“Sargs.lv” reportāža: Jaunie rezervisti pārliecināti, ka iegūtās prasmes noderēs arī civilajā dzīvē

NBS
Sargs.lv
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils”
Foto: Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils” Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Portāls “Sargs.lv”, tuvojoties rezervistu apmācības otrās nedēļas beigām, devās uz Alūksni, kur poligonā “Lāčusils” norisinājās rezervistu militārās pamatapmācības kursa mediju diena, kuras laikā aprunājāmies ar rezervistiem un ielūkojāmies lauka kaujas iemaņu apguves nodarbībās. Intervētie rezervisti atzinīgi novērtēja apmācību procesu un instruktoru darbu, kas ir ļāvis pilnvērtīgāk apgūt nepieciešamās prasmes, kas, viņuprāt, noderēs arī civilajā dzīvē.

Šajās rezervistu apmācībās ir iesaistījušies 48 dažādu profesiju pārstāvji, kurus vieno viens mērķis – apgūt prasmes, kuras noderēs gan civilajā dzīvē, gan situācijās, kad ir nepieciešamas specifiskas militārās zināšanas krīzes situācijās. Krievijas pilna mēroga uzsāktais karš Ukrainā ir bijis papildus dzinulis, lai iestātos rezervistu apmācībās un turpmāk zinātu, kā rīkoties dažādās krīzes situācijās.

Image
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils”
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils” Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Personīgi neesmu apkopojis visus iestāšanās iemeslus, bet motivācijas ir dažādas. Liela daļa jaunībā ir vēlējušies apgūt militārās prasmes, bet dažādu iemeslu dēļ tas nav izdevies, tāpēc tagad viņi to realizē,” skaidro rezervistu militārās apmācības 1. vada komandieris virsseržants Māris Salenieks.

Virsseržants M. Salenieks atzīst, ka kursanti ļoti veiksmīgi apgūst iemācītās prasmes, taču fiziski grūtākais ir tikai priekšā, proti, lauka kaujas iemaņas un praktiskā šaušana ar dzīvošanu mežā. Patlaban kursanti ir apguvuši dažādus normatīvos aktus, instrukcijas, medicīnisko palīdzību un ieroču apmācību. Vada komandieris skaidro, ka apmācāmie ir ļoti motivēti apgūt nepieciešamās prasmes, un arī instruktori savā brīvajā laikā tiem palīdz.

Image
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils”
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils” Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Rezervistu apmācība ir ļoti lieliska iespēja Latvijas pilsoņiem, kas sevišķi šajos laikos, manuprāt, būtu jāiziet jebkuram Latvijas pilsonim. Šeit viss ir ļoti sabalansēti un nav tādu grūtu vai vieglu apmācību. Militārā nozare pati par sevi ir ļoti kompleksa, tāpēc civilajiem iedzīvotājiem ir jāiemācās kā darīt pareizi, nevis kā būtu vieglāk. Šeit es esmu iemācījies izturību un sapratni, ka īsā laikā var izdarīt daudz lietu. Ja iepriekš man desmit minūtes likās ļoti īss laika posms, tad tagad saprotu, ka tajā laikā var izdarīt ļoti daudz,” portālam “Sargs.lv” stāsta Rīgas domes deputāts un rezervistu kursa kursants Edgars Ikstens.

Vērojot apmācību procesu, portāls “Sargs.lv” pamanīja, ka starp rezervistiem un instruktoriem valda labas un koleģiālas attiecības. Kursanti ar prieku pilda uzdevumus un apgūst nepieciešamās prasmes. Šādu novērojumu apstiprināja arī uzrunātie rezervisti, kuri instruktorus minēja,  kā vispatīkamāko pārsteigumu visā apmācību procesā.

Image
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils”
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils” Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Ja man vidusskolā skolotāji būtu tādi paši kā šeit instruktori, tad es būtu teicamnieks. Man ļoti patīk instruktoru darbs un tas, kā viņi spēj iemācīt un paskaidrot. Es novēlu visiem tādus skolotājus, kādi mums šeit ir instruktori. Es apmācību procesu vērtēju ļoti labi, pat labāk nekā biju gaidījis. Šis viss ir rakstura rūdīšanai un personības izaugsmei. Kad biju brīvdienās mājās, tad savējiem teicu, ka armija ir labāka par jebkuru psihiatru, un tagad galva man ir sakārtota,” smejoties sacīja reperis un izklaides industrijas pārstāvis Jānis Krīvēns, kurš pazīstams ar skatuves vārdu “Krivenchy”.
Reperis un izklaides industrijas pārstāvis
Jānis Krīvēns

Rezerviste un loģistikas speciāliste Janīna Zālīte portālam “Sargs.lv” atzina, ka mācību grafiks ir ļoti saspringts, jo celšanās notiek 06:30 un pēdējās apmācības noslēdzas tikai 22:30, kad laiks jau iet gulēt.

