerālis Kaspars Zdanovskis. “Šis ir laiks, kad jāattīsta ne tikai kinētiskās, bet arī nodrošinājuma spējas. Un pārtika ir viena no trim kritiskajām – līdzās munīcijai un degvielai,” atzina brigādes gēnerālis. 

Image
brigādes ģenerālis Kaspars Zdanovskis
Brigādes ģenerālis Kaspars Zdanovskis. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viņš norādīja, ka līdzšinējā sausā uzturdeva jau ir gana kvalitatīva un garšīga, tomēr tai ir viens vājais punkts – derīguma termiņš. Jaunajām liofilizētajām maltītēm, kas šodien tika testētas, potenciāli ir līdz pat 8–10 gadu glabāšanas ilgums. Tas ļautu NBS veidot ievērojami lielākus krājumus un uzlabot reaģēšanas spējas krīzes brīžos.

“Mēs šo projektu redzam kā veiksmes stāstu – zinātne un uzņēmējdarbība sadarbojas, lai radītu praktiskus un augstas kvalitātes risinājumus,” klātesošajiem karavīriem uzsvēra LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava. Viņa norādīja, ka maltītes izstrādātas ar domu par duālu pielietojumu – gan militārām vajadzībām, gan civilajam tirgum.

Image
LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava
LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Šodien karavīriem tika piedāvātas 14 dažādas maltītes, tostarp trīs veģetāras. Skaidrojot ēdiena izveides procesu LBTU profesore atklāja, ka produkts sākotnēji tiek sagatavots kā pilnvērtīga maltīte, pēc tam sasaldēts līdz –40°C, liofilizēts vakuumā un vēlāk atbrīvots no atlikušā mitruma. “Šis process saglabā gan produkta struktūru, gan garšas nianses un vērtīgās vielas, ko parastā termiskā apstrādē nereti zaudējam,” skaidroja profesore.

Lai pagatavotu liofilizēto maltīti, nepieciešams atvērt iepakojumu, izņemt skābekļa absorbentu (tas nav ēdams), un tad ielej iepakojumā norādīto daudzumu karsta ūdens. Maltīti rūpīgi samaisa, aizver iepakojumu ar speciālu slēgmehānismu un atstāj uzbriest 10–15 minūtes. Ja karstais ūdens nav pieejams, ir iespējams izmantot jau esošo sauso uzturdevu sildelementu, ielejot paciņā aukstu ūdeni. Iespējams izmantot arī aukstu ūdeni, taču šādā gadījumā garšas kvalitāte var būt zemāka. Maltīte būs droši lietojama, taču, lai pilnībā izbaudītu garšu, ieteicams izmantot karstu ūdeni.

Image
ēdiena pagatavošana ar karstu ūdeni
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc degustācijas noskaņojums bija pozitīvs. Gan Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, gan Jūras spēku karavīri atzina, ka ēdiens ir pārsteidzoši garšīgs, un daži pat uzsvēra, ka tas pārspēj līdzšinējo uzturdevu. Vienīgā dzirdētā kritika – praktiskā iespēja ātri nodrošināt karstu ūdeni mācību apstākļos mežā.

“Šāds uzturdevu risinājums ļautu bataljona un brigādes līmeņa vienībām patstāvīgi paņemt un nogādāt pārtiku operāciju vietās, kur atrodas pirmās un otrās nodrošinājuma līnijas,” norādīja brigādes ģenerālis K. Zdanovskis. Tādējādi atvieglotos loģistikas ķēdes un nodrošinājuma plānošana – īpaši sarežģītos taktiskajos apstākļos.
Image
Karavīri ēd
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lai arī karavīri liofilizētās maltītes vēl nesaņems ikdienas lietošanai – projekts šobrīd vēl ir izstrādes fāzē –, civilajā sektorā tās jau ir pieejamas “Good Mood Meals” interneta vietnē. Militārajai versijai vēl paredzēts papildu darbs – pielāgošana lielākai enerģētiskajai slodzei un augstākam olbaltumvielu daudzumam.

Dalies ar šo ziņu