“Sargs.lv” reportāža: NBS diena Brīvības svētkos Alūksnē

NBS
Sargs.lv/LETA
Militārā parāde Alūksnē
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Svinot Latvijas 33. neatkarības atjaunošanas dienu 4. maijā, tradicionāli kādā no Latvijas pilsētām tiek rīkota militārā parāde. Šogad tā norisinājās Latvijas augstākajā pilsētā Alūksnē, kurā pulcējās Latvijas un sabiedroto spēki, Valsts robežsardze, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts policijas un Jaunsardzes vienības, lai parādītu savu spēju attīstību visu šo gadu laikā un gatavību aizsargāt tēvzemi jebkurā brīdī. Pasākumos Alūksnē piedalījās arī portāls “Sargs.lv” un reportāža piedāvā atskatīties uz spilgtākajiem Brīvības svētku notikumiem.

Brīvības svētku diena sākās Valsts prezidentam Egilam Levitam, aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei un Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam noliekot ziedus pie Mātes tēla pieminekļa, godinot karavīrus, kas atdevuši savu dzīvību par brīvu Latviju.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Drīz pēc tam Nacionālo bruņoto spēku dienā Alūksnes Evaņģēliski luteriskajā baznīcā bruņoto spēku pārstāvji, amatpersonas, kā arī citi klātesošie aizlūdza par Latviju un karavīriem, kas stāv sardzē par mūsu valsti.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nepacietīgākie Alūksnes iedzīvotāji un viesi jau pulcējās pie galvenās svētku ielas, kurā norisinājās militārā parāde, lai ar Latvijas karodziņiem sagaidītu bruņoto spēku, Valsts policijas, VUGD vienības un tehniku.

Nacionālo bruņoto spēku diena un militārā parāde 4.maijā kādā no Latvijas pilsētām ir jau kļuvusi par tradīciju, lai Latvijas svētki tiktu ienesti katrā no novadiem un parādītu, ka katrs no tiem tiks aizsargāts vienlīdz spēcīgi.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militāro parādi pieņēma Latvijas prezidents Egils Levits. Ar katru no vienībām viņš sasveicinājās personīgi. Parādē piedalījās karavīri arī no NATO spēkiem Latvijā. Latvijā esošie citu NATO valstu karavīri uz Valsts prezidenta sveicienu atbildēja latviešu valodā.

Sava uzrunā aizsardzības, drošības, glābšanas dienestiem, kā arī klātesošajiem Latvijas iedzīvotājiem viņš 4. maija svētkos norādīja, cik svarīga ir brīvība un cik ļoti latvieši par to ir cīnījušies. "Mēs cīnījāmies un atguvām svešas varas varmācīgi atņemto neatkarību un mūsu tauta atkal kļuva par noteicēju savā zemē," sacīja prezidents.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Prezidents uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā parāda, ka arī 21.gadsimta Eiropā savu zemi var nākties aizstāvēt ar militārajiem līdzekļiem. Savukārt valstij uzticīgi un labi sagatavoti bruņotie spēki, ko atbalsta iekšējie dienesti un visa sabiedrība, ir mūsu aizsardzības pamatā.

Vienlaikus prezidents sacīja, ka Latvija jau 19 gadus ir NATO dalībvalsts, un valsts sabiedrotie ir daudzkārt apliecinājuši, ka aizsargāts tiek ikvienas dalībvalsts teritorijas katrs centimetrs. Sabiedroto atbalsts ir pieaudzis un vēl pieaugs, un "Latvija var justies droši un mierīgi," sacīja prezidents.

"Latviju stipru dara tās pilsoņu patriotisms un mīlestība uz savu valsti. Mūsu visu vienotība ir varens spēks," uzrunas noslēgumā sacīja Levits.

Pēc prezidenta uzrunas skanēja Latvijas Valsts himna, kuras dziedāšanā kopīgi vienojās gan parādes dalībnieki, gan skatītāji. Pēc himnas tālumā atskanēja “Nāciju zalves” jeb 21 artilērijas šāviens. “Nāciju zalve” ir vēsturiska liecība, kas cēlusies no britu 19. gadsimta flotes, kad, dodoties kādā svešas valsts ostā, tika izšauti visi lielgabali, lai apliecinātu, ka tiek nākts ar miermīlīgiem nolūkiem. Mūsdienās “Nāciju zalve” ir vairāk kā sveiciens svinīgos pasākumos.

Pēc svinīgo zalvju izskanēšanas sanākušos uzrunāja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, uzsverot nepieciešamību pilnvērtīgi attīstīt visas valsts aizsardzības spējas.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece uzrunājot Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus, robežsargus, policistus, ugunsdzēsējus un glābējus, kā arī jaunsargus un Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas skolēnus sacīja: “Pilnvērtīgu valsts aizsardzību varam nodrošināt tikai tad, ja Latvija attīstīs visas aizsardzības spējas kopumā, kas ietver gan profesionālus bruņoto spēku karavīrus, gan mūsdienīgas ieroču sistēmas, gan daudzskaitlīgu un militāri sagatavotu sabiedrības daļu.”

Aizsardzības ministre pateicās arī Latvijas karavīriem, zemessargiem un jaunsargiem, kuri ir gatavi ar ieročiem rokās aizstāvēt Latviju, kā arī ugunsdzēsējiem un glābējiem, policistiem un robežsargiem, kas katru dienu rūpējas par Latvijas iekšējo drošību.

Image
Foto: Seržants Edgars Grundšteins/NBS

Tāpat I. Mūrniece izteica pateicību katram Latvijas sabiedroto karavīram, kurš stāv plecu pie pleca ar mūsu karavīriem uz Latvijas zemes vai starptautiskajās misijās ārzemēs, lai kopā aizsargātu mums svarīgas vērtības.

