Zemessargs Oskars Vanags: Dienestā var gūt asumu dzīvei

NBS
Sargs.lv
Pamatampācību kursu apgūstot - Oskars Vanags
Foto: Priekšplānā zemessargs Oskars Vanags/Foto: Kristaps Ankšens

Kā dabā iegūt tīru dzeramo ūdeni, izdzīvot apstākļos bez komforta, orientēties – to visu un vēl vairāk apguvis Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona zemessargs Oskars Vanags no Saldus. Intervijā “Sargs.lv” jaunais zemessargs atzīst – viņš ir patriots, tādēļ arī dienests Zemessardzē bijis loģisks solis. Tagad jaunietis ir apņēmības pilns līdzās civilajai dzīvei veidot arī militāro karjeru, kļūstot par vienības līderi.

Patriotisms ir vērtība, kurai būtu jāpiemīt katram latvietim. Zemessargam Oskaram Vanagam patriotisms ir viena no svarīgākajām dzīves pamatvērtībām, un viņš to cenšas izrādīt ne tikai vārdos, bet arī darbos. Jau pamatskolas laikā pievērsies Jaunsardzei, bet tagad jau divus gadus topošais mežzinis pievērsies Zemessardzei. Šobrīd viņš mācās Ogres Meža tehnikuma 4. kursā par mežsaimniecības tehniķi un sapņo, ka kādreiz kļūs par Zemessardzes kājnieku vada komandieri.
 

Oskara motivācija dienēt Zemessardzē – spēja aizsargāt savu ģimeni un valsti, uzlabot fizisko sagatavotību, kā arī pilnveidot un attīstīt militārās prasmes.

“Kādam ir jāaizsargā sava zeme, ja tas nebūšu es, un neviens cits to nedarīs, tad kurš to darīs? Tas ir mans pienākums. Spēku dod tas, ka apmācībās un dienestā man blakus ir motivēti jaunieši, vīri un sievas. Esmu pārliecināts, ka ar esošo zemessargu sastāvu Latvija ir drošās rokās,” uzskata Oskars Vanags.

Viņš atzīst – īpaši pēdējo gadu laikā saistībā ar Krievijas un Ukrainas konfliktu arvien vairāk cilvēku aizdomājas par valsts aizsardzības jautājumiem un drošību. Ko mēs katrs pats varam darīt, lai justos drošāk, lai militāru apdraudējumu gadījumā aizstāvētu savu valsti. Zemessargs O. Vanags uzskata, ka ikvienam ir jābūt gatavam krīzes situācijām, tāpēc Latvijas iedzīvotajiem ir jāpapildina Latvijas bruņoto spēku un Zemessardzes rindas, bet jaunajai paaudzei aktīvāk jāiesaistās Jaunsardzē.

Image
Zemessargs Oskars Vanags
Foto: Foto:Zemessardzes 4.Kurzemes brigāde
Zemessargs Oskars Vanags/ Foto:Kristaps Ankšens
Iemesli stāsties Zemessardzē var būt dažādi, bet O. Vanagam tā bija vēlme pilnveidot sevi, apgūstot militārās pamatiemaņas un uzlabojot fizisko formu. Viņš uzskata, ka dienests Zemessardzē dod iespēju aktīvi un saturīgi pavadīt laiku, kā arī iegūt jaunus draugus. Daļai pilsoņu Zemessardze arī ļauj izvērtēt savus spēkus un saprast, vai spert soli tālāk, piemēram, pievienoties profesionālajam militārajam dienestam.

Taču Zemessardzē gūtā pieredze un zināšanas, protams, var noderēt arī tiem, kuri neplāno kļūt par profesionāliem karavīriem. Lielākais ieguvums ikvienam - iespēja kalpot dzimtenei, tā apliecinot savu patriotismu ne tikai vārdos, bet arī darbos. Oskars Vanags norāda – viņam augusi arī pašdisciplīna un morālā noturība. Zemessardzes apmācības iemācījušas to, ka ikvienas grūtības agri vai vēlu beigsies, tāpēc mainījies arī skatījums uz dažādiem izaicinājumiem ikdienā.

“Pārvarot grūtības, vienmēr ir gandarījuma sajūta, apzinoties, ka es to paveicu. Zemessardze ir daļa no mana dzīves, kas tai piešķir asumiņu,” saka jaunais zemessargs O. Vanags.

Viņaprāt, Zemessardze palīdz gan rakstura veidošanā, gan cilvēku norūda, tāpēc arī jaunajai paaudzei tik būtiski kļūt par zemessargiem. Oskars gan atklāj, ka pagaidām vēl nav skaidrs plāns, ko iesāks pēc Ogres tehnikuma absolvēšanas, bet militārajā ziņā plāns esot skaidrs – virzīties uz priekšu, ar laiku iegūt nākamo pakāpi, turpinot pilnveidot savas iemaņas un zināšanas.

Dalies ar šo ziņu