Jauda, spēks un izturība – karavīri un zemessargi vienojas sacensībā tradicionālajā NBS Spartakiādē

NBS
Sargs.lv
NBS Spartakiāde
Foto: 100 metru skrējiens sievietēm NBS Spartakiādē/Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Vēlme sasniegt mērķus, uzvarēt, pierādīt sevi no labākās puses kā individuāli, tā arī komandā – šādi raksturojami 700 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, zemessargi, topošie karavīri, kā arī jaunsargi un sabiedroto valstu karavīri, kuri mērojās spēkā un izturībā tradicionālajā NBS Spartakiādē. Lai iegūtu NBS ceļojošo kausu, kas nu jau trīs gadus ir Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīru rokās, divu dienu garumā sporta spēļu dalībnieki sacenšas 19 dažādās disciplīnās, un ne tikai ierastajos sporta veidos kā basketbolā, tenisā un krosā, bet pirmo reizi arī šaha spēlē. Tikmēr sacensību sākumu iezīmēja Latvijas izpletņlēcēju paraugdemonstrējumi, iekrāsojot debesis virs NBS Ādažu militārās bāzes Sporta kompleksa sarkani balti sarkanas.

Pretēji kā citus gadus, šogad bruņoto spēku Spartakiāde norisinās divas dienas – tiesa, bez balles vakara noslēgumā, bet vērošot visu uzmanību tikai un vienīgi uz sportu un sacensību. Turklāt šajās sacensībās piedalījās ne tikai visu NBS spēku veidu un Zemessardzes vienību, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA), NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā un daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandas, bet arī Jaunsardzes centra komanda, kopumā vienojot aptuveni 700 karavīrus, zemessargus, topošos karavīrus, civilos darbiniekus un jaunsargus.

Image
Latvijas karavīri un zemessargi, kā arī sabiedroto valstu karavīri nostādīti ierindā NBS Spaertakiādes atklāšanā
Latvijas karavīri un zemessargi, kā arī sabiedroto valstu karavīri nostādīti ierindā NBS Spartakiādes atklāšanā/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Spartakiādes dalībnieki spēkus pierādīja 19 dažādās disciplīnās – strītbolā, pludmales volejbolā, tenisā, galda tenisā, tautas bumbā, krosā, minifutbolā, virves vilkšanā, komandieri šaušanas pārbaudījumā, tāllēkšanā, svara stieņa spiešanā, militarizētajā stafetē “Lūša taka”, 100 metru skrējien, fiziskās sagatavotības normatīvu kārtošanā uz 300 punktiem, Zviedru stafetē, cīņā par aizsardzības ministra kausu “Dzelzs vīrs” un NBS Kapelāna spēka izaicinājuma kausu kā arī pirmo reizi sacensībās iekļautajās šaha spēlē, tuvcīņā. Un tas viss, lai iegūtu NBS ceļojošo kausu, kurā tiks iegravēts uzvarošās vienības nosaukums un visa personāla vārdi, kuri devuši ieguldījumu kausa izcīņā.

Image
Tautas bumbas disciplīna NBS Sp-artakiādē
Tautas bumbas disciplīna NBS Spartakiādē/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
“No 19 disciplīnām astoņas labākās tiek vērtētas kopvērtējuma NBS ceļojošā kausa iegūšanai. Karavīri aizkulisēs zina, ka visi ļoti rūpīgi gatavojas, skaita sporta veidus, lai šo kausu iegūtu. Nu jau ilglaicīga uzvarētāja ir Mehanizētā kājnieku brigāde, par ko NBS Spartakiādes atklāšanā atgādināja arī brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers. Līdz ar to pārējiem ir uzdevums,” saka NBS Sporta kluba priekšnieks majors Vents Graudiņš.
Image
NBS Spartakiāde
NBS Spartakiāde/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Viņš arī atzīmē – NBS Spartakiādes mērķis ir karavīriem, zemesragiem un pārējiem bruņotajos spēkos strādājošajiem nedaudz atrauties no dienesta pienākumu pildīšanas un izvēdināt galvu. Tiesa, vienlaikus tiek noskaidroti arī labākie karavīri un zemessargi, kuri, iegūstot uzvaru šajās sporta sacensībās, iegūst arī iespēju pārstāvēt Latvijas armiju gan Baltijas līmeņa sacensībās, gan Eiropas un pasaules čempionātos jeb, kā saka majors V. Graudiņš – spartakiāde ir atlases sacensības jau augstāka līmeņa sacensībām.

