Gaisa spēku karavīri apgūst prasmes darbā ar daudzfunkcionālo radaru sistēmu TPS-77 MRR

NBS
Sargs.lv
Gaisa spēku pārvietojamais tālās darbības radars
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Aizvadītajā nedēļā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Aviācijas bāzē Lielvārdē noslēdzās divu nedēļu ilgs Gaisa spēku Gaisa telpas novērošanas eskadriļas  karavīru tehniskais ievada apmācības kurss, kurā tie apguva praktiskās iemaņas darbā ar gaisa telpas novērošanas daudzfunkcionālo radaru sistēmu TPS-77 MRR.

Šis kurss norisinājās Nacionālo bruņoto spēku Alūksnes Kājnieku skolas telpās, kuru nodrošināja Gaisa spēku Gaisa telpas novērošanas eskadriļas pieredzējušie TPS-77 MRR radara speciālisti. Apmācību kulminācija bija maršs uz NBS Lielvārdes aviācijas bāzi, kur norisinājās praktisko iemaņu nostiprināšana, pārbaude un noslēguma ceremonija, kur karavīriem tika pasniegtas apliecības par sekmīgu kursa absolvēšanu.

Kā sarunā ar “Sargs.lv” stāsta Gaisa Spēku Gaisa telpas novērošanas eskadriļas komandiera vietnieks majors Anatolijs Reidzāns, atšķirībā no kaujas apstākļiem, radara starojums šoreiz netika ieslēgts. Te pamatā tika vērtēta karavīru spēja veikt secīgi visas procedūras un darbības, lai droši uzstādītu/izvērstu un ieslēgtu radaru sistēmu.

“Te tika vērtēta pareizā darbu sekvence radara izvēršanai, jo kaujas apstākļos katra nepareiza darbība prasa laiku kļūdas novēršanai. To mēs nevaram atļauties,” viņš skaidroja.

Apmācāmo karavīru snieguma vērtēšanai tika piesaistīti pieredzējušie Gaisa spēku Gaisa telpas novērošanas eskadriļas karavīri, kuri kontrolēja pareizu radara izvēršanu un “palaišanu”.

Kā sarunā ar portālu “Sargs.lv” stāsta Gaisa spēku Gaisa telpas novērošanas eskadriļas Mobilo radaru posma komandieris kapteinis Igors Turčaņikovs, šobrīd Latvijas Nacionālo bruņoto spēku rīcībā ir vienas no modernākajām Rietumvalstu  daudzfunkcionālo radaru sistēmām.

 “Radaru ražotājs – ASV kompānija “Lockheed Martin” to izstrādāja specifiski Latvijas vajadzībām. Mēs bijām pirmie pasaulē, kas saņēma tieši tipa radara prototipu. Mēs to aktīvi testējām un piedalījāmies tālākā izstrādes procesā, tādēļ šī pieredze bija unikāla,” stāsta kapteinis I. Turčaņikovs

Kā stāsta kapteinis I. Turčaņikovs, pārvietojamā radaru sistēma ir paredzēta strādāt gan ziemas salā, gan lietainajos rudeņos un pavasaros, gan vasaras svelmē, kura pēdējos gados itin bieži mēdz pārsniegt +30 grādu atzīmi ēnā. Protams, ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus, tehnikas nolietojums paātrinās, līdz ar to savlaicīga rezerves daļu iegāde un apkopju plānošana ir viens no vienības būtiskiem uzdevumiem.

“Šī “Lockheed Martin” tālās darbības radaru sistēma TPS-77 MRR spēj darboties vairākos režīmos atkarībā no uzdevuma specifikas. Radars spēj saskatīt mērķus 460 kilometru tālumā, tomēr tas var pārslēgties arī uz tuvās distances gaisa telpas novērošanu. Šāda spēja šī tipa radariem ir unikāla,” viņš skaidro.

Lai gan, darbojoties tālajā režīmā, mobilais radars var redzēt dziļāku teritoriju, tas atpazīst lielākus mērķus. Savukārt pārslēdzoties uz tuvo režīmu, tiek iegūtas spējas saskatīt salīdzinoši mazākus gaisa mērķus, turklāt šie lidojošie objekti tiek noteikti ar krietni lielāku precizitāti.

Runājot par karavīru apmācību procesu, kapteinis I. Turčaņikovs atzīst – to sniegums ik reizi kļūstot arvien labāks. Tiesa, lai pilnvērtīgi pildītu dienesta pienākumus apakšvienībā, nepietiks vien ar radara tehniskās ievad apmācības kursa laikā iegūtajām zināšanām, karavīriem ir nepārtraukti jāuztur jau apgūtās iemaņas kā arī jāpašizglītojas un jāpilnveido specifiskās zināšanas radaru jomā. “Karavīra pamatapmācība darbam ar radaru ir tikai pats sākums,” viņš piebilst.

Vienlaikus kapteinis I. Turčaņikovs atzīst, līdzīgi kā citās nozarēs, arī Gaisa spēkiem šobrīd nākas konkurēt par kvalificēta personāla piesaisti, jo radaru speciālistu zināšanas ir pielīdzināmas elektronikas un informācijas tehnoloģiju speciālista kvalifikācijai.

Šobrīd mobilie radari, paralēli stacionārajiem radariem ir izvērsti Kurzemē, Latgalē un Ziemeļvidzemē. Mobilie radari gan papildina fiksēto radaru novērošanas spējas, gan vajadzības gadījumā spēj tās pilnībā aizstāt.

Dalies ar šo ziņu