“Visgrūtākais šeit ir rutīna. Mēs ceļamies 06:30 un jau pēc 10 minūtēm ir rīta rosme. Ļoti intensīva bija medicīniskās palīdzības apmācība, kur divas dienas apguvām neatliekamās palīdzības sniegšanu. Šīs prasmes noderēs arī pēc tam civilajā dzīvē. Es pirms tam arī esmu bijusi Jaunsardzē un tagad redzu, ka mūsu armija attieksmes ziņā ir ļoti augusi,” skaidroja rezerviste J. Zālīte.

Arī rezervists J. Krīvēns atzina, ka agrie rīti apmācību procesā bieži vien ir visgrūtākie, taču tas ir palīdzējis saprast, cik daudz patiesībā vienas dienas laikā var izdarīt.

“Esmu sapratis, ka cilvēkam pietiek ar sešām stundām miega un celties agri ir super, jo tev ir tik gara diena un tik daudz var paspēt izdarīt. Tas, ko esmu šeit ieguvis tieši pašdisciplīnas ziņā, to es visu izmantošu arī civilajā dzīvē. Esmu iemācījies rīcību dažādās krīzes situācijās un ātru lēmumu pieņemšana. Es sagaidu to, ka “X stundas” gadījumā, es zināšu, kas jādara,” atzina reperis J. Krīvēns.

Rezervistu apmācību procesā, protams, neiztikt arī bez jautriem atgadījumiem. Uzrunātie kursanti gan skaidroja, ka lielākā daļa atgadījumu nav īpaši smieklīgi vai interesanti tiem, kuri nav bijuši šo notikumu epicentrā, tāpēc tos stāstīt ir lieki. Rezervists E. Ikstens portālam “Sargs.lv” gan atklāja par kādu atgadījumu, kas šobrīd kursā

Proti, kāds no kursantiem tikšanās laikā ar Kājnieku skolas komandieri jautāja, kāpēc ēdnīcā nav tējkarotītes,  un tagad šis jautājums ir kļuvis par rezervistu iekšējo joku.

“Otrs kursantu vads tagad smejoties saka, ka apmācību beigās uzdāvinās mums speciālas uzšuves, kurās būs redzama tējkarotīte,” smejoties atceras rezervists E. Ikstens.

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki no 6. līdz 27. maijam Kājnieku skolā Alūksnē organizē rezervistu militārās pamatapmācības kursu, kurā brīvprātīgi militārās pamatiemaņas apgūst 48  rezervisti.

Militārās pamatapmācības kursa laikā rezervisti iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, piemēram, apgūstot ieroču, šaušanas un sakaru apmācību, normatīvos aktus, lauka kaujas iemaņas, topogrāfiju, orientēšanos un medicīnu. Kolektīvās apmācības līmenī, rezervisti apgūst lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks-operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu. 

Apmācības notiek klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pilda aktīvo dienestu, viņiem ir karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošina ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, kā arī ar formas tērpu un nepieciešamo inventāru.

Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksā kompensāciju, sākot no 29,75 eiro dienā. To izmaksās ar pārskaitījumu norādītajā bankas kontā mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām. Papildus, rezervisti saņem karavīra uzturdevu, kas ir 9,96 eiro dienā vai tiek nodrošināti ar ēdināšanu.

Sekmīgi apgūstot militārās pamatapmācības kursu, kursanti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību, mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē – rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Kursam varēja pieteikties Latvijas pilsoņi bez iepriekšējās militārās apmācības vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību, pārvalda valsts valodu vidējā līmenī un atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbauda medicīniskā komisija. 

Rezervistu militārajā pamatapmācībā ieskaita Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, kā arī Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi. 

Image
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils”
Rezervistu apmācība poligonā “Lāčusils” Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi, veido Nacionālos bruņotos spēkus. Savukārt rezervi veido rezervisti un rezerves karavīri, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki uzsāka 2015. gadā. 

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 6000 militāri sagatavotu rezerves karavīru.

Šogad rezervistu militārās pamatapmācības kurss notiks arī no 6. līdz 28. augustam, un tam var pieteikties līdz 17. jūlijam. Informācija par pieteikšanos un dalību kursā pieejama www.mil.lv/index.php/lv/rezerve/rezervistu-militara-pamatapmaciba. Ar papildu jautājumiem aicinām vērsties Rezerves personāla uzskaites birojā pa tālruni 67800270 vai e-pastu rezervists@mil.lv.

Dalies ar šo ziņu