Īpašu pateicību aizsardzības ministre veltīja visiem vecākiem un vecvecākiem, un visiem tiem, kuri ir ieaudzinājuši drosmi, pašaizliedzību, tēvzemes mīlestību un gribu aizsargāt Latviju un savu tautu.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Runu noslēguma Alūksnes domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers ar aizsardzības ministres starpniecību svinīgi nodeva Latvijas karogu Rēzeknes domes priekšsēdētāja vietniekam Aleksejam Stecam, kur nākamgad norisināsies 4.maija militārā parāde.

Noslēdzoties oficiālajai ceremonijai, ar parādes komandiera Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandiera pulkveža Gunāra Kuliņa pavēli tika uzsākta Brīvības dienas militārā parāde.

Pirmās parādē soļoja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes vienības, kurām sekoja Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes Artilērijas divīzijas karavīri. Savu solidaritāti un gatavību aizsargāt Latvijas teritoriju parādē parādīja NATO paplašinātā kaujas grupas (eFP) vienību karavīri no Albānijas, Kanādas, Čehijas, Itālijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Īpaši klātesošos skatītājus iepriecināja militārās tehnikas parāde, bērniem ar lielu smaidu mājot transportlīdzekļu vadītājiem un apkalpes locekļiem.

Kolonas priekšgalā bija bruņumašīnas “PATRIA” 6x6, kas būvētas un arī pielāgotas Latvijas apstākļiem. Parādē piedalījās arī Kanādas kājnieku kaujas bruņumašīna “LAV” 6, Itālijas bruņutransportieris “CENTAURO”, kas aprīkots ar 105 mm lielgabalu, slovāku pašgājējhaubice “ZUZANNA” un Slovēnijas bruņutransportieris “VALUK”.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Gaisa spēkus pārstāvēja Gaisa telpas novērošanas eskadriļas (GTNE) karavīri. Parādē tika demonstrēta arī atjaunotā gaisa spēku lidmašīna “An-2”, kas tiek izmantota personāla un kravu pārvadāšanai, kā arī nolaišanās ar izpletņiem, izlūkošanas, ugunsdzēsības un citiem uzdevumiem.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jūras spēkus (JS) pārstāvēja JS karoga vads, kas šogad pilnībā sastāvēja no Mīnu kuģu eskadras karavīriem – virsniekiem, instruktoriem un jūrniekiem.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Štāba bataljonu pārstāvēja Goda sardzes rota, kuras ikdienas galvenie uzdevumi ir nodrošināt godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils, kā arī piedalīties militārajās ceremonijās un oficiālās valstu pieņemšanas ceremonijās.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Gājienā piedalījās arī Mācību vadības virspavēlniecība, Robežsardze 28 robežsargu sastāvā, Valsts policijas vienības, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskolas skolēni, 50 jaunsargi un jaunsargu instruktori no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales, kā arī militārā policija, Zemessardzes orķestris, Štāba orķestris un daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” karogu grupa.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ļoti gaidīts bija divu jauno Gaisa spēku pelēko helikopteru UH-60M “Black Hawk lidojums pāri Alūksnes pilsētai, kuri Latvijā ieradās tikai decembra sākumā. Pasākuma apmeklētājus priecēja arī ultra vieglā Gaisa spēku jaunā lidmašīna TR-91 “Tarragon”, kas Aviācijas eskadriļas rīcībā ir kopš 2022. gada. To maksimālais ātrums sasniedz 370 km/h un tiek izmantotas pretgaisa aizsardzības vienību apmācībai, tuvā gaisa atbalsta kontrolieru kvalifikācijas uzturēšanai un citos uzdevumos.

Image
Foto: Seržants Edgars Grundšteins/NBS

Parādē piedalījās arī Valsts robežsardzes helikopteri – “Bell 119” un “Agusta Westland”, divi ASV helikopteri CH-47 un Portugāles gaisa spēki ar diviem F-16 iznīcinātājiem, kas šobrīd nodrošina Baltijas valstu "Air Policing" misiju.

Image
Foto: Seržants Edgars Grundšteins/NBS

ASV Karoga grupu pārstāvēja četri cilvēki, kā arī parādi ieskandināja Mičiganas Nacionālas gvardes orķestris. Šis gads ir īpašs tieši Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbībā. 27. aprīlī apritēja Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 30. gadadiena. Šo gadu laikā Mičiganas partneri palīdzēja veidot apmācību programmas Zemessardzei un NBS, kā arī nodrošina militārās apmācības ASV.

Image
Foto: Seržants Edgars Grundšteins/NBS

Jāatzīmē, ka parādē piedalījās arī Igaunijas bruņoto spēku vienība Kaitseliit. Aizsardzības līgas Dienvidu reģionālās pavēlniecības vienība no Tartu apgabala. Parādes vadā soļoja brīvprātīgie no Veru, Valgas un Viljandi apriņķiem.

Image
Foto: Seržants Edgars Grundšteins/NBS

Parādes noslēgumā alūksnieši un pilsētas viesi izmantoja iespēju un apskatīja gan sabiedroto, gan NBS tehniku. Liela interese bija par jauno “Black Hawk” helikopteru pie kura pulcējās ne mazums interesentu.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Neviltotu prieku varēja ieraudzīt jaunāko apmeklētāju sejās, kuri ar nelielu uztraukumu, bet plašu smaidu atļāva sevi iecelt transportlīdzekļos, lai apskatītu tos no iekšpuses vai pat pasēdētu vadītāja krēslā.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu