Gaisa spēku komandieris: Nākotnē helikopterus “Black Hawk” plānots aprīkot arī ar ieroču sistēmām

NBS
Sargs.lv
Back Hawk
Foto: Latvijai piegādāti pirmie divi helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jau pasūtot helikopterus pirms vairākiem gadiem, tika paredzēts, ka NBS Gaisa spēku jaunie helikopteri UH-60M “Black Hawk” nomainīs fiziski un morāli novecojušos “Mi-17” helikopterus, pārņemot visus uzdevumus, ko tie iepriekš veica – dalību meklēšanas un glābšanas darbos, ugunsgrēku dzēšanu no gaisa, medicīnisko evakuāciju un gaisa transportēšanu, kā arī atbalstu mācību operācijās. Līdz ar to šī projekta pirmajā daļā helikopteru aprīkošana ar kinētisko spēju jeb ieročiem netika paredzēta, taču Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis “Sargs.lv” atzīst, ka tas ir tikai laika un finanšu iespēju jautājums. Jau tagad ir sāktas konsultācijas ar ASV, lai apzinātu helikopteru tehniskās iespējas, un tādas ir, jo zem helikoptera spārniem var izvietot dažādas veida ieroču sistēmas, tostarp raķetes un ložmetēju.

Saņemti pirmie divi no četriem helikopteriem

Jau ziņots, ka 11. decembrī Gaisa spēku bāzē Lielvārdē nolaidās ASV bruņoto spēku lidmašīna “C17”, ar kuru ASV bruņotie spēki atgādāja pirmos divus no Latvijas pasūtītajiem četriem helikopteriem UH-60M “Black Hawk”.

Image
Black Hawk
Latvijai piegādāti pirmie divi helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Abi helikopteri Latvijai tika piegādāti daļēji izjauktā veidā, un drīz pēc tam arī tika veikti nepieciešamie tehniskie darbi, lai varētu veikt plānotos testa lidojumus.

Taču Gaisa spēku komandieris atzīst, ka sākumā testa lidojumus veic ASV pārstāvji, kuri ieradās kopā ar jaunajiem helikopteriem – ASV piloti, tehniķi un inženieri. Lai helikopterus Latvijas Gaisa spēki varētu pārņemt, nepieciešams pilnībā pārliecināties, ka viss ir kārtībā, un tas ir komplekss pasākums.

Image
Black Hawk
Latvijai piegādātie helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Amerikāņi notestēja visus parametrus, veica helikoptera dzinēja, avionikas un citas pārbaudes gan lidojuma laikā, gan pirms tā. Pēc tam iesniedza mums pieņemšanas dokumentāciju, ka abi gaisa kuģi ir lidotspējīgi. Tagad ir iespējams pieņemt abus gaisa kuģus NBS uzskaitē un Gaisa spēku lietošanā. Tiklīdz tas būs noticis, tā NBS komandiera pakļautībā esošā militārās aviācijas administrācija sertificēs un reģistrēs šos helikopterus, un tikai tad Gaisa spēku piloti varēs uzsākt lidojumus ar jaunajiem gaisa kuģiem,” stāsta pulkvedis V. Masulis, piebilstot, ka juridiski šis process varētu tikt pabeigts nākamā gada janvārī, kad arī varētu tikt uzsākti lidojumi.

Latvijai piegādātie jaunie “Black Hawk” ir gaiši pelēkā krāsā un uz “Sargs.lv” jautājumus par krāsas izvēli pulkvedis Gaisa spēku komandieris atbild – pirms iegādes konsultējušies ar ekspertiem un no pretgaisa aizsardzības viedokļa šī krāsa esot visgrūtāk pamanāma Latvijas debesīs.

Image
Black Hawk
Latvijai piegādāti pirmie divi helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nākotnē – arī kaujas operācijām

Šis NBS ir sen gaidīts bruņojuma papildinājums, kas ļaus Gaisa spēkiem sasniegt jaunu spēju līmeni, nomainot padomju savienības produktu “Mi-17”, kurus līdz šim izmantoja Gaisa spēki. Jaunā tehnika palīdzēs gan militārajās mācībās, gan glābšanas darbos un cita tipa operācijās.

Stāstot par helikopteru komplektāciju, pulkvedis V. Masulis norāda, ka projekta sākumā tika paredzēts, ka primāri šie lidaparāti paredzēti, lai nomainītu fiziski un morāli novecojušos “Mi-17” helikopterus, pārņemot visus uzdevumus, ko tie iepriekš veica – dalību meklēšanas un glābšanas darbos, ugunsgrēku dzēšanu no gaisa, medicīnisko evakuāciju un gaisa transportēšanu, kā arī atbalstu mācību operācijās.

Image
Black Hawk
Latvijai piegādāti pirmie divi helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Līdz ar to šī projekta pirmajā daļā helikopteru aprīkošana ar kinētisko spēju jeb ieročiem nav paredzēta, taču, kā uzsver pulkvedis V. Masulis, tas nebūt nenozīmē, ka nākotnē to nevarēs paredzēt.

“Ģeopolitisko notikumu rezultātā ir skaidrs, ka gaisa kuģi noteikti vajadzētu aprīkot ar ieroču sistēmām. Tāpēc jau esam uzsākuši konsultācijas ar ASV pusi, lai apzinātu helikopteru tehniskās iespējas. Tādas ir, jo zem helikoptera spārniem var izvietot dažādas raķetes – gan vadāmas, gan nevadāmas, kā arī ložmetēju. Tas, ka mēs tos agrāk vai vēlāk aprīkosim ar ieroču sistēmām, ir skaidrs. Tas ir tikai laika un finanšu iespēju jautājums,” saka Gaisa spēku komandieris.

Viņš gan piebilst, ka šis process var aizņemt vismaz divus līdz trīs gadus, jo, tiklīdz gaisa kuģī tiek kaut kas mainīts un paredzēti jauni elementi, nepieciešama jauna helikoptera resertifikācija un lidojumu derīguma pārskatīšana, un tas aizņem laiku.

Nākamais “Blakc Hawk” gaidāms 2023. gadā

Kā stāsta Gaisa spēku komandieris, atlikušos divus gaisa kuģus “Black Hawk” Gaisa spēki gaida tuvāko gadu laikā, un plānots, ka trešais helikopters varētu tikt atgādāts uz Latviju jau nākamā gada vidū, kaut termiņš noteikts ir līdz 2023. gada beigām. Savukārt ceturtais lidaparāts no šī iepirkuma Latvijā gaidāms ne ātrāk kā 2025. gadā.

Image
Black Hawk
Latvijai piegādāti pirmie divi helikopteri UH-60M “Black Hawk”. Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Paralēli Gaisa spēkos notiek iepirkums par speciāla helikopteru apkopes un remonta angāra celtniecību, tikmēr pirmie divi “Black Hawk” ir izvietoti esošajā Gaisa spēku angārā, kurā līdz šim atradās vecie helikopteri. 

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 2018. gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā, slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV, kuras līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

Gaisa spēku piloti, tehniķi un avioniķi jau kopš 2020. gada ir piedalījušies vairākos apmācību kursos, lai apgūtu šo gaisa kuģu vadīšanu, kā arī uzturēšanas un tehniskas apkopes darbus.

Dalies ar šo ziņu