Līdz ar to jānorāda, ka, kā informē Sporta kluba priekšnieks, Latvijā, NBS Ādažu bāzes Sporta kompleksā no 11. līdz 15. jūlijam plānotas Baltijas karavīru vasaras sporta spēles, kurās piedalīsies tie Latvijas karavīri un zemessargi, kuri būs demonstrējuši labāko sniegumu šī gada NBS Spartakiādē.

Sporta kluba priekšnieks arī atzīmē – NBS Spartakiādes tradīcija, kas ieviesta 90.gados, ir nemainīga. “Jebkura tauta turas uz tradīcijām, un šī ir viena no karavīru izteiksmīgākajām tradīcijām. Mēs pat nepieļaujam domu, ka tā varētu nebūt,” saka majors. V. Graudiņš.

Tāpat uzskata arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš pirms kopīgas Latvijas himnas dziedāšanas, raugoties uz valsts karogu, un Latvijas izpletņlēcēju paraugdemonstrējumiem, uzrunāja klātesošos svinīgajā NBS Spartakiādes atklāšanas ceremonijā. Viņš uzsver – šī tradīcija ir ļoti būtiska, jo karavīra būtība un filozofija jau pamatā ir orientēta uz sacensību.

Image
NBS izpletņlēcēju paraugdemonstrējumi Spartakiādes atklāšanas ceremonijā
NBS izpletņlēcēju paraugdemonstrējumi Spartakiādes atklāšanas ceremonijā/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
“Mēs sacenšamies arī karalaukā, tikai, lai uzvarētu savu pretinieku, tāpēc šādi pārbaudījumi, kur testējam savu garīgo izturību, rūdījumu, ir ļoti svarīgi. Žēl, ka šādas sacensības organizējam tikai reizi gadā,” dalās ģenerālleitnants.
Image
Tuvcīņas disciplīna NBS Spartakiādē
Tuvcīņas disciplīna NBS Spartakiādē/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Tikmēr, lai gūtu uzvaru, bruņoto spēku komandieris sporta spēļu dalībniekiem vēl būt neatlaidīgiem un pārliecināties savu mērķu sasniegšanā.

“Nekad nezaudējiet vērtības, kas bijušas, iestājoties bruņotajos spēkos, ejiet uz priekšu ar absolūtu izcilību, sasniedzot mērķus ne tikai šajās sacensībās, bet katrā uzdevumā,” šādus ceļa vārdus sacensību dalībniekiem saka ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Image
Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš NBS Spartakiādē
Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš NBS Spartakiādē/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Un šim padomam seko Latvijas Nacionālās aizsardzības kadets kareivis Artūrs Rūtiņš. Viņš NBS Spartakiādē piedalās vairākās disciplīnās – 100 metru sprintā, tāllēkšanā, kā arī Zviedru stafetē.

A. Rūtiņš ar sportu nodarbojas ikdienā, bet laiku treniņiem šajās disciplīnās velta, lielākoties esot dzimtajā Ogres pusē. Tikmēr kā viņam grūtāko pārbaudījumu spartakiādē Artūrs norāda Zviedru stafeti, jo tajā nāksies skriet 300 metru distanci, kas būšot neliels izaicinājums.

Tiesa, kā viņš uzsver – būtisks ir darbs komandā. “Bez tā nevar, jo uz komandas darba veidota visa armijas sistēma. Tas ir tā visa vienojošais elements,” saka kareivis A. Rūtiņš.

Image
100 metru sprints vīriešiem NBS Spartakiādē
100 metru sprints vīriešiem NBS Spartakiādē/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Tikmēr izteiktai komandas spēlei – futbolam gatavojas Gaisa spēku kaprālis Toms Kurpnieks, protams, kopā ar komandas biedriem. Viņš NBS Spartakiādē piedalās jau kopš 2016. gada. Kaprālis gan atzīst, ka reizēm ir grūtības savākt komandu, jo primāri viņi tomēr ir karavīri, un militārās mācības un dienesta pienākumus nevar atlikt malā. Tomēr laiku futbola spēlei Toms cenšas atrast vismaz brīvdienās, viņa vārdiem sakot, kad džeki var sanākt kopā, un kā gan ne - kaprālis futbolu spēlē jau kopš bērnības. Viņš arī dalās, ka nākotnē ļoti vēlētos izveidot savu komandu un to attīstīt.

Stāstot, kādi panākumi bruņoto spēku Spartakiādē futbola spēlē gūti līdz šim, viņš smejot saka – visu laiku tā ir ceturtā vieta jeb koka medaļa, tāpēc šodien skats ir tikai uz augšu.

Tikmēr daloties domās, cik būtisks ir komandas darbs ne tikai futbolā, bet arī dienestā, viņš uzsver – armijā bez tā nevar. “Tāpat kā futbolā, tā arī dienestā komandā ir jāpalīdz vienam otram, jāizprot vienam otrs. Viens par visiem un visi par vienu,” saka kaprālis T. Kurpnieks.

Image
Futbola spēle NBS Spartakiādē
Futbola spēle NBS Spartakiādē/Foto:srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kareive Līga Velvere norāda, ka NBS Spartakiādē piedalās tikai krosā, bet, ja būtu iespējams, piedalītos visās NBS Spartakiādes disciplīnās.

Daloties, kādus rezultātus viņa no sevis sagaida, Līga atzīmē – kross jeb trīs kilometru skrējiena distance nav viņas pamatdisciplīna, kas ir nedaudz garāk nekā pierasts. Tāpat, ņemot vērā, ka tūdaļ viņa piedalīsies Latvijas čempionātā vieglatlētikā, tajā pārstāvot NBS Sporta klubu, gatavošanās šīm sporta spēlēm izpalikusi. Kareive gan uzsver – viņa no sevis gaida tikai labāko sniegumu un, viņasprāt, uz to tiecas arī pārējie šo sporta spēļu dalībnieki.

“Latvijas čempionāts man ir viens no svarīgākajiem startiem, bet man ir svarīgi piedalīties arī šajās sporta spēlēs, ko dara ar prieku, aizstāvot savas vienības godu un atbalstot savējos,” saka L. Velvere.

Tikmēr pavisam neierastā NBS Spartakiādes disciplīnā, kas tajā iekļauta pirmo reizi – šaha spēles sacensībās piedalās Zemessardzes 1.Rīgas brigādes zemessargs kaprālis Mārtiņš Ivbulis.

Viņš šahu spēlē jau kopš bērnības, trenējoties tā spēlēšanā kopš aptuveni astoņu gadu vecuma. Zemessargs stāsta, ka arī dienestā viņš trenējas šaha spēlē, ko palīdz darīt treneris, viņa vārdiem sakot, top spēlētājs NBS – zemessargs Jānis Valeinis. Kaprālis M. Ivbulis gan atzīmē, ka, viņaprāt, lielākā daļa NBS karavīru un zemessargu, kuri piedalās šajā šaha disciplīnā, šo spēli spēlē hobiju līmenī, bet viņš nekautrējas sacīt, ka to uztver krietni nopietnāk.

Image
Šaha spēles sacensības NBS Spartakiādē
Šaha spēles sacensības NBS Spartakiādē/Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

“No šo sacensību dalībniekiem pēc reitinga esmu spēcīgākais spēlētājs, bet, kā sacīja viens filozofs: “Es kaut ko saprotu, un jo vairāk es saprotu, jo vairāk es zinu, ka maz zinu. ”Jo vairāk kļūdies, jo ātrāk zaudē, bet, ja spēlē labi, tad tas prasa vairāk gājienu, kas, savukārt, prasa spēcīgu plānošanu, stratēģiju,” dalās zemessargs, daloties, cik kopumā sarežģīta ir šaha spēle. Jāatzīmē arī – kad “Sargs.lv” sarunājās ar Mārtiņu, viņš bija uzvarējis divas no astoņām NBS Spartakiādes šaha spēles kārtām.

Kaprālis M. Ivbulis arī piebilst – šaha spēlē trenētā stratēģiskā domāšana viņam palīdz arī dienestā Zemessardzē, veicot plānošanas uzdevumus un domāšanā kā tādā. Viņaprāt, tas visnotaļ sasaucas ar armiju un ir ļoti vērtīgi.

Dalies ar šo ziņu